MENU

Заваріть вікна Київради, - блогер

201 0



Заваріть вікна Київради міцними гратами, побратими. Заваріть зараз, бо потім можете не встигнути.

Майдан здатен розійтися, так нічого і не досягши, але Київрада не капітулює без бою. Наша бунтівна КМДА крутіша забарикадованої французської Сорбони 1968 року. Крізь Київраду, мов крізь щойно запущене новонароджене серце, інтенсивно прокачується молода кров нового українського суспільства, кожен день - тисячі людей. До штабу щодня долучають нові добровольці, і звідти щодня когось виганяють за байдужість, алкоголізм, за бажання тусуватися без користі, за крадіжки, за скандальний характер. Відбувається інтенсивна людська культивація, будуються міцні зв'язки. Поки українське суспільство на загал розмірковує, що робити з протестом, і чи не вичерпав він свій потенціал, під зовнішнім хаосом бутербродів, перепусток, галасу, спальних мішків і строкато вдягнених охоронців складається дієва структура, наскрізь просочена ідеалізмом та ризиком. В Київраді безліч комендантів, головних комендантів, офіційних комендантів від опозиційних партій, але навіть об'єднаний Кличко-Тягнибок-Яценюк не здатен наказати Київраді розійтися, поки Київрада сама не погодиться, що її вимоги виконано.

Захоплена народом Київрада краще всіх референдумів ставить під сумнів легітимність офіційної влади. Влада - це монопольне право на насильство, право в односторонньому порядку карати і змушувати. На території Київради (вищого адміністративного органу столиці!) ця монополія не діє, жоден міліціонер не ризикне когось тут арештувати. Лише наше замилене око, втомлене гармидером останніх днів, не дає осягнути масштаб подій - ми отримали право ходити коридорами, в які ще місяць тому можна було потрапити лише роками служіння. Ми, фактично, можемо вводити на території майдану і КМДА власні паспорти, власний суд, власні правоохоронні органи. Це навіть не виклик офіційній владі - це глибока і небезпечна тріщина у ній, крізь яку поступово, аж до виборів 2015, буде витікати весь її державний авторитет. Про який тоталітарний режим в Україні може йти мова, якщо кожен активіст може надійно сховатися прямо в КМДА?

Укріплена Київрада може тримати оборону місяцями, навіть роками. При грамотній організації вона не потребує великих людських ресурсів, - лише якісних, а якісних в Україні вже вистачає. Її можна забезпечити автономною водою та електроенергією. Поруч із нею у будь-який час знаходиться достатньо мобілізованих киян, які прийдуть на підмогу, мов кіннота Рохану в момент штурму Хорнбургу. Протестний потенціал українців недостатній, аби захопити всі вищі адміністративні будівлі, але його цілком вистачить, щоб не віддати вже взятого.

Київрада - не розмінна монета, а справжній коштовний діамант. Чим пожертвує Янукович, щоб ліквідувати цю болючу діру у моноліті своєї влади? На які ризики і кроки наважиться? На що згодиться її обміняти?..

Середньовічні облоги фортець часто тривали не один рік. Панове, готумося. Давайте заваримо вікна Київради міцними-преміцними гратами.

Дмитро РЕЗНІЧЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини