MENU

Гайтану на Евровидении-2012 завалил Янукович

8326 19

От переглянув прямутрансляцію  Євробачення  з Баку ічомусь навіяло написати блог. До речі,на музичну тематику, ще й серед ночі, пишу вперше))). Хоча, в моєму випадку вонатісно переплітається з політичноюскладовою. 

 

Відразу зазначу, що яне фанат  Євробачення і ніколи нимне був. Рідко його дивлюся з часівперемоги Руслани у Стамбулі. Не вважаюцей конкурс конкурсом справжніх талантіві професіоналів ( за деякими виключеннями).Хоча, завжди намагаюся переглянутивиступ України і щиро вболіваю за нашихземляків. Останнього разу особистоспостерігав за виступом Ані Лорак, десьроків 4-5 тому.

 

А от сьогодні, старшадонька, Зірка,  вмовила переглянутиЄвробачення разом з нею. Без особливогоентузіазму )),  але погодився. Бо зовсіммало часу вдається проводити з дитиною,а тут з,явилася гарна нагода посидітиразом, обмінятися враженнями. Взялиморозиво і стали дивитись.

 

Я не знав ні учасників,ні їхнього репертуару. Хоча, звичайно,знав співачку від України, Гайтану, бопрочитав про це в ЗМІ.  Пісню яку вонаспівала слухав впреше. Зізнаюся, що язовсім не є прихильником її творчості,не знаю як відбувався відбір наЄвробачення, не слідкую за цим, бо нецікавлюся. Тому, свої суб,єктивні висновкироблю виключно з того, що бачив і почув.Можливо, були якісь інші кандидатурина виступ від України, але сталося яксталося. 

 

Отже, кілька особистих думок з цього приводу. Перемога Швеціїабсолютно об,єктивна і чесна, вона буланайкраща. Це не обговорюється. Я б такожпроголосував саме за неї. А от, що доіншого,  є питання...

 

Безперчно, Євробаченнязавжди було конкурсом дещо заполітизованим.Сусід голосує за сусіда: Греція за Кіпр,скандинави  за прибалтів і навпаки,балканці за балканців, турки заазербайджанців і т.д. Але у цих, начеб-то,дружніх голосуваннях завжди опинявсяі реальний лідер перегонів. Так булозавжди, якщо пригадаєте то погодитесь.Згадайте Руслану ( перемогла у 2004-му)або Ані Лорак і навіть Сердючку ( щообійняли ІІ-ге місце). Там все булозрозуміло.

 

Що ж відбулося сьогодніпо відношенню до України? Я уважнопослухав усіх учасників і дочекавсяголосування. Звичайно, я не професійниймузичний критик, але як людина, що,  свогочасу, закінчила  дві музичних школи( клас фортепіано і клас гітари)  маюсвої відчуття.

 

Отже, можу помилятися,але, на мою думку, загальний рівеньучасників  був достатньо низьким.Яскравих виступів, що запам,ятаються,було небагато. Але, особисто мені, виступГайтани сподобався. І це не має жодноговідношення до того, що вона виступалавід  України. Просто, як на мене, класна, драйвова, мелодійна і хітоваріч. Виконання на одному диханні і дужепрофесійно. 

 

Якщо бути об,єктивнимі порівняти Гайтану з тими хто зайнявмісця в першій десятці, то її рівеньзначно вищий, це очевидно. Але навітькраїни які традиційно голосують заУкраїну цьогоріч не давали і одногобалу. На минулорічному Євробаченні (Юля ще була на волі, а суд над нею тодіще не розпочався, та й діалог Європи з українською владою ще був достатньовідкритим) учасниця від України буласлабшою від нинішньої, але зайняла 4-темісце. Мені здалося, що, цього рокуГайтана була  сильніша багатьохучасників, і по-чесному, могла посістимісце в п,ятірці лідерів.  Але несталося... Чому?

 

На мій поглід все просто:бо в Україні Янукович, бо в Українідиктатура, бо в Україні політичнірепресії, бо в Україні за гратами лідериопозиції, бо в Україні править кримінальнийрежим. Бо весь світ сьогодні спостерігаєза тим як Янукович перетворює європейськукраїну на "білоруську азіатщину".Я переконаний, хто б не виступав сьогоднівід України у Баку результат був би тойсамий. Співак не винний. Це оцінка ( абоїї відсутність)  сьогоднішнійукраїнській владі. От і все.

 

Отже, моє резюме наступне:голосування за Україну, на Євробаченні,не відбулося з політичних мотивів. Людив Європі не могли пересилити себе підтримати країну в якій при владіузурпатор. Зі мною можна погодитись, аможна ні, як кому заманеться, але є речіякі лежать на поверхні. Тому я вважаюсаме так. Ось такий негативний іміджстворив Янукович Україні. Це проявилосянавіть на пісенному конкурсі.

 

Не знаю, які  там уГайтани власні політичні переконання,не знаю хто її "кришував" у відборіна конкурс , не слідкував, бо мене цезовсім не цікавить. Для мене вона простоспівачка. Мені байдуже який у неї коліршкіри, адже і переможницю конкурсу, зяскравим марокансько-креольсько-азіатськимвідливом обличчя, важко назвати справжньоюбілокурою шведкою :)). Та й інші учасникиконкурсу, своєю зовнішністю, подекуди,також не дуже відповідали країнам заякі виступали )). Отже, це тут ні до чого.Заспівала представниця України достойно.І не отримати від значної кількостікраїн навіть один бал - це відвертийдемарш європейців. Це ж очевидно, хто бщо не казав і як би не ставився до самоїспівачки і до її пісні. Їй просто непощастило з політичною ситуацією вУкраїні, з президентом-диктатором, здіями нинішньої української влади (пардон, антиукраїнської ), яку засуджуєувесь світ. По-людськи мені  шкодаГайтану, вчора вона заслуговувалакращого результату. Але я б на її місціне переймався і не сприймав це як поразку.Бо цей результат не має нічого спільногоз її виступом. 

 

Ще раз підкреслюю, щовисловлюю виключно свою особисту точкузору, що  навіяна переглядом конкурсуі не претендую на істину. Адже, скількилюдей - стільки думок. 

 

Отже, я вважаю, щоЄвробачення провалив  Янукович, а неГайтана. А вона хай робить висновки намайбутнє. Утотожнення з нинішньою владоюі її сателітами ( я про деякі промо-роликив яких вона знімалася)) ), виявляєтьсяшкодить професійній діяльності тауспіхам співака. В тім, гадаю, що у Гайтаниколись ще буде шанс гідно повторитивиступ на цьому чи на якомусь іншомуміжнародному конкурсі, з новоюукраїномовною піснею. Але це станетьсявже тоді коли в країні буде встановленадемократична влада.

 

P.S. І останнє. В КонгресіСША вже серйозно заговорили проперсональні санкції проти Януковича,Пшонки і інших представників правлячогорежиму. Остання жорстка резолюція ПАРЄтакож показала справжнє відношенняцивілізованного світу до подій, щовідбуваються в Україні. Отже, зачекаємо....

 

Зрештою, час напереосмислення в українців ще є. Хочадо наступних виборів його залишилосьнебагато..

 

Зорян ШКИРЯК

 

 

ПШОНКА ВИКТОР ПАВЛОВИЧ. ДОСЬЕ





Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини