MENU

Среди стран, которым грозит дефолт, Украина на шестом месте — Business Insider

873 1

На думку опозиційних політиків та експертів, Україна перебуває у переддефолтному стані (посідає четверте місце у світі за цим показником).  Як доказ тому, вони наводять зменшення за останні десять місяців валютних резервів Національного банку України. Вперше вони є меншими від сумарного обсягу державного боргу і боргів Національного банку. Лише за 2010 рік уряд Азарова збільшив борг України на 117 мільярдів гривень.

На сьогодні ми маємо 433 мільярди гривень боргу проти 89 мільярдів гривень, які мали місце на початок 2008 року. Це дуже значні цифри (майже п'ятикратне зростання боргу) і свідчать вони про серйозні проблеми в управлінні економікою країни. Адже Україна накопичує борги, а не живе за рахунок власних коштів.

Причиною зростання боргів країни, на думку аналітиків, є нестача коштів, або ж дефіцит бюджету. Процес виходу України на бездефіцитний бюджет може тривати не один рік. Проте навіть, якщо припустити, що ми все ж таки вийдемо на бездефіцитний бюджет, це аж ніяк не сприятиме зниженню боргу, а лише зупинить його зростання. Крім того, навіть, якщо Україна   найближчим часом досягне  бездефіцитного бюджету, країна позичатиме багато коштів, щоб обслуговувати старі борги.

На «користь» того, що на Україну насувається дефолт, свідчать і прогнози Міжнародного валютного фонду про те, що золотовалютні резерви Національного банку України на кінець нинішнього року скоротяться з 31,8 мільярдів доларів до 24,4 мільярдів доларів. Вперше валютні резерви Нацбанку стали меншими від сумарного обсягу державних боргів та боргів центрального банку. На початку 2012 року приріст внутрішнього валового продукту становив 2 відсотки, а на кінець нинішнього року аналітики прогнозують – 0,8 відсотка, що аж ніяк не свідчить про стабільність економіки країни, а навпаки – про її занепад.

Проте провладні політичні сили категорично відкидають можливість дефолту України, офіційно заявляючи про те, що на це немає ніяких підстав, адже у нас  нібито відсутній  дефіцит грошових коштів, а тому й дефолт, тобто нездатність повертати та обслуговувати борги, Україні не загрожує. Нібито в Україні цілком достатньо фінансових ресурсів, щоб без проблем обслуговувати свої боргові зобов'язання.

Якщо правда на боці урядовців, то чому ж американське видання Business Insider оприлюднило перелік 18 країн, яким загрожує дефолт, і Україна в ньому опинилася на шостому місці. Серед причин загрози дефолту України Business Insider називає великий розмір зовнішнього боргу та повільне зростання економіки країни.

Гадаємо, думка незалежних експертів все ж об'єктивніша, ніж заспокійливі казочки чинної влади...

Володимир МАНЬКО

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини