MENU

Ролики Ківалова «5 канал» крутить в якості соціальної реклами

561 3

5 канал демонструє рекламний ролик за участю нардепа від партії регіонів Сергія Кивалова. При цьому зліва на екрані висвічується вертикальний напис: «соціальна реклама». Але на яких підставах ролик зарахований в розряд «соціальних», якщо після загальних слів «Підрахуя» про життєві ситуації, в яких важливо не помилитися з доленосним вибором та рівень правової обізнаності громадян, в кадрі з'являється емблема й назва Національного університету «Одеська юридична академія». Адже це конкретний навчальний заклад, в даному разі - Ківалова, що пропонує свої послуги і має від того зиск.


Всім зрозумілий соціальний зміст роликів, приміром, про всиновлення дітей, про заохочення громадян пільгових категорій до безкоштовного отримання тюнерів для цифрового телебачення, про заклики до захищеного сексу. А що соціального в «підрахуївському» ролику?

 

До того ж реклама йде російською мовою з українськими субтитрами вкрай дрібними, майже неможливими для прочитання літерами. І як це кореспондується з іншими роликами 5-го каналу - «Я хочу розмовляти українською!» та «Я читаю українською!».  А як щодо права українського глядача на рекламу рідною мовою?! Хоча найкращим варіантом було б взагалі не рекламувати юридичний навчальний заклад, де начальником такий «правознавець» як сам «Підрахуй». Мимоволі згадую наше «помаранчеве»: «Ківалов навчись рахувати!».

 

З Закону України "Про рекламу":

 

соціальна реклама - інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей,  популяризацію  загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку;


Стаття 12. Соціальна реклама

Соціальна   реклама   не  повинна  містити  посилань  на конкретний  товар  та/або  його  виробника,  на  рекламодавця  (за винятком  випадків,  коли рекламодавцем є громадська організація), на  об'єкти права інтелектуальної власності, що належать виробнику товару або рекламодавцю соціальної реклами.

 

Довідково з Вікіпедії:

 

Соціальна реклама — вид неприбуткової реклами, направленої на зміну моделей суспільної поведінки і залучення уваги до проблем соціуму.

 

Соціальна реклама — різновид соціального продукту (у США та Європі для позначення традиційно використовується термін PSA — public service announcement), істотно відрізняється від державної і політичної реклами.

 

Найчастіше замовниками такої реклами виступають державні органи або некомерційні організації, а рекламні агентства і розповсюджувачі реклами у ряді випадків виготовляють і розміщують її на безвідплатній основі або за зниженими цінами.

 

Найвідомішими прикладами такої реклами є кампанії по боротьбі з наркотиками, дотриманню правил дорожнього руху, пропаганда здорового способу життя, охорона навколишнього середовища та інші.

 

Олексій Мазур


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини