MENU

В 1919 году территория Украины была значительно больше, чем современная

3334 4

Карта "Соборна Україна"


22 січня 1919 року передоб’єднавчий договір УНР і ЗУНР,підписаний у Фастові лідерами цих двох держав Євгеном Петрушевичем і СимономПетлюрою, був оприлюднений у Києві на Софійському майдані. Документ увійшов вісторію як Акт злуки - Акт об’єднання українських земель.

Державний кордон Української Народної Республіки на деньЗлуки 22 січня 1919 був у 1,6 раза довший від сучасного. Гайдпаркер Тарас Мазепенко звертає увагу на публікацію Галини Терещук, яка зазначає, що кордон тодішньоїУкраїни відображений на карті «Соборна Україна», яка вийшла друком у Львові заініціативи благодійного фонду «Україна – Русь».

Це перша настінна карта соборної УНР, на якій відображеніусі українські етнічні землі, які у 1919 році були у складі України. Кубань,Ставропілля, Чорноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони ускладі Росії). Берестейщина і Гомельщина (нині у складі Білорусі). Холмщина,Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина(Словаччина). Мармарощина, Південна Буковина (нині у складі Румунії). АПридністров’я – окрема держава.

На мапі, над якою працювала група істориків і науковців, наоснові архівних матеріалів виділені території компактного проживання українців,так звані «клини», де формувалась українська армія. Малиновий клин – цеПівнічний Кавказ, Сірий клин – Північний Казахстан і Південно-Західна Сибір,Зелений клин – Південна частина Далекого Сходу (головне місто – Владивосток),Жовтий клин – Нижнє і Середнє Поволжя.

До слова, площа Зеленого клину була удвічі більша відтериторії України, тут українці проводили державотворчі процеси: у 1918 роцівони вимагали від російського уряду визнати далекосхідний Зелений Клин частиноюУкраїни і проголосили культурну Конституцію українців Далекого Сходу іСамостійну Українську Далекосхідну Республіку.

Українці мають знати правдиву історію

Голова благодійного фонду «Україна-Русь» РостиславНовоженець зазначає, що мапи в атласах є суперечливі і неповні, не подаютьзагальної картини про державне будівництво того періоду. Тому й видали карту«Соборної України», щоб показати, якими були українські кордони на день Злуки,якій передувало проголошення самостійності України 22 січня 1918 року, а 1листопада 1918 року була проголошена ЗУНР.

«Українці повинні знати свою історію, історію правдиву.Українці цієї історії не знають. Одні вважають, що соборність – церозповсюдження християнства по Україні, інші, що це єдність між Сходом іЗаходом, але хто скаже, що це об’єднання всіх етнічних українських земель.Головне завдання цієї карти дати пізнання сучасним українцям про славністорінки нашої історії 90 років тому. Карта допоможе оцінити сучасникам,молодому поколінню Акт Злуки», – наголошує Ростислав Новоженець.

Карта «Соборна Україна» спричинить дискусії

Автори проекту зазначають, що найбільше дискусій виникнедовкола Криму, який на карті позначений як територія України на день Злуки 22січня 1919 року.

Мапа України на поштовій листівці початку 20-го століття


Ростилав Новоженець зауважив: «В одних документах подається,що Крим не належав Україні. Дійсно, коли була проголошена УНР 22 січня 1918року, а кордони держави Україна були меншими, тоді Крим не було включено доскладу УНР і 9 лютого 1918 року, коли відбувся Берестейський мир кордони буливизначені міжнародною спільнотою для України. Коли німецька делегація запиталав української сторони, чому не включили Крим до складу України, то представникиУкраїнської Центральної Ради сказали, що ми хочемо залишити можливість Кримусамому визначати свою долю. Однак Скоропадський цю ситуацію поправив і в квітні1918 року, за його вказівкою була встановлена українська влада в Криму. 29квітня на усіх кораблях Чорноморського флоту були підняті синьо-жовті прапори.А їх було тоді 400. Є архівні матеріали».

Карту розповсюджуватимуть по усій Україні, а також їїпередадуть українцям, які мешкають на колишніх етнічних українських землях.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини