MENU

Експерт про зміни до Конституції: Януковича обирали не з тими повноваженнями, які він привласнив

810 0

Українські політологи прокоментували необхідність конституційних змін, ініційованих опозиційними політичними силами.

 

Віталій Бала, політолог, директор Агентства моделювання ситуацій:

 

Конституція – це соціальний договір із суспільством, але люди не задоволені чинною угодою і тому вийшли на вулиці. Вважаю, людям слід дати позитивний сигнал про повернення до Конституції 2004 року, адже вона обмежує права, які, до речі, не в конституційний спосіб отримав президент: його обирали не з тими повноваженнями, які він собі привласнив. До того ж Янукович використав ці повноваження, м’яко кажучи, не на користь громадянам України. У нинішніх умовах найшвидший варіант подолання суспільної кризи – повернення до Конституції 2004 року. Якщо є якісь зауваження, їх можна пізніше вносити в установленому порядку. 

 

Абсолютно не зрозумілою є позицію УДАРу, який намагається придумати конституцію для свого лідера під президентські вибори. Може так статися, що його не оберуть, тому я радив би їм не займатися дурницями, а зрозуміти: люди на Майдані не можуть сидіти і чекати, доки УДАР придумуватиме, як він влаштується замість Януковича. Люди вийшли на вулиці не для того, щоб поміняти камарилью Януковича на камарилью Кличка. Лідер УДАРу має припинити безвідповідальні дії й підтримати ініціативу Яценюка (про повернення до Конституції 2004 року – Ред.). І чим скоріше вони це зроблять, тим більше шансів для вирішення кризи. 

 

Олексій Гарань, професор кафедри політології Києво-Могилянської академії:

 

План Януковича полягає в тому, щоб втягнути опозицію в довгострокові переговори. По-перше: вносити зміни до Конституції треба на двох сесіях. По-друге, Банкова, очевидно, намагатиметься грати на різниці в підходах опозиційних сил до змін Конституції. Тому, думаю, вчорашня заява Яценюка про припинення дискусій і повернення до Конституції 2004 року – цілком правильна. До речі, це говорив не тільки Яценюк, а й Луценко, багато експертів. Нам треба іти до одномоментного скасування нинішньої Конституції й повернутися до Конституції в редакції 2004 року. А коли це відбудеться, ми можемо спокійно займатися вдосконаленням Основного закону. Зрозуміло, що Конституція 2004 року не досконала: у ній є моменти, які свого часу викликали критику Венеціанської комісії, наприклад інтерактивний мандат. Але зараз, наголошую, Майдану і опозиції з огляду на ситуацію треба будь-що повернути Конституцію 2004 року.

 

Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії «Berta Communications»:

 

Вважаю, що Конституцію 2004 року має повернути той, хто її скасував – Конституційний Суд. Це він ухвалив 2010 року незаконне рішення. Я радий, що мене почув лідер УДАРу Віталій Кличко і вчора в ефірі каналу він висловив ідею про зміну Конституції КС, а не депутатами. Водночас Конституція у виконанні УДАРу містить фундаментальні помилки. Так, УДАР фактично визнав, що у Віталія є невідповідність нормі Конституції про проживання 10 років в Україні, тому вони хочуть внести норму, яка дозволила б йому балотуватися на президентських виборах. По-перше, переписувати Конституцію під потреби однієї людини – некоректно. По-друге, як можна переписувати Конституцію, сподіваючись стати президентом? А якщо цього не станеться? 

Виходячи з амбіцій свого лідера, УДАР пропонує мінімальні обмеження повноважень президента, тоді як у 2004 році була прийнята парламентсько-президентська модель, яка фактично унеможливлювала встановлення диктатури чи будь-якого свавілля з боку глави держави. Тому очевидно, що треба повертатися саме до парламентсько-президентської моделі, на якій, до речі, наполягає «Батьківщина». Справді, Конституція 2004 року не досконала, але враховуючи небезпечну ситуацію, найкращий варіант – негайно через КС повернутися до Конституції 2004 року, а потім уже депутатам редагувати цей текст. Звісно, краще, аби опозиційні сили підійшли до цього процесу з єдиними пропозиціями. 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини