MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 8 листопада 2023

68 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 листопада.

На лівобережжі Херсонщини вперше помітили бронемашини ЗСУ, що там відбувається, – ISW 

Українські війська перекинули бронетехніку на лівий берег Херсонської області. Наразі там може діяти до кількох сотень українських військовослужбовців.

Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), 6 листопада російські мілблогери поширили фото, на якому нібито гусенична транспортна машина-амфібія (ПТС) перевозить БМП ЗСУ на лівий берег біля Кринок (30 км на північний схід від Херсона та 2 км від Дніпра), інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Інші воєнкори припускають, що українська БМП самостійно форсувала Дніпро біля Кринок. Вони ж поширили окремі кадри, на яких нібито видно знищений західний БТР у невстановленому місці на східному березі.

На думку інших блогерів, одна або дві українські ПТС перетнули Дніпро біля Кринок. Також припускали, що українські сили перекинули в цей район кілька невстановлених броньованих машин.

Вони стверджують, що на лівому березі в районі Кринок наразі діють понад 300 українських військовослужбовців (приблизно один батальйон), які утримують позиції в центрі цього села і прилеглих районах.

Як зазначається, бойові дії тривали під Кринками, а також поблизу населених пунктів Пойма, Піщанівка та Підстепне. Водночас не уточнюється, чи українські спроби наступу 6 і 7 листопада були більш масштабними, ніж у попередні дні.

На думку аналітиків, угруповання українських сил чисельністю в батальйон на східному березі свідчить про те, що інтенсивні зусилля Росії по блокуванню вздовж річки Дніпро не завадили ЗСУ перекинути додатковий особовий склад і матеріальні засоби на позиції на східному березі.

Опубліковано доповідь ЄС щодо України: ключові висновки та чи є ще умови для вступу 

Європейська комісія опублікувала доповідь про прогрес, досягнутий Україною на шляху до членства у Євросоюзі. Він містить ключові висновки, а також умови, реалізація яких необхідна для вступу.

РБК-Україна публікує повний переклад доповіді, інформує UAINFO.org.

Незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії у лютому 2022 року та агресивну війну, Україна продовжує рухатися шляхом демократичних реформ і реформ верховенства закону. Процес ще більше прискорило надання статусу кандидата на вступ до ЄС у червні 2022 року.

За звітний період вибори не проводились. Загалом правова база, як і раніше, сприяє організації демократичних виборів. Реформу виборчої законодавчої бази слід продовжити з урахуванням невиконаних рекомендацій Бюро з демократичних інституцій та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

Робота Верховної ради продовжує проходити під знаком надзвичайних обставин, пов'язаних із російською агресією. Проте законодавчі завдання виконуються систематично, закладаючи основу безперервного демократичного процесу прийняття рішень.

Ключові рішення, особливо з питань оборони/безпеки, було прийнято явною міжпартійною більшістю. Значну увагу було приділено законодавству, яке стосується інтеграції до ЄС. Рада виконувала важливі функції, у той час як були висловлені побоювання щодо обмеженої прозорості з міркувань безпеки та послаблення нагляду за виконавчою владою.

Єврокомісія дала "зелене світло" переговорам про членство України в ЄС

Європейська комісія підготувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на шляху приєднання до ЄС. У ньому вона рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський союз.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на щорічний звіт ЄК про розширення, інформує UAINFO.org.

Під час підготовки матеріалу використовувалися заяви спікерів та такі джерела: заяви президента України Володимира Зеленського, голови ЄК Урсули фон дер Ляєн, голови Євроради Шарля Мішеля, прем'єра України Дениса Шмигаля, високого представника ЄС Жозепа Борреля, єврокомісара Олівера Вархеї, "Радіо Свобода", Bloomberg.

Єврокомісія рекомендувала почати переговори

Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції в Брюсселі заявила, що Єврокомісія рекомендує розпочати процес перемовин про вступ України до Євросоюзу. Це також стосується і Молдови.

За її словами, Україна вже виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, водночас умовою є продовження виконувати незавершені реформи надалі.

"Основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, а також новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин", - заявила Урсула.

Україна не вступить до ЄС до ексгумації жертв Волинської різанини, – віце-міністр Польщі

Розв'язання питання ексгумації жертв Волинської трагедії є необхідним для того, щоб Україна могла сподіватися на вступ до Європейського Союзу.

Про це в інтерв'ю польскій радіостанції ZET заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.   

За його словами, процес ексгумації вже розпочався на першій ділянці в селі Пужники на Тернопільщині. Чиновник також зазначив, що влада Польщі продовжуватиме працювати над швидкою видачею дозволу на ексгумацію.

"На нашу думку, без розв'язання цього питання, і багато українців це також вже усвідомлюють, Україні немає чого мріяти про вступ до Євросоюзу", – сказав Яблонський.

Він також додав, що без розв'язання питання ексгумації неможливо будувати довгострокове примирення з Україною, і влада Польщі підкреслюватиме цей факт.

Воєнний стан та мобілізацію в Україні знову продовжили: на який термін 

З початком повномасштабного вторгнення в Україні запроваджено воєнний стан і загальну мобілізацію. Сьогодні Верховна Рада проголосувала за подовження їх дії ще на 90 днів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідні рішення Верховної Ради, інформує UAINFO.org 

Таким чином, воєнний стан та мобілізація діятимуть в Україні до 14 лютого 2024 року.

Зазначимо, що починаючи з 24 лютого 2022 року воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні вже неодноразово продовжували. З урахуванням сьогоднішніх голосувань - це вже вдев'яте.

ЗСУ "зажмурили" Ігоря Стрєлкова, але є нюанс. ФОТО

Українські військові продовжують "денацифіковувати" російських окупантів. Цього разу стало відомо, що ЗСУ "мінуснули" тезку терориста Ігоря Стрєлкова-Гіркіна.

На це звернув увагу OSINT-експерт Іраклі Комахідзе. Він іронічно додав, що знайшов відповідь, чому "тема Ігоря Стрєлкова заглогла", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"З моменту арешту всього кілька новин про нього, зокрема як "навішували люлей" у СІЗО. Після цього була пауза... Мабуть, настала амністія з подальшим відправленням на "сво" з фіналом жмурок", - пожартував експерт, додавши, що на фронті "зажмурився" лише тезка відомого терориста.

Росія хоче кинути на фронт батальйон з українських військовополонених: в ISW вказали на порушення Женевської конвенції 

Росія планує відправити на війну проти рідної країни українських військовополонених. Із цією метою вона формує "добровольчий", як заявляє пропаганда, батальйон "Богдан Хмельницький".

Інститут вивчення війни у звіті, опублікованому вранці в середу, 8 листопада, заявив: це формування, швидше за все, буде перекинуто агресором до зони "СВО" у найближчому майбутньому. Це є явним порушенням Женевської конвенції про військовополонених, підкреслили аналітики ISW, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Про те, що українські солдати з першого підрозділу батальйону "Богдан Хмельницький", що складається з полонених, склали присягу "на вірність Росії", 7 листопада повідомили пропагандисти "РИА Новости". Російська агенція анонсувала, що незабаром ці військовослужбовці вирушать на війну.

Найімовірніше, їх перекинуть у Донецьку й Запорізьку області, де відбуваються активні бої.

Батальйон діє у складі формування "Каскад" маріонеткової "ДНР". Пропаганда стверджувала, що до солдатів нібито буде рівноправне ставлення, вони отримуватимуть зарплати й пільги.

Раніше росЗМІ випускали матеріали про те, що на війну проти України нібито було завербовано до 70 українських військовополонених із різних російських колоній.

"Бідолашна панночка": Фаріон відреагувала на звинувачення Пташки і назвала її подругою Медведчука 

Ірина Фаріон не припиняє заходити за межі і продовжує не коректно висловлюватися про українських захисників. Цього разу під "гарячу руку" потрапила Катерина Поліщук, яка назвала жінку "проектом кремля".

Про те, що саме Ірина написала про Пташку, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Telegram-канал Фаріон, інформує UAINFO.org.

Фаріон назвала Пташку подругою Медведчука

Після гучних та образливих заяв мовознавиці про російськомовних воїнів, на Фаріон ополчилися захисники та відомі українці загалом, адже такі висловлювання не є доречними. Особливо зараз.

Її слова зачепили захисників України сильно, адже такою поведінкою вона лише провокує нові скандали та відволікає українців від більш важливих справ та проблем, які можуть коштувати чийогось життя.

І варто зазначити, що це коштує життя тих, хто на фронті і хто може говорити будь-якою мовою.

До Фаріон звернувся командир "Азову" і висловив все, що думає, а слідом за ним емоційний допис написала Поліщук.

Меню із "Титаніка" продадуть на аукціоні – його знайшли в одязі одного із загиблих 

У Великій Британії на аукціоні продадуть меню із ресторану затонулого корабля "Титанік" – його знайшли в одязі одного із загиблих пасажирів. Торги пройдуть 11 листопада.  

Про це повідомили в аукціонному домі Henry Aldridge and Son, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Початкова ціна меню на торгах становить 60 тисяч фунтів стерлінгів (2,6 млн гривень).

Меню із затонулого лайнера виставила на продаж родина історика з Канади Лена Стівенсона, який помер 2017 року. Донька Стівенсона знайшла меню в речах померлого батька – в старому фотоальбомі.

Чому потрібно обов'язково їсти сало і в якому вигляді воно є небезпечним 

Сало є смачним і ситним продуктом, в якому багато насичених жирів, а вони повинні становити меншу частину добової дози всіх жирів у харчуванні, тому багато сала їсти на день не потрібно, достатньо 10-30 г.

Нутриціологиня Анастасія Голобородько розповіла в Telegram все про користь та шкоду сала, а також у якому вигляді його не можна їсти, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"У салі є і омега 3, і омега 6, і омега 9 кислоти в нормальному, збалансованому співвідношенні, що важливо для організму. Вітаміни A, D, E. Селен як антиоксидант і помічник роботи щитовидної залози. Сало краще поєднувати із сирими овочами та зеленню. Природні ферменти овочів допоможуть йому краще засвоїтися", – розповіла нутриціологиня.

Ще фахівець додала, що сало належить до категорії насичених жирів. Насичені жири повинні становити меншу частину добової дози всіх жирів у харчуванні. Це ті жири, у яких молекули перенасичені воднем. Запам'ятати просто: насичені жири залишаються жорсткими за кімнатної температури. Джерела – м'ясо, вершкове масло, сири та інші жирні молочні продукти, вершки та сметана, кокосова та пальмова олія. В організмі виконують найважливіші функції. Наприклад, це майже єдине джерело вітаміну А, необхідне регенерації клітин, харчування імунітету і складання правильного гормонального фону. Виключати такі жири не варто, але і все можна їсти теж. Помірно та різноманітно – так. Найкращі – жири із субпродуктів, м'яса та дичини на кістки, сала, страв із цілісних тушок птахів та риб, приготованих із кістками та оболонками.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини