MENU

Работники Верховной Рады скрывают от общества публичную информацию

690 1

Кілька тижнів тому Громадянська мережа "ОПОРА" надіслала офіційний запит на отримання публічної інформації до апарату Верховної Ради. Просили лише штатний розпис. З апарату відповіли: штатний розпис – це "внутрішньо-організаційний акт і не підлягає наданню для ознайомлення за запитами".

 

Що ж такого таємничо-внутрішнього в простому переліку підрозділів, співробітників та їхньої заробітної плати? Чому від нас приховують внутрішній розпис установи, на яку в державному бюджеті закладено майже 300 млн грн?

 

Можливо, я б і не образилась на апарат ВР, якби не одне маленьке "але".

 

У січні 2012 року окужний адміністративний суд Києва розглядав ідентичну справу – Мін'юст відмовився надати штатний розпис департаменту міжнародного права та співробітництва і Управління європейської інтеграції цього департаменту. Причина та ж, яку вказали в апараті ВР "ОПОРІ". На що суд виніс рішення: визнати протиправною відмову Міністерства юстиції України і зобов'язав надати копії запитуваних позивачем документів. 

 

Мін'юст подав касацію до Вищого адмінсуду. На що отримав відмову і тлумачення:

фінансування виплат заробітної плати працівників Міністерства юстиції України здійснюється за рахунок бюджетних коштів, штатний розпис не передбачає зазначення персональних даних осіб, які займають відповідні посади за цим штатним розписом, а тому не є інформацією конфіденційною або інформацією з обмеженим доступом. ВАСУ постановив – рішення суду першої інстанції залишити без змін.

 

Тиждень тому я надісала ще один запит до апарату ВР з посиланнями на вищезазначені рішення судів, з цитатами з рішеннь. Уповала на мудрість, логіку та розсудливість тамтешніх працівників. Але дарма.

 

Сьогодні я отримала відповідь. Це той самий документ, який вони відправляли раніше ГМ "ОПОРА" – бла-бла-бла... внутрішньо-організаційний акт не підлягає наданню для ознайомлення за запитами.

 

 

Гаразд, працівники апарату ВР перешкоджають діяльності журналістів, приховують публічну інформацію від суспільства... але чому ігнорують рішення суду? 

 

Чи їм потрібне ще одне рішення, в якому суд укотре зобов’яже державну установу надати журналістам документ?

 

Юлія Банкова


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини