MENU

Практичний рецепт проведення податкової реформи

1124 2

Як би я проводив зараз податкову реформу, виходячи з того скрутного стану в якому опинилась України. Головна специфіка такої реформи в тому, що нема права на помилку, а відтак, дуже обмежені можливості для радикальних змін, бо ніколи не можна передбачити побічні ефекти і, зрештою, куди це все приведе.

Тому треба проводити ці реформи невеличкими, але дуже дієвими кроками, які будуть змінювати систему з нутрощів і при цьому не зменшувати рівень надходжень, які забезпечувала стара система. 

Отже крок номер один:

-повернути єдине Міністерство доходів і зборів, що буде опікуватись абсолютно всіма зборами в державні бюджети і фонди всіх рівнів і типів

-податок на прибуток замінюємо на галузевий податок з обороту. Це буде фактично легалізація справжнього механізму для визначення бази оподаткування цим податком, який і так існує на практиці. Але ця легалізація створить революцію в бухгалтерському обліку України і буде застосовано до всіх однаково, а не в залежності від близькості до влади. Тому можна однозначно очікувати, що відразу надходження від цього податку зростуть, а витрати на його адміністрування неймовірно зменшаться і у бізнесу і у держави.

-ЄСВ має бути об'єднаним з прибутковим податком і сплачуватись надалі за всіма правилами прибуткового податку. Так само він має буди об'єднаним з єдиним податком. На цьому першому кроці, частка ЄСВ в прибутковому та єдиному податку буде виокремлюватись Державним казначейством після сплати і направлятись на виплати пенсій та інших страхових платежів безпосередньо і в автоматичному режимі за допомогою комп'ютерної програми.

Всі хто отримує зарплату з бюджетів всіх рівнів мають бути звільнені від такого прибуткового податку податку, щоб прибрати безглузді маніпуляції з перекладанням державних коштів з однієї кишені в іншу. 

Пенсійний Фонд України має припинити своє існування. З його активів та персоналу мають бути утворені невеличкі страхові компанії і приватизовані на користь поточних гравців українського страхового ринку та міжнародних страхових компаній, що виявлять бажання інвестувати в Україну. Це може стати частиною інших дуже важливих реформ - пенсійної, медичної, фондового ринку тощо.

Такі заходи дадуть радикальне спрощення всієї державної соціальної системи. При цьому надходження не тільки не зменшаться, але можуть збільшитись за рахунок збільшення бази нарахування для колишнього ЄСВ, бо не буде верхньої планки для сплати ЄСВ і будуть задіяні оподаткування таких доходів, які раніше використовувались для виплат дуже великих доходів без справедливого оподаткування. При цьому це майже ніяк не вплине на поточний стан оподаткування білих зарплат та інших трудових доходів. Це перший крок для звільнення таких доходів від податкового тягаря. На наступних етапах треба буде радикально зменшити цей податок. 

-В адміністрування ПДВ треба зробити лише одну, але принципову зміну. Сплачувати в казну ВЕСЬ ПДВ має виключно ОСТАННЯ ланка, замість перерозподілу цього обов'язку серед усіх ланок, що створювали цю додану вартість. Іншими словами, ми мусимо замінити ПДВ на податок з продажів.

Ця невеличка, але дуже принципова зміна зробить справжню революцію в адміністрування цього абсолютно корупційного, але самого головного і найважливішого податку. 

Контроль стане надзвичайно простим і зрозумілим, кількість тих кого треба буде контролювати радикально зменшиться. Більше ніяких відшкодувань з бюджету! Експортери не постраждають! "Справедливі ціни" на імпорт буде визначати справжній ринок, а не корумпований митник!

При цьому ми принципово не змінюємо головну ідею цього непрямого податку і навряд надходження від нової системи адміністрування зменшать надходження. Скоріше це закладе гарну базу для поступового зменшення ставки по новому податку, бо зазвичай там де діє подібний податок, він має значно меншу ставку.

От власне і все для першого кроку. Все це радикально змінює систему адміністрування поточних податків і дає гарну основу для подальших системних змін. При цьому такі зміни принципово не змінюють ландшафт поточної системи.

Зрозуміло, що головна ідея наших реформ має полягати в переході від оподаткування доходів до оподаткування видатків. Як наслідок, ми в першу чергу маємо думати про те щоб радикально зменшити навантаження на трудові доходи, та оподаткування ділової активності. Натомість компенсувати все це ми мусимо за рахунок справедливого оподаткування використання наших ресурсів, що належать всьому народу України, а не лише окремим щасливцям.

Оподаткування пасивних доходів і всього того, що дозволяє людині деградувати і вести такий спосіб життя, що не приносить ніякої користі людям.

В подальшому реформований прибутковий податок ми зможемо поступово зменшувати за рахунок знаходження інших компенсаторів. 

До речі, тут відкривається дуже багато можливостей. Від банального зменшення пласкої ставки цього податку, і до переходу к досить складній "західній" системі цього податку, що дозволяє зменшувати оподаткування за рахунок корисних видатків людини.

Щодо пенсійної реформи, то я впевнений - що справжня реформа - це відкриття можливостей для власних можливостей накопичення громадянами. Але всі хто став вже пенсіонером і стануть ними в найближчі роки жодна пенсійна реформа не допоможе і це залишається виключно завданням держави подбати про них. Тому критично важливо, щоб держава дбала про це з свого власного бюджету, а не залазила в кишеню лише до тих хто в цій країні щось намагається робити корисне, та ще і псувати їм життя цим.

shu2005


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини