MENU

Що далі? Три сценарії розвитку подій в Україні

1123 0

Що далі буде?


Саме с цим запитанням зараз живе наше суспільство. Ми досі рефлексуємо, замість діяти. Тому після десятків коментарів та зустрічей, вважаю за потрібне озвучити ймовірні сценарії. Отже, наразі є три, якщо узагальнити, сценарії розвитку подій. 
Про кожен коротко далі.



ОЛІГАРХІЧНИЙ: всередині ВРУ на замовлення найбільш потужних фінансово-політичних груп відбувається перегрупування політичних сил, формується нова більшість. Вона за правилами 2006-2010 років формує уряд, називаючи це конституцією-2004, а можливо навіть не роблячи цього. В такому стані ми крокуємо до виборів-2015. Янукович отримує свої гарантії в обмін на поступки для опозиційних фракцій, люди розходяться та втягуються у виборчу кампанію, політики та стратеги в конституційні зміни. По-суті в країні глобальних змін не відбувається, відновлюються переговори з ЄС про підписання асоціації, які затягуються на 2015 рік. Для реалізації такого сценарію достатньо тижня-двох. Він нічого не вирішує, а лише тимчасово встановлює перемир'я.

НЕГАТИВНИЙ: Янукович і далі «закручує гайки». Цього разу він провокує суспільство урядом Захарченка-Клюєва-Медведчука тощо. Відновлюються народні бунти, які цього разу можуть перерости в справжню бійню. По завершенню олімпійських ігор «масла в вогонь» підливає вся антидержавна рать, в результаті чого ми виходимо на системний конфлікт Північ-Захід-Центр проти Центр-Південь-Схід, а в повітрі пахне громадянською війною. Для запуску такого сценарію достатньо ще одного-двох заходів тиску зі сторони Януковича або кілька зовнішніх провокацій. Тоді влада або жорстоко розправиться з порідівшими лавами протестувальників або вибухне революція, контроль над якою на першому етапі буде відсутній з усіх сторін. 

ПЕРСПЕКТИВНИЙ: люди перестають очікувати від ВРУ, влади та опозиції вирішення конфлікту, а навпаки починають організовувати системний політичний рух, який має на меті повне перезавантаження країни. Такий рух (фронт, солідарність тощо) буде низовим, а політики-лідери з'являться тільки на другому-третьому етапі, хоча він буде одразу політичним. Для такого руху покарання Януковича-Захарченка або повернення до Конституції-2004 є тільки невеликими передумовами. Головна мета - системні перетворення з заснуванням в країні місцевого самоврядування, справедливого судочинства, контрольованих правоохоронних органів, реформування бюджетної та податкової системи, створення умов для розвитку економіки. Для реалізації такого сценарію, враховуючи енергетику Майданів, достатньо 2014-й рік. І він найбільш ймовірно відбуватиметься, якщо і далі нічого не відбуватиметься.

Детальніше про ці, інші, а також менш ймовірні та змішані сценарії - наступного разу.

ВИСНОВОК: або ми вчимося бути організованішими, ініціативнішими та дієвішими або будемо ще довго споживати політичну облуду від політичних запроданців найрізноманітніших фарб та відтінків. Пам'ятаймо, що або ми вирішуємо нашу долю, або вирішують за нас!

Олександр СОЛОНТАЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини