MENU

2014 рік стане «Роком корупціонера»

254 0

Цього тижня до розкладу засідань Верховної Ради України серед інших провладною партією внесено кілька законопроектів, суть яких зводиться аж ніяк не до введення у дію нових ініціатив. Їх направленість набагато «практичніша» – відтермінування набрання чинності тими чи іншими вже прийнятими ініціативами. Зокрема, регіонали пропонують ще на три роки перенести дату набрання чинності закону «Про адміністративні послуги».

Нагадаю, зазначений закон передбачав створення єдиного державного порталу адміністративних послуг. Цей ресурс мав містити інформацію про органи, що надають адміністративні послуги та переліки всіх послуг, що ними надаються. Таким чином через єдиний ресурс будь-який громадянин чи організація мали б змогу контролювати хід розгляду своїх заяв та змогли б легко отримати всі необхідні форми документів, що потрібні для одержання тих чи інших послуг.

Більше того, ще минулоріч Мінекономрозвитку встигло відзвітувати про те, що нібито вже розробило пілотну версію порталу, тобто фактично зробило основну та найбільш трудомістку частину роботи. Таким чином виходить, м'яко кажучи, дивно, що вже на 80% виконану ініціативу провладна партія ні з того ні з сього хоче «відтермінувати».

Тільки от якщо детально розібратися, то такі дії регіоналів є цілком логічним продовженням їхньої політики. Поясню чому.

Введення у дію адміністративного порталу стало б серйозною завадою корупції – всі операції фактично стали б прозорими – хід їх розгляду з чітко зафіксованими датами можна було б відстежити через інтернет. Тобто корупційна складова сфери адмінпослуг мала суттєво зменшитись.

А можновладцям це аж ніяк не вигідно – ніхто з них не хоче позбавляти себе тих додаткових коштів, які вони заплановано отримують у вигляді хабарів і які зазвичай у кілька десятків разів перевищують їх офіційну заробітну плату.

Так, згідно офіційної статистики, за останній рік кожен п'ятий українець давав хабара, а третина українців переконані, що без хабара в Україні нічого не вирішується. Суми жахають – щодня українці змушені давати від трьох до десяти мільйонів гривень хабарів. А Україна вже як кілька років посідає останні місця у світових рейтингах щодо рівня корумпованості країни – минулоріч Україна опинилася на 144-му місці зі 174, а компанія Transparency International, яка складала рейтинг, назвала результат, подібний до українського, «ганьбою для нації».

От і виходить, що провладна партія, пропонуючи відтермінувати введення у дію єдиного державного порталу адміністративних послуг, захищає інтереси виключно своїх ставлеників та жодним чином не переймається положенням звичайних громадян, у яких без перебільшення на кожному кроці незаконно вимагають «позолотити ручку».

Павло ПЕТРЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини