MENU

Сьогодні 25 років «Беркуту». Чи проіснує він до 26?

158 0

Сьогодні виповнюється 25 років українському спецпідрозділу МВС «Беркут». Саме 5 грудня 1988 був створений тоді ще ОМОН.

При всій своїй, взагалі, шляхетній первісній меті - боротьбі з організованою злочинністю, серед українців спецпідрозділ користується недоброю славою. Особливо в останні 3 роки, коли саме на «Беркут» спирається влада при масових акціях протесту, бійці цього спецпідрозділу проявили свою особливу жорстокість по відношенню до звичайних громадян.

Але загальне негативне ставлення до «Беркуту» вилилося у масові протести, після того, як у ніч з 29 на 30 листопаді 2013 року ним був жорстокго розігнаний ЄвроМайдані у Києві. Тоді було жорстоко побито десятки людей, серед яких жінки, неповнолітні, студенти. У багатьох виявилися переламані кінцівки, ребра, травми голови. При цьому на відеодоказах подій добре видно, що «беркутівці» добивають лежачих.

 

 

 

Ситуація тільки погіршилася після того, як 1 грудня після сутичок під Адміністрацією президента, співробітники «Беркуту» жорстоко били протестувальників, тоді травми отримали кілька десятків журналістів, у тому числі і іноземних.

 

 

Звісно це були не перші сутички з «Беркутом», при яких постраждали люди.

Наприклад 24 серпня 2011 року, без будь-яких підстав на шляху колони, що рухалася на святкування Дня Незалежності України був поставлений кордон з бійців спецпідрозділу. Тоді проти людей викристовувалися гумові кийки та сльозогінний газ.

 

 

Жорстоко «беркутівці» придушували і акцію протесту під Шевченківським судом, у день винесення вироку Юлії Тимошенко.

 

 

Подібним чином діяв спецпідрозділ і на акції з захисту української мови, під Українським Домом у Києві.

 

 

Тоді розгону протестувальників вдалося уникнути завдяки втручанню народних депутатів від Опозиції.

Взагалі за часи президентства Януковича, «Беркут» проти мирних протестувальників використовувався десятки разів.

У абсолютній більшості цих випадків мала місце невиправдана жорстокість по відношенню до громадян, що викликає обурення та підтверджує один неофіційних лозунгів «Беркуту» «Перемагає сильніший».

Відданість спецпідрозділу діючий владі, адже загони звичайної міліції, Внутрішніх Військ не чинять подібних дій та більш лояльні до протестувальників, пояснюється рядом факторів.

Основний серед них полягає у тому, що президент Янукович і його оточення саме на «Беркут» зробили ставку у частині підтримання політичного «порядку» на вулиці. Була невиправдано збільшена чисельність МВС до 324,4 тис. осіб, спецпідрозділу до двох полків, шести окремих батальйонів і 19 рот загальною кількістю понад 3,25 тис. осіб.

Бійці отримують оклад значно вищий ніж звичайні міліціонери, у 2012 році зарплату їм підняли утричі, при цьому після усіляких акцій, вони отримують премії. (За інформацією журналістів , після розгону ЄвроМайдану, кожен співробітник отримав премію у 500 доларів).

Окрім того нещодавно стало відомо, що у м. Броварах по вул. Кірова, 53 (колишній райвідділ міліції), відбувається реконструкція приміщення, завершити яку мають до кінця року, там мають отримати квартири ті, хто найбільш «відзначився».

 

 

Другим фактором того, що «Беркут» найменш лояльний до акцій протесту, є те, що у разі зміни влади, деякі його спвробітники, а особливо керівництво, що віддавало злочинні накази та організовувало провокації, понесе кримінальну відповідальність.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини