MENU

Коли в Україні переводять годинники на зимовий час у 2023 році: як підготувати організм

1252 0

Коли в Україні переводять годинники на зимовий час у 2023 році: як підготувати організм

Наближається день, коли Україна перейде на зимовий час. Переведення годинників на годину назад дозволить зекономити певну кількість електроенергії, але може позначитись на здоров’ї, особливо у чутливих людей.

OBOZ.UA розповідає, коли відбудеться переведення стрілок. І як правильно підготувати себе до цього дня, щоби зменшити навантаження на організм.

Коли Україна перейде на зимовий час у 2023 році

Згідно з правилами, які діють в нашій країні, перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині ранку. Цього року це буде 29 число.

Наразі у світі сперечаються про потрібність переведення годинників двічі на рік і чимало держав уже відмовились від цієї практики. Однак Європа продовжує міняти час, і Україна, яка прагне приєднатись до Євросоюзу, планує гармонізувати своє рішення саме з остаточним рішенням Єврокомісії. Наразі дискусія з цього приводу все ще триває.

Як підготуватись до переведення стрілок

Щоби переведення годинників не стало зайвим стресом для організму, готуватись потрібно заздалегідь. І починати час просто зараз. На щастя, комплекс відповідних заходів не дуже складний і не потребує значних зусиль – тільки регулярного виконання.

Використовуйте силу денного світла

Восени, коли сонця стає менше, знижується і вироблення нашим організмом вітаміну D. Його дефіцит може давати відчуття втоми та виснаженості. Щоби повернути собі бадьорість, не потрібно цілими днями лежати на пляжі, достатня доза "сонячного" вітаміну виробиться в шкірі за декілька хвилин, навіть якщо ви повністю одягнені, а відкритими залишаються лише руки та обличчя. Тож просто щодня влаштовуйте собі коротку прогулянку, коли надворі ще світло. Особливо старайтесь не пропускати сонячні години. За бажання проконсультуйтесь зі своїм лікарем щодо прийому добавок з вітаміном D, але не призначайте його собі самостійно.

Дотримуйтесь гігієни сну

Чи не найбільшу проблему після переведення стрілок становить засинання у незвичний час. Допомогти її вирішити може загальне поліпшення гігієни сну. Приймайте на ніч теплий душ або ванну, щоби розслабитись, вимикайте в домі усі можливі світлові прилади і обов’язково за годину до засинання відкладайте всі електронні гаджети. Синє світло від екранів може завадити вашому тілу виробити гормон мелатонін, який сигналізує, що час спати. Тому відкладіть телефон, вимкніть телевізор та комп’ютер і краще почитайте книжку.

Поступово змінюйте графік сну

Щоби переведення стрілок не стало шоком, переводьте себе на новий час засинання поступово. За кілька тижнів почніть лягати спати на 10-15 хвилин пізніше звичного часу. Щойно звикнете до нового таймінгу, робіть наступний невеличкий зсув графіку. Тоді адаптація проходитиме легко і майже непомітно для організму.

Не забувайте про фізичну активність

Легка фізична втома допомагає поліпшити засинання, тому додайте до свого графіку невеликі навантаження. Розминка зранку і розтяжка ввечері, активна прогулянка на свіжому повітрі чи танці вдома – цього вже буде достатньо. Головне – завершити будь-яку активність за чотири години до сну. Через навантаження температура вашого тіла дещо підвищиться, а для засинання потрібно, щоби вона стала нижчою за середню. Тому дайте своєму організму відійти і заспокоїтись.

Змініть дієту

Спосіб харчування впливає на якість сну, і це науково доведений факт. Тож, як потрібно змінити дієту, щоби краще засинати? Скоротіть кількість вуглеводів (але не виключайте їх зовсім) і почніть віддавати перевагу білковим продуктам та клітковині, що міститься в овочах та фруктах. Уникайте переїдання на ніч. І постарайтесь вечеряти завжди в один і той же час – це допоможе впорядкувати ваш графік.

Уникайте стресу

Кортизол та інші гормони та нейромедіатори, які наше тіло продукує під час сварок та конфліктів, швидко виснажують енергію тіла. Щоби уникнути цього, стежте за рівнем свого стресу. Не забувайте робити паузи в роботі, щоби не перенапружуватись, і дбайте про свій емоційний фон – він має бути стабільним і на достатньо позитивному рівні.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

OBOZ.UA


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини