MENU

Азаров не подпишет договор с Кипром до тех пор, пока не вывезет оттуда «покращення»

1017 0

 

«Влада досініяк не відреагувала на резонанснузаяву посла КіпруЕвагораса Вріонідеса.Нагадаю, він заявив про те, що переговориз денонсації угоди України зКіпром про уникнення подвійногооподаткування затягуються саме черезукраїнську сторону», - пишет в своемблоге Андрей Пышный.


«Більше того,він повідомив, що його ні на які переговорине пускають: «заразмова не йде про конкретні умовиугоди, сторонам потрібно, хоча бзустрітися і намітити подальшуроботу»Кіпрдвічі намагався організувати переговори,але їх кожного разу, з вини українськихчиновників, відкладали на потім. Останнійраз спроба провести новий раундпереговорів мала місце вквітні поточного року.


Як відомо,на Кіпр помалу поширилася грецька криза.Угода рефінансування грецьких банківзабрала у кіпрських банків 6 млрд євро. Урезультаті списання суверенного боргу,кіпрські Bankof Cyprus і Popular Bankзазнали у 2011 році рекордних збитків,які вичерпали їх нормативний капітал. Тепербанківська система цієї невеликоїкраїни потребує щонайменше 2,2 млрд єврона рефінансування найбільших банківкраїни. Зараз другомунайбільшому банку країни PopularBank,необхідно 1,8 млрд євродля рекапіталізації.


Мільярдиукраїнських олігархів, які гуляютьтуди-сюди через Кіпр, не могли незацікавити місцевий уряд у такійситуації. «Головною темою угоди єставки дивідендів і податків. Зукраїнської і кіпрської сторони необхідноузгодити, якими будуть ці ставки. Сьогоднівони на нульовому рівні»,- сказав Вріонідес. 


Все закономірно: кіпрськавлада турбується про бюджет своєїкраїни. А про чий бюджет турбуєтьсяукраїнська влада?


Абсурду ситуації додаєте, що зовсім недавно віце-прем‘єр Сергій Тігіпко заявив, що соціальніініціативи президента будуть виконуватисяза рахунок оподаткування неоподаткованихофшорних коштів. Тепер уже ніхто нікудиспішить. 


А якщо згадати заявивлади про те, що «податки мають платитивсі», то все стає на свої місця. Кращецій владі «жувати, ніж говорити». Вонай «жує» – досить, треба сказати, калорійно.


Півторароки тому ВерховнаРада Януковича відмовиласьрозглядати законопроект, що пропонувавденонсувати угоду з урядом Кіпру проуникнення подвійного оподаткуваннядоходів та майна.


«Якщоговорити в цілому про офшори, то у світііснує, мабуть, більше 50 офшорів, зокремав таких країнах, як Великобританія.Тому штучне притягнення уваги до однієїсторони ніби відволікає нашу увагу відзагальної проблеми взаємодії таекономічних зв’язків з офшорами» - заявлявпрем‘єр-міністр Азаров, забувши додати,що кіпрський офшор забезпечує близько90% всіх коштів, які виводяться з Українив офшори.


А ще Азаров запевняв, що Кабінет міністрів не маєнаміру в односторонньому порядкуденонсувати угоду з Кіпром про уникненняподвійного оподаткування. Мовляв,не можна псувати відносини з Кіпром, бовін член ЄС: «Відносини з європейськоюкраїною, членом Євросоюзу мають бутиєвропейські. Ми не збираємося ні зКіпром, ні з будь-якою іншою країноюрозмовляти мовою погроз, ультиматумів.Це не в нашому дусі, і не в нашому стилі.Йти шляхом якихось односторонніх дійнаш уряд не буде, хто б там що не казав».


Тепер же Кіпр сам (!) іне вперше, просить «зіпсувати з собоювідносини» і переглянути угоду. А з бокуукраїнського уряду «відсутній зв'язокз абонентом. Зателефонуйте, будь ласка,пізніше».  


Однак, Кіпрможе спати спокійно, угоду з ним будепереписано. Звичайно не тепер. Не з цимпрезидентом та не з цією Верховою радою.Для них це питання особисто-бухгалтерське,війна за грошові знаки, поцуплені вукраїнського бюджету. І дарма, що устатті 20 згаданої угоди з Кіпром, прямозаписано, що денонсувати іі можна безжодних застережень: «через письмовеповідомлення, але не пізніше 6 місяцівдо закінчення будь-якого календарногороку», тобто, до 1 липня. Влада в черговевідморозилась, бо ще не встигла переховатиз Кіпру усе вивезене туди «покращення».В умовах фактичної міжнародної політичноїізоляції української влади та реальноїзагрози застосування персоніфікованихсанкцій - це завдання непросте. Фінансовірозвідки лиш чекають. Чекають і готуються.Можу лише здогадуватись, де будуть новімісця для зберігання награбованого,але точно знаю, що новий парламентденонсує угоду і владній бухгалтеріїз 1 січня, доведеться тікати і ховатисяв інших вологих та теплих місцях. А місцьцих залишається дедалі менше», пишет Андрей Пышный.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини