MENU

До якого суду мешканцям Криму йти захищати свої права

575 1

Попри те, що Крим окупований внаслідок збройної агресії Російської Федерації, він все ще є невід'ємною частиною України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до ст.3 закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", тимчасово окупованою територією є сухопутна територія Автономної Республіки Крим (далі - АРК) та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова тощо.

В контексті судових справ для багатьох людей актуальним є питання, що робити зі справами, які пов'язані з Кримом, яка процедура захисту своїх прав у суді, зокрема, до якого суду звертатися зараз у разі порушенні прав та свобод, а також чи можна звертатися в судові органи Києва для захисту своїх прав.

Як відомо, на окупованих територіях створюються перешкоди функціонуванню багатьох державних органів та судів різних інстанцій. Отже, щоб все ж таки якось забезпечувати права громадян, було запроваджено деякі зміни, що стосуються процедури звернення до судових органів. 

Внаслідок цих змін, які відображені у ст.12 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" можна зробити наступні висновки:

Справи, які підсудні місцевим загальним судам на окупованих територіях, розглядаються місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва. Нагадаю, що місцеві загальні суди як суди першої інстанції розглядають цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення.

Адміністративні справи, підсудні місцевим загальним судам як адміністративним судам (для прикладу - справи щодо штрафів за порушення правил дорожнього руху) на окупованих територіях, розглядаються місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Київським апеляційним адміністративним судом.

Цивільні справи (для прикладу - земельні, трудові, спадкові спори), підсудні загальним апеляційним судам, розташованим на території на окупованих територіях, розглядаються Апеляційним судом міста Києва.

Адміністративні справи (для прикладу - оскарження рішень державних органів) Окружного адміністративного суду АРК розглядаються Київським окружним адміністративним судом, адміністративні справи Окружного адміністративного суду міста Севастополя - Окружним адміністративним судом міста Києва, а Севастопольського апеляційного адміністративного суду - Київським апеляційним адміністративним судом.

Господарські спори (для прикладу - справи щодо договірних спорів між господарюючими суб'єктами) Господарського суду АРК розглядаються Господарським судом Київської області, а господарські справи Господарського суду міста Севастополя - Господарським судом міста Києва, господарські справи Севастопольського апеляційного господарського суду - Київським апеляційним господарським судом.

Кримінальні провадження, підсудні місцевим судам, розташованим на окупованих територіях, розглядаються одним з районних судів міста Києва, визначеним Апеляційним судом міста Києва.

Кримінальні провадження, підсудні Апеляційним судам на окупованих територіях, розглядаються Апеляційним судом міста Києва.

Питання, що належать до повноважень слідчого судді у кримінальних провадженнях на стадії досудового розслідування і здійснюються на території АРК та міста Севастополя, розглядаються слідчими суддями районних судів міста Києва, визначеними Апеляційним судом міста Києва.

Підслідність кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території, визначається Генеральною прокуратурою України. Може здатися, що ці зміни мали б вирішити проблеми людей, які хочуть реалізувати своє право на судовий захист.

Однак залишаються суттєві проблеми із використанням цих змін на практиці, поки що відсутній чіткий алгоритму дій як громадян, так і власне суддів.

Із закону випливає, що підсудність в більшості випадків фактично визначає один із відповідних апеляційних судів у Києві. Але невідомо, як позов чи інший документ має надійти до цього суду. Теоретично варіантів є декілька.

Перший передбачає, що громадянин звертається до належного суду у АРК,  а останній вже направляє цю справу до апеляційного суду в Києві, який вже остаточно вирішує, який суд розгляне справу. Другий варіант – це звернення безпосередньо до відповідного суду в Києві. Проте виникає питання: яким чином будуть передаватися матеріали справи в першому випадку?

Якщо піти цим шляхом, необхідно звертатися до місцевого суду на окупованій території та клопотати про переведення справи згідно територіальної підсудності. Водночас навряд чи можна очікувати на успішність цієї дії.

І поки немає свідчень того, що це приносить результат. Більш перспективним є звернення безпосередньо до відповідного суду в Києві і подальший розгляд цієї справи в Києві. В Єдиному реєстрі судових рішень вже є чимало справ, які були прийняті українськими судами, керуючись законом про окуповані території.  Приклади таких судових рішень щодо територіальної підсудності можна знайти тут:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/38748267

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/38820176

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/38746213

Однак, як і в першому випадку, виникає цілий ряд проблем, зокрема, щодо отримання документів із суду АРК, де справа розглядалася в першій інстанції, повідомлення іншої сторони щодо провадження по справі тощо.

Проте суди різних інстанції намагаються вирішити ці проблеми. Так, останній місяць вищі суди намагалися дати певні роз'яснення щодо вирішення цих проблем. Зокрема, Вищий господарський суд видав роз'яснення,  в якому зазначив, що "у разі неможливості передачі матеріалів справи з господарського суду, розташованого на тимчасово окупованих територіях, до господарського суду, який має розглянути відповідну заяву (клопотання), вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, що є достатніми для прийняття відповідного судового рішення.

При цьому неможливість надсилання будь-яких поштових відправлень на адресу учасників судового процесу, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, повинна бути підтверджена відповідною довідкою (листом) підприємства зв'язку".

Питання повідомлення іншої сторони про судовий процес суди намагаються вирішити шляхом розміщення тексту повісток у інтернеті на офіційному сайті "Судова влада України" в розділі оголошень відповідного суду. Приклад можна знайти тут. Але в такому разі виникає не менш серйозна проблема, пов'язана із виконанням рішення.

Навряд чи рішення, що було ухвалене в Києві, буде виконане у розумні строки.

Скоріш за все, його виконання буде відстрочене до нормалізації політичної ситуації на окупованих територіях - тобто на невизначений термін. Але в цьому випадку можна звертатися за захистом своїх прав в Європейський суд з прав людини.

 Зазначу також, що якщо ви – житель Криму, то у вас є ще один варіант виходу із ситуації – звернутися до суду Російської Федерації, що знаходиться в Криму відповідно до Федерального конституційного закону РФ "О принятии в Российскую Федерацию Республики Крым и образовании в составе Российской Федерации новых субъектов – Республики Крым и города федерального значения Севастополя". Справа буде розглядатися згідно із законодавством Російської Федерації, тому ви маєте бути готові до того, що російські й українські закони відрізняються.

Однак і в даному випадку рішення суду РФ не убезпечить вас від проблем із його виконанням. Як бачимо, Верховна Рада, продовжуючи свої "традиції", не передбачила жодного механізму впровадження закону про окуповані території. Відсутні також і усі необхідні роз'яснення судів чи Міністерства юстиції з даного питання. Отже, єдине, що залишається мешканцям Криму – це не чекати, поки законодавець щось змінить, а стукати в усі можливі двері -  бодай одна відкриється!

Максим ЩЕРБАТЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини