MENU

Вся надія жителів Донбасу – на АТО

5171 10

29 травня втікачі від терористів з Донецької і Луганської областей пікетували Адміністрацію президента з вимогою не зупиняти АТО і підвищити ефективність операції. Час в цьому випадку вимірюється життями кращих синів і дочок України. З останнього пікету біженців з Донбасу пройшло всього два тижні. А серед активістів вже є втрати. Один з тих, хто був 14 травня під Верховною Радою, сьогодні в підвалах терористів.

Громадська активістка Тетяна Заровна стверджує, що сьогодні зниклими вважають близько 200 людей, але це не повні дані:

«Багато хто не звертається за допомогою. Люди більш-менш публічні, активісти, потрапляють в цю сумну статистику. А, наприклад, заможні люди просто платять викуп терористам, не звертаючись ні до кого. А не звертаються, бо міліція, прокуратура, Служба безпеки в Донецькій області – це на 90% спільники терористів. Потрібна серйозна робота з чистки кадрів. Донецькі даїшники охороняють терористичні блок-пости. В «уряд» так званої Донецької народної республіки входять викладачі державних вишів, діючі чиновники, офіцери, які давали присягу Україні. Всі вони повинні знаходитися на лаві підсудних.

Антитерористична операція – це в тому числі і належне реагування на діяльність цих людей. Суворе покарання за співпрацю з терористами. Головне – винести уроки з ситуації і більше ніколи не допускати до державних посад людей, які не визнають існування держави Україна. Спроби представити те, що відбувається на Донбасі, як громадянську війну не витримують критики. Це лише спроба агентів впливу Москви утриматися на грошових потоках. Єдине майбутнє так званої ДНР – це кримінальна сіра зона».

Більшість пікетувальників не може показувати своє обличчя, спілкуватися на камеру. Одна людина дала якось коментар з приводу ситуації в місті, закликала не впускати до свого міста ані терористів, ані українських військових, щоб була, умовно кажучи, нейтральна територія. У той же день цей чоловік залишився без бізнесу, йому погрожували, підпалили офіс, розстріляли автомобіль. Зараз він і його родина вимушені переховуватися.

«Не звинувачуйте нас в тому, що Донбас не виходить на акції протесту, - просить Тетяна Заровна. - Як ми можемо протестувати, коли в місті орудують терористи з автоматами, з ПЗРК? На всіх активістів йде полювання, і навіть в Києві ми не почуваємося в безпеці. Наші активісти стали жебраками, бо бойовики ДНР відібрали майно, бізнес, змусили покинути житло. А що вже говорити, коли відбирають життя, катують близьких…»

Серед вимог переселенців з Донбасу: закрити кордон з Росією і не допускати проникнення нових терористичних груп з території сусідньої держави, перестати платити зарплатню тим співробітникам правоохоронних органів, депутатам, хто забруднив себе співпрацею з терористами, продовжити антитерористичну операцію.

Активісти з Донеччини і Луганщини бачать зміст операції не лише в фізичному усуненні терористів. В першу чергу треба перекрити фінансування цих кримінальних груп, по-справжньому закрити кордон з Росією. Неодноразово місцеві мешканці телефонували в СБУ, доповідали, що в районі селищ Дмитрівка і Степанівка дуже легко перетнути кордон. Вони свідчили, що там відбуваються постійні переміщення. Як наслідок – бойовики заблокували загін прикордонників, і на кордоні утворилася «діра» для пересування зброї і бойовиків.

Громадяни радять керівництву АТО запросити міжнародних військових експертів, які навчать наших військових діяти в умовах міста, зможуть сформувати групи зі звільнення заручників, адже Україна не вміє воювати в умовах міста, у нас нема такого досвіду, як у Росії.

Окреме питання – безпека мирних містян під час активної фази АТО. Нещодавно з’явилися фотографії  бомбосховищ Донецька, де навіть без вибухів стеля осипається. Відкритими залишаються питання організованої евакуації, бо зараз цим займаються переважно волонтери, інформування, введення надзвичайного стану. Лист з проханням не припиняти АТО, підписаний десятками небайдужих донбасівців, передали до Адміністрації Президента.

 «Ми сподіваємося, новий президент розуміє, що Донбас – це Україна, - говорить Тетяна Заровна. - Він не кине нас на розшматування криміналітету. Все мирне, законослухняне населення регіону зараз всі надії покладає на успішне завершення АТО».

Ірина ГРИГОР'ЄВА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини