MENU

Рішення про зняття відповідальності з Сівковича та Попова – нелегітимне

293 0

Комісія з розслідування порушень прав людини поширила на своєму сайті коментар з оцінкою легітимності рішення про зняття відповідальності з Попова та Сівковича:humanrightsua.org

Повідомлення про звільнення від відповідальності В.Сівковича та О.Попова та інших осіб за розгін і катування студентів 30 листопада є спробою держави офіційно визнати себе безвідповідальною. Але поки держава існує, вона не може зняти відповідальність зі своїх офіційних осіб. Відтак дане рішення – нелегітимне, пояснив Микола Сірий, голова робочої групи Комісії.

Голова робочої групи громадської Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні к.ю.н. Микола Сірий прокоментував повідомлення ЗМІ про те, що Печерський райсуд Києва зняв звинувачення з екс-голови КМДА Олександра Попова і екс-заступника голови РНБО Володимира Сівковича у справі про розгін Майдану.

«Важливо розуміти, що держава вправі змінити відповідальність або зняти відповідальність з приватних осіб, зокрема з протестувальників, але за жодних умов – ані за обставин надзвичайних ситуацій, ані за військових обставин – держава не вправі з себе знімати відповідальність за належне виконання правоохоронної та безпекової функції», – підкреслив Микола Сірий, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

Микола Сірий очолює робочу групу з формування «Чорної Книги порушень прав людини в Україні», яка збирає та узагальнює інформацію про порушення прав мирних протестувальників, які мали місце з кінця листопада 2013 року. Комісія – перший крок до трибуналу над злочинцями, винними у вбивствах, каліченні, катуваннях та викрадені громадян нашої країни.

Він підкреслив, що події 30 листопада, а саме звіряче побиття студентів, визначні злочинною дією держави як в Україні так і за кордоном, в тому числі тому що ці дії очевидні: вони зафільмовані, задокументовані і мають величезну кількість свідків. Ці дії як злочинні оцінив публічно і Президент України і Генпрокурор.

«Тобто жодних сумнівів немає в тому, що з боку держави, агентами держави, офіційними особами держави було вчинено злочин проти мирних протестувальників», – говорить відомий юрист.

Микола Сірий пояснює: «Держава не може і не вправі звільняти себе від відповідальності, тому що відповідальність держави в публічній сфері виникає в момент створення держави, а зникає при зникненні держави. Отож, поки держава існує, її відповідальність в публічний сфері залишається незмінною. Відповідно будь-яке рішення органів держави – чи то парламенту, чи то судів, спрямовані на зняття відповідальності з держави, є нелегітимними».

«Держава може зняти підозру з посадової особи Попова і перекласти підозру на іншу офіційну особу, але вона не може зняти відповідальність з усіх офіційних осіб, тоді вона знімає відповідальність з себе самої, а це неможливо, поки вона існує як держава», – додає Микола Сірий.

Наталя СОКОЛЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини