MENU

Языковой закон стал причиной максимального количества протестов за последние 3 года

525 0

 

«Прийняттязакону про мови спричинило максимальнукількість протестів за останні трироки», -сообщает в своем блоге Оксана Дутчак.


«Зприходом літа – традиційного періодувідпусток та затишшя у соціально-політичномужитті – кількість протестів в Україні,попри всі очікування, б’є рекорди.


Утравні та червні було зновупобито абсолютниймісячний рекорд кількостіпротестних подій за весь періодмоніторингу протестів, репресій іпоступок Центром дослідження суспільства(ЦДС). Протягом травня на вулицях Українивідбулася 321 протестна подія, а протягомчервня – принаймні 323, а також зафіксовано62 негативні і 28 позитивних реакцій напротести. Останній раз рекордну кількістьпротестів ЦДС фіксував у березні 2012року. Для порівняння: на піку протестівпід час «підприємницького Майдану» улистопаді 2010 року ЦДС зафіксував лише292 протестні події.


Ана минулому тижні побитоабсолютний тижневий рекорд кількостіпротестних подій за весь періодмоніторингу. З 30 червня по 6 липня навулицях України відбулося принаймні139 протестних подій, зафіксовано 27негативних та 19 позитивних реакцій напротести. Таким чином,  у середньомуминулого тижня ЦДС фіксувавмайже20 протестних подій щодня.Для порівняння: середня щоденна кількістьподій в 2011 році склала лише близькошести.


Спекидо соціально-політичного життя підстінами владних установ очевидно додалоприйняття закону про мови. Двітретини акцій (93 протестних події), якімали місце минулого тижня, стосувалися«мовного питання».Найчастіше за мову люди виходилипротестувати у Львівській (16 подій),Івано-Франківській (9), Харківській (6),Рівненській (6), Закарпатській (5) областяхта у м. Києві (9 подій).


Аналізучасників протестів довкола «мовногопитання» чітко і однозначно вказуєна високузацікавленість у ньому з боку політичнихпартій.Минулого тижня вони взяли участь у 68%(63 події) «мовних» протестів. При тому,що загалом за 2011 рік партії брали участьлише в 34% від усіх протестних подій.


Алепопри високу участь політичнихпартій загальнакількість учасників «мовних» протестівне була високою. Минулоготижня у 44% таких протестів взяли участьменше ста чоловік, при цьому для 34% подійчисельність не була повідомлена взагалі.У 2011 році протести за участі менше сотнілюдей становили майже таку саму частку45% від усіх протестів.

Характерні висока мобілізація політичнихпартій та невисока кількість учасниківпротестів довкола закону про мовивказують на зацікавленість політиківу створенні «мовного» ажіотажу та низькебажання звичайних громадян прийматиактивну участь у цьому конфлікті.

 

Моніторингпротестів, репресій і поступок проводитьсяЦентром дослідження суспільства з кінцявересня 2009 року. Це унікальний проектз систематичного збору інформації провсі (незалежно від тематики та чисельності)протести, репресії та поступки у відповідьна протести, що відбуваються в реальномучасі на всій території України на основімоніторингу більше 180 національних,обласних і активістських веб-медіа.


Центрдослідження суспільства —незалежнийнекомерційний центр дослідженнясоціальних проблем і колективнихпротестів. Серед основних напрямківроботи: вивчення суспільних рухів,освітньої та містобудівної політики,робітничого класу та проблем бідності

» 

информирует блогер.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини