MENU

Заяви різних громадських організацій щодо ситуації в Криму

2288 0

За останні два дні, після того, як 1 березня Росія фактично оголосила Україні війну, багато громадських організацій зробили заяви щодо ситуації в Криму, щодо агресії Росії.

 

Пропонуємо тексти звернень деяких організацій..

 

2 березня свою заяву оприлюднила Спілка буровиків України, до якої входять провідні фахівці геологорозвідки, буріння, видобування та переробки корисних копалин, включаючи й нафтогазовидобуток. Ці фахівці найбільш вразливі від тої дестабілізації, до якої може привести ця військова загроза. Голова правління Спілки Анатолій Вдовиченко звернувся до керівників обласних регіональних відділень Спілки, Автономної республіки Крим, представництв в Росії, Польщі,  членів, які перебувають в інших країнах розгорнути активну інформаційну протидію російській пропаганді та надання об’єктивної інформації про події в Україні, проявити громадянську позицію щодо відвернення воєнних дій Росії в Україні. 

 

Заява громадських чорнобильських організацій України по подіях, які відбуваються в Криму.

 

Мовою оригіналу (на російській):


Мы – участники ликвидации самой крупномасштабной техногенной катастрофы на Чернобыльской АЭС – стояли бок о бок во имя спасения жизни людей, проживающих на территории Украины, Белоруссии, России и других государств.

За время ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы в ней принимали участие представители всех республик бывшего СССР. Не жалея ни сил, ни здоровья, в борьбе с разбушевавшейся атомной стихией, мы с честью выполнили свой гражданский и конституционный долг перед Родиной. Многие ликвидаторы отдали свою жизнь и здоровье, а многие стали инвалидами.

Мы никогда не предполагали, что наступит время, когда наши братья, разделявшие на протяжении многих веков горечь потерь и радость побед, позволят глумиться над свободным выбором украинского народа и вмешиваться вооруженным силам России во внутренние дела независимого и суверенного государства Украина. Читать весь текст...

 

Звернення Всеукраїнського Союзу вчених-економістів до вчених Росії (мовою оригіналу).

 

«Уважаемые коллеги! Многие из вас неоднократно приезжали в Украину на научные конференции, семинары, круглые столы. Мы уверены, что везде вас встречали с любовью и гостеприимством. Даже если возникали научные споры по какому-то вопросу, вы всегда были свидетелями уважительной позиции к другой точке зрения. Мы всегда относились к вам, как к своим друзьям, как к своим братьям.

 

Сегодня мы в недоумении от того, что в Украину из России вместо ученых едут солдаты. Братский народ с оружием в руках приходит в дом брата. Неужели тщеславные амбиции отдельных людей выше мира и добрососедства между нашими странами? То, что происходит, не поддается логике здравого смысла». Весь текст

 

Відкрите звернення громадських організацій Дніпропетровщини.

 

Протягом майже 3 останніх місяців громадяни України шляхом мирних протестів намагалися змусити владу стати більш відкритою розпочати діалог з громадськістю та реальну боротьбу з корупцією. Нехтування волею народу, приниження, катування, висміювання та погрози з боку представників влади призвели до загострення протистояння, апогеєм якого став розстріл простих громадян.

 

Події кінця 2013 р. стали відповіддю громадськості на ігнорування громадської думки, корумпованість, закритість і непрозорість влади. З 2010 р. органи влади проводили систематичну діяльність зі знищення осередків громадської активності, на заміну реальним створювалися псевдо громадські структури, діяльність консультативно-дорадчих органів була фактично призупинена. Влада робила все, щоб ліквідувати реально діючи механізми громадського контролю, які дозволяли викривати корупційні схеми та зловживання бюджетними коштами. Читати далі. 

     

Громадські організації Севастополя поширили звернення до української громади, партій і організацій, мешканців Севастополя та всіх учасників подій, що відбуваються в АРК і місті Севастополі, яке підписали голова Конгресу українців Севастополя Б. Мороз, голова Ради ветеранів ВМС України В. Косенко, голова міського об’єднання товариства “Просвіта» В. Проценко, голова організації Спілки офіцерів України В. Касюк, від севастопольської громадської організації «Майдан» В. Негонов, ідеться: «У зв’язку з останніми подіями в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі та вводом на територію Севастополя і кримського півострова російських військ українська громада Севастополя, партії і громадські організації звертаються з закликом до російських військовослужбовців, до усіх учасників, які задіяні до військової конфронтації і конфлікту відмовитися від пропаганди сили, не допустити кровопролиття та  вирішувати протиріччя виключно мирним шляхом. Читати повний текст.

 

Заява керівництва Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» щодо ситуації, що склалася в країні.

 

Більше десяти років ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ) діє в Україні з метою активізації молоді задля прогресивних змін в суспільстві та світі загалом. Тисячі хлопців та дівчат, від Ужгорода до Луганська та від Чернігова до Севастополя пройшли крізь лави ФРІ. Серед наших задач є взаємодія жителів різних регіонів України, сприяння єдності української молоді, усвідомлення спільних цінностей для мешканців усіх куточків України.

 

ФРІ має не тільки осередки в декількох містах Криму. З Севастополя походить нинішній Голова ФРІ, з Сімферополя – одна з колишній членів Ради Старійшин ФРІ.

 

Заявляємо, що для нас є рівними і однаково важливими всі жителі України, незалежно від мови спілкування, національності, етнічності, віросповідання, політичних вподобань, місця народження, проживання тощо. Ми всі – жителі України. Україна – мультикультурна, поліетнічна, різномовна країна. Читати весь текст заяви

 

Спільна заява громадських організацій Європи щодо мілітарної інтервенції Росії в Україні. Це Європейський Інститут політичних та економічних досліджень (Прага), Фонд «Відкритий діалог» (Варшава), Mauermuseum –Museum Haus Chekpoint Charlie (Berlin).

 

В даний час спільно з цілим рядом громадських організацій Європи ми створили рух Європейський Громадський Комітет на захист України.

Прийнято звернення до Ради Безпеки ООН, Європейського Парламенту, Ради Європи провести невідкладні засідання щодо російського військового вторгнення в Україну з метою недопущення прямого військового конфлікту в Україні.

 

Закликаємо також громадськість Російської Федерації виступити проти мілітаристських зазіхань теперішнього Уряду Росії на територіальну цілісність України. Сьогодні йде замах на демократію в Україні - завтра може бути ескалація на всьому європейському просторі. В цьому зв’язку закликаємо світову громадськість стати на захист територіальної цілісності України: агресивні дії мають бути засуджені всіма країнами світу.

 

Європейський Союз має заявити про готовність негайно підписати договір про Асоціацію з Україною та ще раз підтвердити дотримання норм дії Будапештського меморандуму територіальної, економічної та політичної цілісності України. Крім того, за для гарантування безпеки України НАТО має вже завтра гарантувати Україні перспективу членства в даній організації.

 

Вже зараз мають бути застосовані санкції щодо Президента Росії Володимира Путіна та депутатів законодавчого органу Росії, що проголосували за військове вторгнення в Україну. Всі їх рахунки в іноземних банках мають бути заморожені. Закликаємо також світових лідерів позбавити Російську Федерацію права брати участь в усіх геополітичних утвореннях.

 

Люди доброї волі: скажіть ні російському мілітаризму – це загроза не тільки Україні. Під загрозою безпека Європи.

 

Не можемо до цього переліку не долучити Заяву членів Ради при Президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства й правам людини у зв’язку з подіями в Україні, яка була оприлюднена 2 березня.

 

Мовою оригіналу:

 

После того, как Совет Федерации дал разрешение Президенту на использование вооруженных сил на территории Украины, наши страны оказались на пороге войны. 

Необходимость использования армии мотивируется угрозой российским гражданам и соотечественникам. Действительно, известны случаи произвола и насилия, чинимых представителями разных политических сил. 

Однако использование внешней военной силы, связанное с нарушением суверенитета соседнего государства, противоречащее международным обязательствам России, по нашему мнению, совершенно не адекватно масштабу нарушений. В частности, информация о нападениях, беспорядках и убийствах на территории Крыма недостоверна и преувеличена. По свидетельству находящегося в Крыму члена СПЧ Андрея Юрова, жертв и раненых среди мирного населения и военнослужащих, о которых говорилось на заседании Совета Федерации, в последние два дня не было. 

Использование вооруженных сил всегда чревато дальнейшей эскалацией насилия и более масштабными нарушениями прав человека. 

Проблемы Украины должны решаться политическим урегулированием и постоянным поиском компромисса по важнейшим спорным вопросам (например, о статусе языков), но никак не с помощью ввода войск. 

В этой связи мы считаем необходимым полностью исключить использование вооруженных сил в ходе урегулирования внутриполитического кризиса в Украине. 

Заявление подписали члены Совета: Лев Амбиндер, Светлана Айвазова, Евгений Бобров, Александр Верховский, Сергей Воробьев, Наталия Евдокимова, Ирина Киркора, Сергей Кривенко, Юрий Костанов, Станислав Кучер, Елена Масюк, Леонид Никитинский, Леонид Парфенов, Элла Полякова, Николай Сванидзе, Анита Соболева, Ирина Хакамада, Сергей Цыпленков, Павел Чиков, Илья Шаблинский, Лилия Шибанова, Игорь Юргенс, Андрей Юров. 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини