MENU

Янукович не проглотит Украину целиком, поэтому он хочет разделить ее на части - Данилюк

385 0

Останнім часом в українському навколополітичному дискурсі знову виникла тема необхідності розділення України на декілька держав. На думку полум’яних адептів такого розлучення, Україна в сучасних кордонах є штучним утворенням, нездатним до успішного існування. Більш того, прихильники цієї ідеї переконані, що головні перепони, які стоять на заваді розвитку нашої держави, полягають не в фактичній олігархічній диктатурі, якою є нинішній український режим, а у внутрішніх протиріччях самого суспільства.

Такі заяви виглядають щонайменьше дивно. Відповідно до щорічного рейтингу країн, що не відбулись, який складається Фондом миру, Україна займає досить впевнене 113-е місце поруч з Кіпром та Македонією. Це свідчить про її достатньо високу стабільність та життєздатність. Інші країни колишнього СРСР знаходять в значно більш загрозливому становищі. Росія, до прикладу, в рейтингу займає 83-е, Білорусія 86-е, Айзербаджан – 68-е, а Узбекистан взагалі 40-е місце.

Проте в жодній з вищеперелічених країн дискусія про необхідність розчленування на серйозному рівні не ведеться. Варто відзначити, що і в Україні така дискусія є явищем відносно новим, адже навіть на початку 90-х розмови про зміну території далі відділення Криму не заходили. Вперше про неможливість існування держави в межах існуючих кордонів почали говорити під час президентської кампанії 2004-го року, коли поляризація суспільства дійсно досягала найвищої за всі роки незалежності межі.

Проте навіть тоді абсолютна більшість мешканців Південного-Сходу не підтримала ідеї створення на їхній території окремої держави, як цього вимагали зібрані у Сєвєродонецьку заколотники. В наступні ж роки рівень взаємного несприйняття в суспільстві лише зменшувався, а до середини президентської каденції Віктора Януковича майже повністю зник. Це лише підтвердило переконання експертів в тому, що суспільний конфлікт носив штучний характер та був свідомо інспірований окремими безвідповідальними політиками.

За великим рахунком, Україна є звичайною унітарною державою з певними регіональними особливостями, а її порівняння не лише з Сомалі, а навіть з колишньої Чехословаччиною є абсолютно безпідставними. Українська нація, нехай і несформована сьогодні кінцево, так чи інакше достатньо успішно формується на базі того населення, яке проживає на всій її території. І її успішність буде залежити не від зміни цієї території, а, як і у всіх розвинутих країнах, від здатності взяти цю територію під власний контроль.

Заяви ж про наявність непереборних внутрішніх протиріч та бажання малювати на українській карті кордони жодним чином цій успішності не допоможуть. Більш того, вони викликають історичні асоціації не з розлученням чехів та словаків, а з сумновісними розподілами Речі Посполитої, в результаті яких остання припинила своє існування. Складається стійке враження, що ціла Україна також ніяк не може влізти до чиєїсь ненажерливої пащеки. 

Відтак її мають намір проковтнути по шматках.

 

Олександр ДАНИЛЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини