MENU

Зміни до Конституції в непрозорий спосіб є неприпустимою, - Політрада «Батьківщини»

194 2

Президент України Петро Порошенко заявив, що сьогодні він офіційно внесе до Верховної Ради України законопроект про внесення змін та доповнень до Конституції України.
 
У зв’язку з цим, ми заявляємо про наступне.
 
По-перше, ми вважаємо неприпустимим підготовку конституційних змін в непрозорий спосіб, без проведення їх широкого громадського обговорення, без залучення до конституційного процесу відомих експертів, конституціоналістів, громадських діячів.
 
Підготовка конституційних змін, які є фактично новим суспільним договором між владою та громадянами країни, не може проходити в кулуарному та закритому режимі, за спиною громадськості.
 
По-друге, незважаючи на заяви про погодження запропонованого тексту конституційних змін із парламентськими фракціями, ми підкреслюємо, що даний законопроект фракція «Батьківщина» не отримувала, не розглядала і не погоджувала. Також фракція не уповноважувала жодного із своїх членів представляти її офіційну позицію з цього питання.  
 
По-третє, до президентського законопроекту змін і доповнень до Конституції України на етапі його розгляду у парламенті неможливо вже буде вносити будь-які правки.
 
Фактично Верховна Рада поставлена перед фактом – або вона повністю і беззастережно підтримує цей законопроект і направляє його до Конституційного Суду, або відхиляє його. Це ще раз підкреслює необхідність попереднього експертного та громадського обговорення цього проекту закону.
 
Ми готові підтримати ініціативи новообраного Президента України щодо захисту територіальної цілісності та національної безпеки держави, кроки глави держави щодо удосконалення Основного закону країни, спрямовані проти узурпації державної влади. Водночас, ще раз підкреслюємо – конституційний процес повинен бути максимально відкритим, прозорим та демократичним.  
 
Щодо змісту запропонованих Президентом України змін до Конституції України – фракція після отримання президентського законопроекту ретельно його проаналізує та висловить свою позицію.

Батьківщина


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини