MENU

Кому війна, кому – мати рідна?

7841 5

Чому не припиняються спроби наживи на українських солдатах 

 

Замість вдосконалення системи аутсорсингу в армії, замість підготовки її до можливих дій в умовах воєнної агресії, керівники Міністерства оборони більше переймалися «потоками», - заявив нещодавно Голова підкомітету з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Анатолій Гриценко. «Все це продовжується дотепер», - підкреслив він, піднімаючи тему чиновницької наживи в царині харчування особового складу Української армії.

 

Нагадаємо, з 2007 року Міноборони перейшло на систему аутсорсингу, коли військовим надають послуги з харчування та забезпечення продуктами визначені у відкритих тендерах приватні компанії - для звільнення вояків від нарядів на кухню на користь бойової підготовки. Вони мають власний кухарський та обслуговуючий  персонал на всіх військових пунктах приготування та приймання їжі, забезпечених (ними ж) усім необхідним (посуд, столи, холодильники, морозильні камери, бойлери і т.д.), спеціалізований транспорт для підвозу продуктів та готової їжі.  

 

Як свідчить статистика, після введення цієї системи кількість харчових отруєнь особового складу у війську відразу зменшилась, покращилась якість  харчування, норма якого стала нарешті повноцінною у кожного солдата, оскільки в усіх компаніях діють системи управління якістю за ISO 9001 та системи безпеки харчових продуктів за ISO22000 (міжнародні вимоги якості). Також проводиться постійний контроль з боку контролюючих організацій та замовника. Підприємства-підрядники  мають підготовлений штат високопрофесійних технологів та кухарів громадського харчування, загальна чисельність якого нараховує понад 10 тис. осіб.

 

         

Здавалося б, у чому проблема? Вона стає зрозумілою після ознайомлення з  відкритим листом до Верховного Головнокомандувача Збройних Сил, Президента України Петра Порошенка трьох спеціалізованих підприємств, що здійснюють харчування військовослужбовців ЗСУ - ТОВ «Адмет-Груп», ПП «Артек-Союз» та ТОВ «Укрпродакорд ОР».

 

«Обурюють спроби окремих посадовців профільних структурних підрозділів Кабінету Міністрів України сьогодні зламати роками збудовану і надійно зарекомендовану систему аутсорсингу у наданні послуг з харчування військовослужбовців Збройних Сил України», - йдеться у листі компаній, які вже багато років співпрацюють з Міноборони, за офіційними угодами з військовим відомством на поточний рік  харчують та забезпечують продуктами особовий склад військових частин та військових навчальних закладів по всій Україні та, - що  особливо важливо, - у зоні проведення АТО, де харчування наших вояків здійснюється своєчасно та  в повному обсязі, незважаючи на бойові дії.

 

«Нам стало відомо, що Міністерство оборони, посилаючись на вказівку Кабінету Міністрів України, планує безпідставно або з видуманих причин розірвати в односторонньому порядку угоди з підприємствами, що надають послуги з харчування. Хоча існує роз’яснення Міністерства юстиції України про дотримання укладених договорів до кінця 2014 року, згідно з якими їх розірвання можливе лише в разі грубого порушення умов договорів», - кажуть підприємці, підкреслюючи, що згідно актів виконаних робіт у замовника послуг – Міноборони - не було до них суттєвих претензій.

 

На думку підприємців, підрядника змушують «завести нові так звані «компанії-прокладки», і в такий спосіб фактично зробити підконтрольним бізнес одного чиновника, коли право на послуги по харчуванню армії мали не кращі, а ті, хто «ділиться». Називаються й нові «щасливчики»: «Такі державні підприємства як «Укрспецторг», «Військторг», які не мають власного виробництва, кваліфікованих виробників та виробничої бази, будуть змушені укладати договори з субпідрядником – однією із приватних компаній, яка сьогодні також надає послуги по харчуванню військових, але вже планує захопити та монополізувати весь цей ринок».

 

Підприємці нагадують про старий винахід колишньої влади, коли до бюджетного пирога зводиться наближена компанія – «прокладка», яка не обов’язково за профілем діяльності має відповідати вимогам замовника. Головна умова – правильно ділитися. А на рештки бюджету, як правило,  наймається субпідрядник, який, звісно, також хоче  отримати прибуток, тому економить на усьому. У нашому випадку – на якості продуктів та харчування, на повноті доведення його норм до особового складу, а також на кваліфікованому персоналі, обладнанні, санітарних умовах.

 

Якщо завітати на офіційний сайт Державного спеціалізованого підприємства «Укрспецторг», то видно – воно орієнтоване лише на реалізацію надлишкового військового майна. Про харчування взагалі і надання таких послуг військовим зокрема і гадки немає. Себто,  у підприємства немає ні досвіду, ні персоналу, ні організаційної структури, ні обладнання.

 

Але, оскільки засновником ДСП «Укрспецторг» є Кабінет Міністрів, можна очікувати, що у разі надання цьому державному підприємству функцій забезпечення Української армії харчуванням, ця діяльність координуватиметься Секретаріатом Кабінету Міністрів. Оскільки пунктом №12 Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка від 12.06.2014 директорові ДСП «Укрспецторг» надано доручення -  на засіданні Урядового комітету соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва доповісти про можливості та перспективи використання потужностей підприємства для забезпечення Збройних Сил продовольством, медичним обладнанням, пально-мастильними матеріалами. У тому числі - організації харчування військовослужбовців за системою COOK-CHILL (швидке охолодження) за кейтеринговим принципом.

 

Міністерство оборони уже мало гіркий досвід співпраці з державними підприємствами (такі як "Військторг"), котрі займались саме відмиванням коштів, а не турботою про військових. Наприклад, у 2011-му військова прокуратура Білоцерківського гарнізону порушила кримінальну справу стосовно керівника держпідприємства «Білоцерківський військовий торг» за умисну ​​невиплату зарплати працівникам у сумі понад 5,5 млн. грн. Тоді ж Міноборони позивалося до суду з вимогою стягнути з «Білоцерківського військторгу» понад 35 млн. грн. за підсумками 2009 - 2010 рр., але, наскільки відомо, «віз і нині там».

 

Або: 29 квітня 2013 року прокуратурою Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері до суду подано 13 (!) позовних заяв про повернення Концерну «Військторгсервіс» МО з незаконного володіння нерухомого майна площею понад 5,7 тис кв. м і вартістю понад 3,6 млн. грн. (котре у період 2007-2011 років протиправно, без дозволу МО та Фонду держмайна, реалізоване комерційним структурам керівництвом «Військторгу»).

 

Тому, зрозуміло, нині Міноборони не у захваті від урядової ініціативи, і його можна зрозуміти: хто під час війни хоче міняти надійних, перевірених виконавців, а з силоміць нав’язуваними «постачальниками» доводилось «працювати» через суд та прокуратуру навіть у мирний час? Війна «все спише»? Крім того, загальновідомо, що бажаючих ламати напрацьоване роками і перевірене практикою в нас завжди вистачало, а надолужувати потім потрібно не рік-два… Тому й звучить застереження у потенційній корупційності пропонованої схеми, за яку доведеться відповідати людям, які приклали до неї руку. Не кажучи вже про спробу монополізації ринку, оскільки, як стало відомо, лише  одна компанія вже очікує за попередньою домовленістю пропозицію державної «прокладки» щодо субпідряду. 

Тому й волають небайдужі до Президента про підтримку підприємців – вітчизняних виробників: «Просимо звернути увагу на цю «ініціативу», уже перші кроки якої, на нашу думку, свідчать про наявність корупційних ознак. Щиро сподіваємось на Ваше втручання в ситуацію. Адже лише за цієї умови з часом наше суспільство  зможе за допомогою органів влади досягти головної мети, заради якої  наші співвітчизники виходили на Майдан Гідності – подолати ганебне явище корупції».

ya-sobachnik


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини