MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 6 грудня 2023

41 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 6 грудня. 

В Україні відзначають День Збройних сил 

У середу, 6 грудня, українці відзначають День Збройних сил України.

Як повідомляє Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон "Про Збройні сили України", "Про оборону України" 6 грудня 1991 року, а 13-го грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська, інформує UAINFO.org.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння і військової техніки. Однак за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена. Упродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи. Крім внутрішніх чинників додалися й зовнішні: увесь цей час Україні доводилося долати шалений тиск Москви, яка всіляко чинила опір створенню в нашій країні дієздатних Збройних сил.

Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років: Революція гідності, окупація Криму та частини сходу України. І попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність Батьківщини й захистити власний народ від агресора. Нині наша армія посилює свою боєздатність, а Україна оголосила про свої наміри вступити до НАТО. 

Варто зазначити, що вже другий рік поспіль українці відзначають День Збройних сил в умовах повномасштабного вторгнення РФ. З початком широкомасштабної агресії Росії ЗСУ продемонстрували, що здатні протистояти російській армії, яка поки що займає друге місце в рейтингу найпотужніших армій світу.

В ISW розповіли про досягнення ЗСУ в районі Авдіївського коксохіму  

ЗСУ контратакували на північ від Авдіївського коксохімічного заводу, змусивши російських окупантів відступити з двох передових позицій.

Про це йдеться у свіжому огляді Інституту з вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

У звіті  йдеться, що ЗСУ контратакували під Авдіївкою і провели підтверджене просування вперед. Геолокаційні кадри вказують на те, що українські сили просунулися на схід від ділянки залізниці на північ від Авдіївського коксохімічного заводу. Аналітики зазначили, що за деякиси даними, українські сили контратакували на північ від Авдіївського коксохімічного заводу і змусили російські війська відступити з двох передових позицій.

При цьому, як зазначили в Інституті, за даними російських воєнкорів, ЗСУ контратакують біля Степового і тиснуть на російську оборону з напрямку Новокалинового.

Читайте також: Подоляк пояснив, чому в РФ знову заговорили про перемовини

У той же час окупанти продовжили наступальні операції під Авдіївкою і досягли підтверджених успіхів.

Геолокаційні дані, опубліковані 5 грудня, вказують на те, що російські війська просунулися вздовж ділянки залізничної лінії на північ від Авдіївського коксохімічного заводу на північному заході Авдіївки.

У звіті також додається, що вже кілька днів тривають позиційні бої біля Красногорівки, а також, що російські війська відновили штурми біля Невельського.

ГУР: В іноземних ЗМІ готується дезінформаційна кампанія проти вищого керівництва України. Мета – розкол в суспільстві 

У середу, 6 грудня, Головне управління розвідки України попередило, що в іноземних ЗМІ готується дезінформаційна кампанія проти вищого керівництва України, інформує UAINFO.org.

У поширеному розвідкою повідомленні від Центру протидії дезінформації йдеться, що планується серія публікацій з дезінформацією проти військово-політичного керівництва України, яка вийде на англомовних ресурсах. 

Їх готують іноземні журналісти, які мають досвід роботи в країні-агресорі РФ, зокрема в часи початку влади диктатора Володимира Путіна.   

У ГУР зазначили, що метою таких дій є розкол в українському суспільстві.

Скринька Пандори: Блінкен розповів, що буде, якщо Конгрес не схвалить допомогу Києву  

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив про необхідність продовжувати підтримку України для того, щоб РФ зазнала поразки у своїй агресії, передає УНІАН, нформує UAINFO.org.

"Ми повинні забезпечити досягнення успіху Україною. Ми повинні забезпечити, щоб Росія продовжувала зазнавати поразки… Якщо ми цього не зробимо, Путін отримає дозвіл діяти безкарно, а це відкриє скриньку Пандори агресії по всьому світу", висловив переконання держсекретар.

Крім того він зауважив необхідність додаткового фінансування для Ізраїлю та  мирних мешканців Гази.

Росія планує анексувати Азовське море, – Newsweek  

Російські законодавці планують анексію Азовського моря, територія якого є спільною між Україною та РФ відповідно до договору, ухваленому 20 років тому. Про це йдеться у матеріалі Newsweek, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що законопроект про визнання Азовського моря внутрішньоросійською водоймою Держдума планує схвалити до кінця 2023 року.

На думку аналітиків американського Інституту вивчення війни, такий крок, імовірно, створить "умови для примусового визнання Росією незаконної анексії окупованого Криму та Херсона, Запоріжжя та Донецька".

Видання нагадує, що 20 років тому Росія та Україна підписали і ратифікували договір, який включав положення про те, що Азовське море, водойма площею майже 25 000 квадратних кілометрів, є історично внутрішньою водоймою як Росії, так і України, і що судна під українським або російським прапором користуються в Азовському морі свободою судноплавства.

В лютому Верховна Рада денонсувала договір, заявивши, що Москва порушила положення про те, що всі питання щодо Азовського моря повинні вирішуватися мирним двостороннім шляхом. У Києві також заявили, що передбачений договором дозвіл російським військовим кораблям вільно курсувати морем становить загрозу національній безпеці України.

Мобілізація жінок в Україні: як Росія намагається розхитати українське суспільство, маніпулюючи призовом у ЗСУ  

Від 1 жовтня 2023 року українські жінки-медикині та жінки-фармацевти мають стати на військовий облік. Такий наказ видало Міністерство оборони України. Однак це передбачено було Законом України “Про військовий обов’язок та військову службу” від 1992 року. Як пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я України, більшість жінок-медиків і жінок-фармацевтів вже перебуває на військовому обліку, але через недосконалу роботу норми не всі свого часу зареєструвались у військкоматах, пише ТСН, інформує UAINFO.org

Ця звичайна актуалізація законодавства в Україні викликала у Росії фурор. Кремлівські пропагандисти розповідають про фейкову рекламу, яку нібито запустили в Україні для того, аби жінки ставали на військовий облік. Вони створюють відеопостановки, у яких нібито жінка-медик зі Львівської області телефонує, аби винайняти квартиру у Маріуполі, бо тікає від мобілізації. Пропагандисти також використовують свій улюблений прийом виривання із контексту та перекручують уривок з інтерв’ю військової, яка добровільно вступила до лав ЗСУ. Тим самим, вони прагнуть показати, агресивну і всеохопну кампанію в Україні до мобілізації.

Путін вибрався за кордон у компанії винищувачів: куди вирушив диктатор

Російський диктатор Володимир Путін сьогодні, 6 грудня, вирушив на Близький Схід. Диктатор прибув до столиці Об'єднаних Арабських Еміратів, а потім вирушить до Саудівської Аравії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "РИА Новости", інформує UAINFO.org

Відомо, що Путін в Абу-Дабі проведе переговори з лідером країни Мохаммедом Аль Нахайяном - спочатку у складі делегацій, а потім віч-на-віч.

Прессекретар диктатора Дмитро Пєсков заявив, що російські винищувачі Су-35С нібито супроводжували борт Путіна протягом усього польоту в Абу-Дабі.

"Інтимна річ". Путін розповів про випадок із дитинства, який пояснює його неадекватну поведінку

Глава кремлівського режиму Володимир Путін поділився "інтимною" подробицею з дитинства, яка може пролити світло на причини його неадекватної поведінки.

Відповідну історію про своє становлення він розповів у "Центрі знань Машук" у П’ятигорську, передає NV, інформує UAINFO.org. 

"Інтимна річ. Я розповім тільки початок цієї історії. Мама поставила мене у кут. Уже не пам’ятаю, за що. І протягом якогось часу ходила, все запитувала, так грізно дивилася і запитувала: "Ти будеш вибачення просити, чи ні?". А чим закінчилася ця історія, я вам скажу віч-на-віч… Частину просто пропущу… Коротше, закінчилося це тим, що вона почала мене цілувати. Сама витягнула з цього кута і все. І цим вся історія закінчилася", — повідав Путін.

І хоча на перший погляд може здатися, що вся ця розповідь просто ні про що, але насправді вона у певному сенсі є дуже показовою і багато що пояснює. Адже саме такий життєвий досвід і міг зробити з Путіна людину, патологічно нездатну визнавати свої помилки, а тим паче просити за них вибачення.

І, можливо, як і тоді, у дитинстві, російський диктатор все ще чекає, що, незважаючи на всі його воєнні злочини, хтось, врешті-решт, витягне його з того глухого кута, в який він загнав себе сам, та ще й "розцілує".

Забудьте слово "бутерброд": 12 українських слів, якими можна його замінити 

Мова – це динамічна структура, тобто, вона постійно поповнюється новими словами і розвивається. І якщо раніше ми не мали якогось слова в українській мові, то сьогодні воно для нас звичайне і повсякденне. До таких слів належить слово «бутерброд», яке є запозиченим з німецької мови. Втім, замість іншомовної лексеми можна завжди в українській мові віднайти відповідник. І до слова «бутерброд» таких українських слів-відповідників аж дванадцять, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Яким українським словом замінити "бутерброд": 12 аналогів

Це слово напевно знає кожен українець, оскільки жоден ранок не обходиться без бутербродів. Проте не всім відомі слова, якими можна замінити лексему «бутерброд». Ось повний список українських відповідників:

Читайте також: Як сказати українською "показать кузькину мать": відповідники відомого вислову

  • накладанець;
  • канапка, також похідне від запозиченого слова;
  • мазанець;
  • потапці – так називали бутерброди-закуски за часів козацтва;
  • похлібець;
  • нахліб;
  • перекусень;
  • маслохліб, є також салохліб, сирохліб;
  • перекусник;
  • намазник;
  • розтягнирот;
  • нахлібок.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини