MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 червня 2017

1457 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 червня

Нові санкції проти Росії: наслідки для США, Європи й України

Для того, щоби стати законом, цей законопроект має підтримати Палата представників і підписати президент Дональд Трамп. Одначе навіть у його нинішній формі рішення Сенату є важливим політичним жестом з боку Конгресу, який говорить про вкрай негативне ставлення американського істеблішменту – як демократів, так і республіканців, до путінської Росії. Крім очевидних втрат Російської Федерації на зовнішньоекономічних фронтах, схвалений законопроект тягне за собою нетривіальні наслідки і для самих США, а також для Європи та України. У чому ж вони полягають?

Гібридний візит Порошенка до США: чому він важливий для України

Вже зараз стає очевидно, що головним щодо України буде американський віце-президент Майкл Пенс. І тому час, який Порошенко провів із ним, побудовані відносини будуть мати стратегічне значення для подальшої позиції лідера США. Пенс мав кілька знакових промов: одна з них на Мюнхенській конференції безпеки, де від імені американської влади оголосив підтримку НАТО, Європі та відповідальність Росії за анексію й агресію в Україні. Так само чітку лінію щодо Росії зайняли в Міністерстві оборони США, Раді національної безпеки, Національній розвідці. Однак залишається останнє слово – за президентом Трампом.

Війна без оголошення війни: чого чекати від законопроекту про окуповані території

Законопроект передбачає трансформацію правового режиму АТО в якийсь новий правовий режим. Оскільки громадська думка АТО критикує (пора називати війну війною) в новому законі буде зроблена спроба назвати події, що відбуваються на Донбасі, війною, але без оголошення війни. Трансформація режиму АТО пройде саме в цьому напрямку. Легалізують участь збройних сил у відображенні російської агресії і створять новий оперативний штаб. Судячи з усього, в прифронтових районах Донбасу буде введений новий правовий режим з елементами воєнного стану. Воєнний стан може бути розширено на інші регіони в разі загострення військових дій.

Чи вдасться зі Трампа-арбітра зробити Трампа-адвоката?

Для багатьох поважних членів нової адміністрації це питання є радше риторичним. І може навіть прозвучати як образливе для тих представників уряду США, які активно лобіювали нинішню зустріч Трампа з Порошенком саме під соусом "не можна зустрічатися з агресором раніше, ніж із жертвою". Чи для тих урядовців, які в день візиту Порошенка до Вашингтона розширили список санкційних осіб за агресію Росії в Україні. І хоча Трамп іще під час першої телефонної розмови з українським президентом попросив розповісти йому про агресію, ризикну припустити, що визнавати дії Росії агресією - ще не означає підтримувати Україну в цьому конфлікті.

Чому не варто чекати на американських вояків в Україні

У цій ситуації єдиною правильною позицією України було б вести якусь наступальну тактику. Проявити свою ініціативу, виступити з нею перед керівництвом США. Такий ініціативою якраз може стати якщо і не пряма угода про особливе партнерство поза НАТО, то хоча б щось на зразок цього. Такі угоди не передбачають безпосередньо розміщення збройних сил США на території своїх партнерів – це може бути обумовлено окремим пунктом. Ці документи зазвичай передбачають розширене партнерство, аж до надання озброєнь поза режимами експортного контролю. Зокрема й летального.

По цю та по іншу сторону тестів ЗНО багато цікавого

Мабуть, то дуже символічно – писати про ЗНО з української мови та літератури саме в той час, коли очікування на його результати сягає свого апогею. Саме тепер тисячі випускників з надією чи острахом відкривають свої особисті сторінки, сподіваючись побачити там омріяне трицифрове число, яке дасть кожному з них путівку в життя. Або не дасть. У першому випадку потенційний абітурієнт хвалитиме Бога, дякуватиме вчителю й репетитору, стрибатиме вище стелі й цілуватиме довідники та підручники. А в другому? Як не дивно, але саме другий варіант – той, коли учень не склав ЗНО, провокує своєрідну ланцюгову реакцію.

Наша діаспора: Нью-Йорк та українці. ФОТО

Поділ українців на еміграції досить складний. Складніший, аніж ми його собі уявляємо. Наші люди тут діляться не лише на "стару" і "нову" еміграцію (тобто на політичну та "ковбасну"), але й на православних і греко-католиків, бідних і заможних, українськомовних і тих, які вже не говорять українською... а ще є сумівці та пластуни, бандерівці та мельниківці, рештки УНРівського та гетьманського політичних таборів тощо. Коли я говорю про певні лінії розділення у наших громадах - це зовсім не означає, що греко-католики не спілкуються із православними чи пластуни поганої думки про сумівців. Ні.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини