MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 січня 2024

90 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 січня.

Зірваний 24 січня обмін мав бути одним з найбільших за повномасштабної війни, – Юсов 

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов зауважує, що зірваний 24 січня обмін полоненими мав бути одним з найбільших за час повномасштабної війни, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Ми не будемо називати точної цифри. І до обміну, поки він не відбудеться, такі речі не практикуються. Але це мав бути один з найбільших обмінів за історію повномасштабної війни. І взагалі-то, мав бути, можна сказати, ювілейний - 50-й, але, на жаль не відбувся", - сказав він в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання, про яку саме кількість військовополонених йшлося з обох сторін у запланованому на 24 січня обміні.

Стосовно начебто "списків" українських військовополонених з борту Іл-76, які були опубліковані російськими пропагандистами, Юсов зауважив, що вивчається вся інформація з усіх джерел. Також відбувається комунікація з родинами полонених.

"Списки, які з'являються через джерела російської пропаганди, з'являються для того, щоб протестувати реакцію, викликати реакцію. Коментувати їх ми не будемо", - наголосив представник ГУР.

ЄС наступного тижня схвалить допомогу Україні на 50 млрд євро, – президент Латвії 

Лідери Європейського Союзу на саміті наступного тижня досягнуть угоди про пакет допомоги Україні 50 млрд євро у 2024-2027 роках. Це буде зроблено з Угорщиною чи без неї.

Про це заявив президент Латвії Едгарс Рінкевичс, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg, інформує UAINFO.org.

Рінкевичс сказав, що пакет для Києва буде оформлений або як угода з усіма 27 державами-членами, або через "інший механізм", який працюватиме, якщо не буде досягнуто одностайності.

Угорщина заблокувала фінансування на зустрічі у Брюсселі у грудні 2023 року. Лідери ЄС повертаються на саміт 1 лютого, щоб оформити угоду.

"Але одне зрозуміло - Україні потрібні ці гроші, Україна має отримати ці гроші, а Європейський Союз повинен їх надати", - сказав Рінкевичс в інтерв'ю в столиці Латвії Ризі.

Висловивши надію на те, що консенсус між усіма державами-членами може бути досягнутий, Рінкевичс сказав, що інші пропозиції включають механізм, який передбачатиме виділення коштів траншами, варіант, "про який можна домовитися".

Рада пропонує дозволити усім підприємствам бронювати працівників та ввести платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації – Forbes

У Верховній Раді готують законопроєкт, який дозволить усім підприємствам бронювати працівників, а також передбачає введення платежу, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників, повідомляє Forbes, передає NV, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що видання отримало драфт законопроєкту, над яким працювали депутати економічного комітету Ради.

За даними Forbes, головна відмінність законопроєкту від запропонованої наприкінці 2023 року концепції Офісу президента — відмова від привʼязки до розміру заробітної плати та відрахувань ПДФО чи ЄСВ.

Таким чином, у Раді пропонують встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника незалежно від його посади, однак така компанія повинна працювати в «білу» та сплачувати податки до бюджету.

Голова економічного комітету та співавтор законопроєкту Дмитро Наталуха зазначив, що встановлення будь-яких критеріїв відносно заробітної плати буде сприйматися суспільством як поділ на класи. Пропозиція полягає у тому, аби на підприємстві могли самостійно вирішувати, кого зі співробітників хочуть забронювати.

У тексті законопроєкту йдеться, що наразі в Україні заброньовано 538 тисяч чоловіків, включно із державними службовцями та працівниками військових адміністрацій.

"Наближається криза". Арахамія заявив, що ще 17 нардепів хочуть скласти мандат 

У парламенті наближається велика криза. Щонайменше 17 народних депутатів з фракції "Слуга народу" хочуть скласти мандат.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, якого цитує LB, інформує UAINFO.org.

"З парламентом взагалі велика криза наближається, тому що в мене тільки у фракції 17 є заяв на складання мандату. Тобто у нас уже 401 людина в парламенті, ще одну ми точно відпустимо за медичними обставинами - буде 400 людей", - сказав Арахамія.

Він нагадав, що для ухвалення рішення у парламенті потрібно зібрати мінімально 226 голосів. За словами нардепа, з 400 парламентарями вже важко зібрати необхідну кількість голосів.

Арахамія додав, що у Раді вирішити не голосувати за складання мандатів, щоб забезпечити легітимність парламенту.

"В інших фракціях і партіях я теж знаю, що є люди, які хочуть піти. Ми вирішили для себе, що не будемо давати голоси за складання мандатів, тільки якщо медично є дійсно ситуація, а так більше ніяких немає умов, за яким ми будемо голосувати за складання мандатів. Для того, щоб зберегти парламент легітимним", - пояснив він.

Путін посилає США сигнал про готовність говорити про гарантії безпеки для України, але йому не вірять – Bloomberg

Президент країни-агресорки РФ Володимир Путін перевіряє, чи готові США брати участь у переговорах про припинення війни Росії в Україні. Проте у його наміри співрозмовники не вірять.

Як повідомляє Bloomberg, Путін через непрямі канали дав американському уряду сигнал, що він відкритий для дискусій. Це виданню розповіли співрозмовники як у США, так і в РФ, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Офіційні особи США заявляють, що не бачать ознак того, що російський президент серйозно налаштований шукати спосіб покласти край війні. А будь-які натяки на відкритість Росії до переговорів "спрямовані на розкол серед союзників України".

Проте видання цитує "близьких до Кремля людей", які заявили, що сигнали від Путіна було передано високопосадовцям США ще минулого місяця. Головне в цих сигналах: російський диктатор готовий відмовитись від наполягання на нейтральному статусі України і навіть готовий примиритись з її членством у НАТО. Проте вже захоплена територія України "залишиться російською".

Йдеться не лише про Крим чи Донбас. Підкреслюється, що мова про території України, які було захоплено з початку вторгнення два роки тому.

"В моїй смерті винні Путін і Шойгу": ЗСУ знайшли цікаву записку в кишені загиблого окупанта 

Українські військові знайшли в кишені загиблого окупанта записку, в якій у своїй смерті росіянин  просить винити диктатора Путіна і його посіпаку Шойгу.

Фото опублікував народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Коли ви знайдете цю записку, знайте, що в моїй смерті винні наші командири, але в першу чергу Путін і Шойгу, відправивши мене і тисячі молодих хлопців на забій як худобу!", – йдеться у записці.

Далі росіянин звертається до співвітчизників і закликає їх не брати участь "в авантюрах плешивого діда".

"Ця війна – не наша", – підсумував окупант з українським прізвищем Костенко.

Підтримує Путіна і війну, знімався у Марченко: МЗС України присоромило HBO за співпрацю з актором Мілошем Биковичем  

У новому третьому сезоні "Білого лотоса" серед акторів має з'явитися ще один – серб Мілош Бикович, навколо якого почався скандал. Стрімінгову платформу HBO, яка зніматиме серіал, шанувальники сильно розкритикували через невдалий підбір касту, до протестувальників навіть приєдналося українське міністерство.

Запрошуючи на зйомки, канал HBO проґавив той факт, що актор активно підтримує Росію у війні проти України, на що й звернуло увагу Міністерство закордонних справ України у соцмережі Х. Від стрімінгової платформи відповідь так і не з'явилася, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Мілош Бикович, сербський актор, який підтримує Росію з початку повномасштабного вторгнення, тепер збирається грати головну роль у 3 сезоні HBO "Білий лотос". HBO, чи нормально вам працювати з людиною, яка підтримує геноцид і порушує міжнародне право?" – йшлося у твіті МЗС.

До свого твіту МЗС також прикріпили відео, у якому надали докази активної підтримки Биковичем російської політики. Тут і зустріч із Путіним, і нагородження російськими медалями за культуру, і зйомки у російських шоу та навіть наявний паспорт країни-окупанта.

"Йосип драний" та "мати Василева": як смачно лаятися українською без російських матюків 

Було би прекрасно, якби всі спілкувалися правильною літературною мовою, однак життя часто підкидує сюрпризи, і в хід ідуть не надто інтелігентні вирази. Тож варто поповнити словниковий запас і в цій сфері. Українська мова – колоритна і виразна, і є багато способів висловити всю палітру емоцій та вражень, не вдаючись до русизмів.

Філологиня, викладачка й авторка навчальних матеріалів на платформі Є-мова Оксана Гордійчук розповіла, як слід лаятися українською. У нагоді стануть навіть фразеологізми та приказки, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Вигуки

У раптовій ситуації з уст найчастіше злітають вигуки під впливом виру емоцій. Російські вигуки варто замінити наступними варіантами:

Овва! – висловлює здивування, сумнів, сарказм, недовіру.

Йой! – універсальний вигук для широкого спектру емоцій: від захвату до гніву.

Трясця! – так можна казати, коли знову злетів російський МіГ з дозаправкою, і тривога триватиме кілька годин.

Ич! – вигук можна вживати, наприклад, у виразах на кшталт "Ич, який розумник знайшовся".

Пхе! – чудовий спосіб висловити відразу чи іронію.

Отакої! – підійде для вираження здивування та розчарування.

Дзузьки! – можна вживати, щоб когось зупинити чи припинити якусь дію ("Хотів у мене гроші вкрасти? А дзуськи тобі!")

Так отож! отож-бо! – замінять ненависну багатьом фразу: "а я ж говорив(ла)".

А для екстрених неприємних ситуації є й наступні вигуки.

Тіна Кароль у шубці на оголене тіло показала, як відсвяткувала 39-річчя. ФОТО 

Українська співачка Тіна Кароль у свій день народження, який відсвяткувала 25 січня, зробила декілька подарунків прихильникам.

У день свого 39-річчя артистка випустила ліричну композицію "Троянди" і кліп до неї, у якому постала у вишуканій чорній сукні. Та на цьому сюрпризи не закінчилися, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Так, на сторінці в Instagram Кароль у свій день народження розмістила серію світлин, на яких позує у невагомому образі. На атмосферних чорно-білих кадрах виконавиця постає у білосніжній шубі. Звабливості луку Тіни додав вечірній макіяж з виразними стрілками та розпущене волосся.

Під цими фотографіями Кароль подякувала фанам за привітання і закликала завжди триматися свого шляху і не звертати з нього:

"Кожен обирає свій шлях. Ніколи не йдіть проти свого серця. Успіх настане, бо ви унікальні, не потрібно підлаштовуватись під стандарти та тренди. Шукайте свою особистість та особливість. Дякую всім за привітання", - написала під фото Тіна.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини