MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 17 листопада 2022

391 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 17 листопада.

Пряме влучання в житлові будинки: окупанти завдали удару по Вільнянську на Запоріжжі, чотири людини загинули

Російські війська в ніч проти 17 листопада вдарили по Запорізькій області. У Вільнянську зафіксоване пряме влучання російських снарядів у житлові будинки.

Підтверджено загибель 4 мирних жителів, тривають рятувально-пошукові роботи. Про це повідомили в Офісі президента України, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Вільнянськ. Запорізька область. Через нічні обстріли росіянами зафіксовано пряме влучання в житлові будинки. В одному з них проживали 3 родини, всього близько 10 людей. Зараз рятувальники здійснюють рятувально-пошукові роботи для деблокування людей з-під завалів. Підтверджено 4 загиблих", – зазначив заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко.

Зернову угоду продовжили на чотири місяці

Угоду, яка дозволила відновити експорт продовольства з портів України, продовжили на 120 днів. Рішення ухвалено в Стамбулі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра інфраструктури Олександра Курбакова у Facebook, інформує UAINFO.org.

"Ініціатива з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море" продовжена ще на 120 днів", - написав він.

За його словами, гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина.

Кубраков нагадав, що з 1 серпня, початку роботи зернової ініціативи, і по сьогоднішній день Україна експортувала понад 11 мільйонів тонн агропродукції до 38 країн світу.

"Це значний обсяг, але недостатній. Світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію в найближчий перспективі. Разом з тим можливо збільшити обсяги нашого продовольства для світу", - додав він.

Міністр повідомив, що Україна офіційно звернулася до партнерів з ініціативи з пропозицією продовжити ініціативу мінімум на 1 рік та долучити до неї порт Миколаїв.

У Польщі повідомили перші подробиці розслідування щодо падіння ракети

На місці падіння ракети на території Польщі вже зібрані певні докази, які показують послідовність подій.

Про це заявив голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох в інтерв'ю TVN24, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Сьогодні є багато свідчень того, що одна з ракет, яка мала збити російську ракету, не влучила в ціль, не спрацювала система самознищення, і ця ракета, на жаль, призвела до трагедії", - повідомив Кумох.

За його словами, на місці падіння працює польсько-американська слідча група, і українці також звернулися з проханням надати їм доступ до розслідування. 

"Якщо обидві сторони погодяться, а наскільки мені відомо, заперечень з американської сторони немає, то найближчим часом такий доступ може бути наданий. Якщо у слідчої групи не буде зауважень на технічному рівні, то, напевно, не буде підстав відмовляти українцям у доступі", - пояснив він.

Ракета С-300 відхилилася від курсу: розвідка США отримала нову інформацію про вибух у Польщі – The Washington Post

США отримали нову інформацію про причини вибуху на сході Польщі під час масованої атаки РФ на цивільну інфраструктуру України, повідомляє The Washington Post з посиланням на джерело в американській розвідці, яке побажало залишитися анонімним.  

За цими даними, йдеться про одну, а, можливо, дві українські ракети ЗРК С-300 класу «земля-повітря», що відхилилися від курсу, інформує UAINFO.org з посиланням на НВ.

Як зазначається, такі озброєння радянського виробництва старіші і менш надійніші, ніж новітні системи протиповітряної оборони, які постачають Україні країни Заходу та вже продемонстрували свою високу ефективність, перехопивши десятки російських цілей.

Водночас, розслідування інциденту у Польщі триває. 

Як би там не було, західних країн вважають, що відповідальність за неї лежить на кремлівському режимі.

За словами президента США Джо Байдена, основною причиною того, що сталося, став масований ракетний обстріл України з боку ЗС РФ.

Крім того, таку ж думку висловили канадський прем'єр Джастін Трюдо, глава уряду Нідерландів Марк Рютте, німецький канцлер Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні і навіть президент Польщі Анджей Дуда. 

Арестович підтвердив, що Україна підірвала деякі мости на кордоні з Білоруссю

Радник Офісу президента Олексій Арестович підтвердив, що українські захисники дійсно підірвали деякі мости на кордоні з Білоруссю.

Про це він заявив у розмові з російським журналістом та правозахисником Марком Фейгіним, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Арестович запевнив, що загроза вторгнення окупантів з боку Білорусі не збільшилася.

"Нема великого накопичення військ. Чисельність (російського угрупування у Білорусі. – Ред.) радикально не змінюється. Воно поповнюється, але дуже повільно. Ще питання: ті війська, які там тренуються на полігонах, відправлять для нападу на Україну з півночі чи перекинуть на Донеччину. Відповіді нема. 10 тисяч (російських солдатів у Білорусі. – Ред.) – це дуже мало для вторгнення. Треба хоча б 20-25 тис.", – пояснив Арестович.

За словами радника ОП, українські захисники вживають заходів оборони заздалегідь, адже "ніхто не хоче повторювати помилки початку війни".

"На початку війни підрив мостів означав би, що Україна провокує війну. А зараз війна вже триває. І це ж наші мости, на нашій території. Якщо вони нам хочуть помститися, хай підривають мости на своїй території", – каже він.

Скандал на G20: лідер КНР звинуватив прем'єра Канади в зливі кулуарної розмови ЗМІ

Лідер КНР Сі Цзіньпін розкритикував канадського прем'єра Джастіна Трюдо за те, що подробиці кулуарних переговорів лідерів двох країн на саміті G20 стали відомі широкому загалу.

Про це пише Global News, повідомляє ТСН, інформує UAINFO.org.

"Все, що ми обговорювали, потрапило в ЗМІ, і це неприйнятно", — висловив Цзіньпін під час зустрічі з Трюдо на наступний день через перекладача.

Повідомляється, що канадський прем'єр перервав китайського перекладача та заявив: "Ми віримо у вільний, відкритий і чесний діалог, і так буде продовжуватися і надалі. Ми продовжуватимемо прагнути конструктивної спільної роботи, але будуть і розбіжності з деяких питань".

Сі Цзіньпін відповів, що спочатку потрібно створити умови для цього, після чого перші особи Канади та Китаю потиснули один одному руки та розійшлися в різні боки.

Джерела в канадському уряді повідомили, що Трюдо за 10 хвилин бесіди із Цзіньпіном встиг порушити питання про війну в Україні, Північну Корею і передбачуване втручання Китаю в канадські вибори.

Глава британської МІ-5: через війну в Україні Кремль втратив сотні агентів

За час війни РФ проти України по російській розвідувальній мережі за кордоном було завдано найсильнішого удару в сучасній історії.

Про це заявив глава британської контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум, додавши, що Британія повинна бути готова до агресії з боку Росії ще протягом багатьох років, передає Бі-бі-сі, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

У щорічному звіті, присвяченому загрозам, які стоять перед Великобританією, глава контррозвідки повідомив, що по всьому світу було видворено понад 600 співробітників російських посольств, з яких, за його словами, понад 400, швидше за все, були шпигунами.

"Це завдало найсильніший в осяжній європейській історії стратегічний удар по російській розвідці", - зазначив Маккаллум.

З однієї тільки Великобританії було видворено 23 російських шпигуни, які працювали під дипломатичним прикриттям, заявив глава МІ-5.

Не Трампом єдиним: хто може кинути виклик експрезиденту — Bloomberg 

У вівторок Дональд Трамп офіційно оголосив про свою довгоочікувану третю заявку на головну посаду Білого дому, сподіваючись таким чином перешкодити потенційним конкурентам-республіканцям у боротьбі за кандидатуру на посаду президента від Республіканської партії у 2024 році.

Однак заява колишнього президента навряд чи відлякає суперників, оскільки партійні лідери та донори звинувачують Трампа в поганих результатах республіканців на проміжних виборах і закликають до пошуків нового обличчя партії, інформує UAINFO.org з посиланням на ZN.UA.

Незважаючи на ці заклики, Трамп вирвався вперед, анонсувавши повернення. Він уже почав вести прицільний вогонь по своїх найбільш грізних суперниках, таких як губернатор Флориди Рон ДеСантіс і губернатор Вірджинії Гленн Янгкін. Опитування показують, що колишній президент все ще є фаворитом на полі Республіканської партії, і його відмова добровільно передати першість іншому віщує важкі республіканські праймеріз. 

Видання Bloomberg наводить список з 10 кандидатів, які можуть кинути виклик Трампу:

"Путін втрачає довіру до Кадирова": що стоїть за призначенням нового прокурора Чечні та чому зміни "знакові" 

Російський диктатор Володимир Путін втрачає довіру до глави Чечні Рамзана Кадирова. Це пов'язано насамперед з тим, що медійність Кадирова останнім часом зростає, а сам він дедалі більше зближується з головним вербувальником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

Про те, що довіра до Кадирова падає, вказує досить знакове призначення нового прокурора Чечні. Цим призначенням Путін фактично додав стримуючий фактор майже безмежної влади Кадирова в Чечні. Про це у Facebook пише лідер Чеченської діаспори в Норвегії Анзор Масхадов, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

За його словами, 7 листопада на посаду нового прокурора Чечні указом Путіна було призначено Арсана Адаєва, який, за словами Кадирова, з 2003 року працює в органах прокуратури. Масхадов не виключає, що Адаєв може бути людиною із ФСБ.

Знаковість такого призначення полягає в тому, що протягом 10 років посаду прокурора Чеченської республіки обіймав близький соратник Кадиров Шарпудді Абдул-Кадиров. Саме він забезпечував функціонування злочинного режиму Кадирова і прикривав все беззаконня, яке відбувалося в республіці.

"На чому ми будемо їздити, чим дзвонити?" Російські пропагандисти несподівано визнали, що РФ нічого не виробляє. ВІДЕО

Російські пропагандисти несподівано визнали, що країна-терорист не здатна виготовляти ні власних мобільних телефонів, ні літаків, ні поїздів. Обійтися без імпорту західної техніки та транспорту росіяни також не здатні.

З такою заявою виступив пропагандист Євген Попов, який є чоловіком Ольги Скабєєвої, ще одного рупора Кремля. Він влаштував істерику під час прямого ефіру на російському телебаченні, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Попов розкритикував заяви так званих експертів, які закликають Москву націоналізувати західні активи. "Давайте у німців все заберемо, націоналізуємо. У нас завтра стане "Сапсан" (електропоїзд виробництва німецької компанії Siemens – ред). Ми на чому будемо їздити? На дрезинах? Нема на чому у нас їздити, треба це просто визнати", – сказав пропагандист.  

"Легко встати на броньовик і сказати, що давайте все націоналізуємо. Давайте. А на чому ми будемо їздити, чим ми будемо дзвонити? Давайте до відповідальності притягнемо тих, хто привів до цього. Але від цього не з'явиться новий "Сапсан", літак не з'явиться. Дальномагістрального літака у нас немає. Так, у нас все західне. Націоналізуємо, і що будемо робити наступного дня? Просте питання, відповіді немає", – засмутився Попов.

Той, що пройшов крізь вогонь: як виглядає обгорілий від обстрілів на Київщині кіт Фенікс через 7 місяців після порятунку

Його світлини облетіли весь світ. Кіт зі спаленої і розтрощеної Андріївки на Київщині став символом незламності. Тварина, попри численні опіки, вижила і прийшла до людей після звільнення населеного пункту. Обгорілого кота забрали власники одного з зоомагазинів.

Через 7 місяців після цього випадку вони показали, який вигляд має врятований кіт. Світлини розмістили на сторінці магазину, команда якого піклувалася про чотирилапого, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Кота назвали Феніксом, на честь птаха, який відроджується з попелу.

"Фенікс, минуло 7 місяців. Вже майже 5 кг несамовитого, неймовірно пухнастого, українського звірячого щастя. Контраст, авжеж, невимовний. Терпіння, любов, знову терпіння… і ось що вродило. Cамі подивіться, це ж щастя, як воно є", - написали опікуни кота.

Сергій Писаренко та Євген Нікішин покинули Дизель Студіо" і підтримали Путіна

Актори Сергій Писаренко та Євген Нікішин більше не являються частиною команди "Дизель Студіо", повідомляє ТСН, інформує UAINFO.org.

Про це розповів ексколега артистів Євген Сморигін, який, на відміну від них, наразі робить українське громадянство. За словами Сморигіна, Писаренко та Нікішин не висловили своєї чіткої позиції проти війни в Україні.

"Війна оголює та розставляє всі пріоритети. Тут треба визначитися вже на сто відсотків – ти за кого? Потрібно мати одну позицію. На жаль, хлопці не змогли офіційно висловити проукраїнську позицію. Напевно, як людей їх можна зрозуміти, у них там сім'ї. Ми поважаємо один одного, дружимо, але без української позиції та без засудження війни жоден артист, найімовірніше, не зможе працювати в Україні", - прокоментував Сморигін, пише "КП" в Україні".

Актор також зазначив, що прощання з Нікішиним та Писаренком відбулося культурно та без істерик:

"Ми написали один одному відкриті листи у нашій групі, без скандалів, без істерик, спокійно висловили нашу позицію. Вони, на жаль, висловити проукраїнську не можуть. Тож спокійно тимчасово розійшлися", - пояснив Євген.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини