MENU

Національна гвардія: якою вона має бути?

350 2

Національна гвардія 2.0 (многабукаф)

В СРСР внутрішні війська були карателями. В 1942 році частини НКВС назвали внутрішніми військами, суть не змінилась. На Заході України в Прибалтиці саме внутрішні війська придушували рештки патріотичного руху опору. Мерзенна історія. Українські ВВшники, проявили гени НКВС на повну за три місяці Майдану. Чи можна будувати Гвардію на цій базі? Давайте визначимось, Нацгвардія це поліція чи армія? Думаю має бути друге.

Нацгвардія США це військові. Це резерв збройних сил. Військові, котрі можуть поєднувати службу із постійним місцем роботи за цивільним фахом. Нацгвардія США протягом року проходить певну кількість організаційних і підготовчих таборів. Залучається Гвардія до охорони порядку в надзвичайних ситуаціяї, рівень підготовки дозволяє використовувати підрозділи Нацгвардії і за межами США як підтримку регулярного війська. Охорона будівель, конвоїв, побудова укріплень під час стихійних лих. 

Що не підпадає під українські реалії? Напевно у нас недостатньо фаховийх відставних вояків, молодого і середнього віку (хоча до Нацгвардії можна залучати тих, кого скорочували останні роки). В США служба в НГ це і платня, і певні пільги. Вільний режим служби і ситуативне використання також не зовсім наша історія. І вже точно «американська версія» Нацгвардії не виконуватиме чисто поліцейських функцій за звичайних обставин.

Італійська версія - воєнізована поліція - Карабінері. Найпотужніший поліцейський підрозділ , котрий підпорядкований міністру оборони. Може виконувати як функції охорони порядку в сенсі патрулювання, так і виконання спеціальних задач - усі затримання мафіозі в Італії були здійснені карабінерами. Також в складі (формально) Карабінерів є парашутний полк Тусканія, котрий є підрозділом спеціального призначення. Часто використовується у миротворчих операціях як підрозділ підтримки військових спеців, як потужне патрулювання і охорона території (зокрема в Афганістані). Служба постійна, а не сесійна. 

Можливо німецький аналог - Bereitschaftspolizei - федеральна поліція. 

Залучаєтсья під час масових безладів, катастроф, поушквих операцій. В складі є загони особливого призначення, як то - GSG 9 - створені після трагедії на Мюнхенські олімпіаді. 

Французська версія - жандарми. Але це також суміш поліції і воєнізованої поліції.

Що може бути компромісом? Треба робити військовий резерв із колишніх офіцерів, котрі будуть тричі на рік в обовязковому порядку (під загрозою санкцій, як у Швейцарії) проходити потужні військові збори. На час зборів працедавець має надавати додаткову оплачувану відпустку. Держава може подумати про компенсацію працедавцеві, наприклад податковими пільгами. Гвардійці резервісти - спроба привити швейцарську модель - найоперативніше посилення бійцями правопорядку за місцем проживання. 

Але поруч із ними мають бути постійні формування Національної Гвардії, котрі будуть у підпорядкуванні міністру оборони. Лави НГ мусять мати в своєму складі одну-дві структурні одиниці абсолютно військового призначення (як парашутисти карабінерів). Там же мають бути зконцентровані одиниці спецпризначення поліції - антитерор, охорона спецобєктів. Нічого не попишеш, після жорсткого відбору туди треба брати спеців із числа «зоопарку МВС». 

Звідси питання... 

Може варто формувати НГ на базі стрілецької частини? Або на базі спецпризначенців МВС, але із військовим напрямом вишколу. 

Досвід яких ще країн може бути корисним?

Може варто вже зараз запросити іноземних фахівців для роботи над структурою?

Виталий ГАЙДУКЕВИЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини