MENU

Європа беззаперечно засуджує втручання Росії у внутрішні справи України

330 0

Учора ввечері в ПАРЄ відбулися дебати щодо ризиків функціонування демократичних інститутів в Україні. Мала бути ухвалена дуже жорстка резолюція щодо ситуації в Україні, в якій підтверджено легітимність влади, що намагається поставити під сумнів російська делегація. Європа беззастережно засуджує втручання Росії у внутрішні справи України, анексія Криму — то є незаконна дія ворожої країни і пряме порушення всіх міжнародних зобов’язань.

На момент підготовки номера не будуть відомі результати голосування по цій резолюції, але я можу вас запевнити, що її буде ухвалено більшістю голосів. Сьогодні настрої серед європейців дуже рішучі. Всі дуже добре розуміють загрози, які несе інвазія Росії в Україні, розуміють, що це не лише злочин проти суверенної держави України, а й пряма загроза безпеці в Європі та світі. Делегації країн членів Ради Європи сьогодні говорять про це.

У політичних групах багато хто закликав колег проголосувати дуже твердо й підтвердити авторитет європейських інституцій у неухильному підтриманні основних принципів Ради Європи. А це — мирне співіснування, діалог між країнами як метод вирішення всіх питань, що виникають у відносинах між країнами, повне заперечення розв’язання проблем військовими методами. Європейці свідомі того, що сьогодні від Європи, саме від європейської позиції дуже серйозно залежить те, щоб було відновлено порядок у регіоні — в центрі Європи. Усі політичні групи переважно підтримують саме таку позицію.

Ми очікуємо, що цього разу на Парламентській асамблеї Ради Європи буде досягнуто те, чого останніми роками ми ніколи не спостерігали. А саме сьогодні у четвер буде ухвалено рішення про покарання росіян. Хочу сказати, що Росія тут продовжує таку саму агресивну поведінку на тлі того, що на українському кордоні зосереджені російські війська, лунає гуркіт зброї й передаються постійні повідомлення про загрозу просування військ в Україну.

Акомпанементом до того є те, що тут відбувається: російська делегація, російські ЗМІ, російські технологи, російські фейкові групи маніфестантів, які називають себе українцями, — всі потужно пресують ПАРЄ, шантажують її для того, щоб уникнути цієї суворої оцінки. Учора в російських ЗМІ було повідомлено, що Росія перемогла беззаперечно стосовно одних та інших дебатів. А це означає лише слабку позицію. Це все одно, що Чуркін, виходячи після засудження позиції Росії в ГА ООН, повідомляє світові, що Росія перемогла. Така лицемірна й облудна позиція нічого іншого, крім негативних емоцій, не викликає у колег. І думаю, що тим самим багато в чому Росія працює проти себе. І чим дужче й брутальніше тисне російський ведмідь на думки, настрої, позиції, висновки європейців, тим гірше для них. Оскільки це дуже очевидний тиск. Його тут усі на собі відчувають, і це якраз викликає спротив.

Хоча для нас усе це, що ми сьогодні переживаємо, означає, що ми повинні негайно розгорнути не стільки наш захист — ми й так весь час стоїмо в обороні, відбиваємось, — а наступальну позицію. Наша дипломатія повинна працювати, як точний годинник, мати чітке завдання від уряду, чітку концепцію. Наші журналісти також повинні працювати злагоджено. Взагалі, ця ситуація, нинішня криза має нас вивести зі стану перебування в глибоких окопах і розпочати наступальну державницьку працю.

Зі свого боку Верховна Рада повинна подумати також про пожвавлення парламентської роботи на міжнародних теренах. Якими були дебати і який результат щодо голосування з української резолюції, ми розповімо читачам у п’ятничному номері.

Ольга ГЕРАСИМ'ЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини