MENU

Кампанию против известной писательницы Марии Матиос организовала Анна Герман

3301 2

Гостеючергової передачі «Портрети» з СергіємДорофєєвим на 5-ому стала українськаписьменниця, поетеса та публіцист, авторроману «Солодка Даруся» Марія Матіос.

Про це пише у блозі журналіст Олексій Мазур.


«Протягомінтерв'ю серед іншого Матіос повідала, що достеменно знає - кампаніюз її переслідування Генпрокуратуроюта МВС організувала заступник головиАдміністрації Президента України ГаннаГерман, - пише журналісь.- Приводом стала фраза зтвору письменниці «Вирвані сторінкибіографії», де київський обеліскрадянським воїнам порівнюється зфалосом. За словами літераторки, нардепвід КПУ Цебенко звернувся з цього приводудо прокуратури саме з подачі ГанниГерман».


Марія Матіосвважає, що кампанія тиску на неї занаписане з боку правоохоронних органівта спроби вилучення книги з продажустала відповіддю на її судове опротестуваннясвого звільнення з посади заступникаголови Комітету з Національної преміїУкраїни ім. Тараса Шевченка, якувона обіймала з 2005 по 2010 роки. Письменницяназиває своє звільнення несправедливимта незаконним і наполягає на йогополітичному характері.


Марія Матіос народилася19 грудня 1959 року в с. Розтоки Путильськогорайону Чернівецької області. Першівірші надрукувала у 15 років.


У 1982 р. закінчилафілологічний факультет Чернівецькогодержавного університету, відділенняукраїнської мови та літератури (тепер- Національний університет імені ЮріяФедьковича).


Працювала відповідальнимсекретарем "Буковинського журналу",Чернівецької обласної організаціїСпілки письменників України, в Радінаціональної безпеки та оборони України.


У 1992 р. дебютувала якпрозаїк в журналі "Київ", опублікувавшиновелу "Юр’яна і Довгопол".


Нині вона - державнийслужбовець 2 категорії 3 рангу, лауреатНаціональної премії України іменіТараса Шевченка, автор 20 книг українськоюмовою та 5 книг іноземними мовами,почесний громадянин міста Чернівці,Заслужений працівник культури України,лауреат міжнародної премії "Талантта гідність".


Твори письменниціперекладені сербською, румунською,російською, польською, хорватською,білоруською, азербайджанською, японською,китайською, єврейською мовами. Друкувалисяу Канаді, США, Китаї, Хорватії, Росії,Сербії.


Марія Матіос маєнекоронований титул "найпліднішоїписьменниці України". Є автором першоїу сучасній українській літературікнижки кулінарних рецептів "Фуршетвід Марії Матіос" та контраверсійного"Бульварного роману".


Її роман "СолодкаДаруся" визнано найкращою з українськихкниг останнього 15-річчя незалежності,які вплинули на український світ,відзначено Національною премією Україниім. Тараса Шевченка 2005 року.


Письменниця є переможницеюконкурсу "Книжка року 2005"  зароман "Солодка Даруся".


У 2007 році отрималагран-прі конкурсу "Коронація слова"за роман "Майже ніколи не навпаки".Цей роман також став "Книжкою року2007".


У 2008 році — переможницяконкурсу «Книжка року 2008» в номінації«Красне письменство — Сучасна українськапроза» за роман «Москалиця. Мама Мариця— дружина Христофора Колумба».


У 2009 році на V Київськомуміжнародному книжковому ярмарку книга"Москалиця" отримала державнунагороду - диплом першого ступеня вномінації "Бестселлер".


Нині Марія живе тапрацює в Києві.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини