MENU

Кіотські гроші намагалися вкрасти через фіктивні компанії людей Януковича

630 0

Гроші Кіотського протоколу, якими опікується Міністерство екології і Держекоінвестагентство, системно розкрадали люди Януковича, і після зміни влади контракти з явно фіктивними компаніями ніхто не розривав. Про це повідомив Народний депутат України, член Ради Партії “ВОЛЯ” Юрій Дерев’янко.

“В кінці 2013 року були проведені тендери на виконання робіт по так званим енергозберігаючим проектам, які мали б допомогти утепленню шкіл, заміні вуличного освітлення та іншим соціально-важливим сферам, де можна застосовувати енергозберігаючі технології. Відповідно до проведеного тендеру, японські та іспанські гроші отримані Україною в рамках дії Кіотського протоколу мали б дістатися 11 фіктивним комнаніям, в яких в середньому працює по одній людині і нуль основних фондів. Деякі компанії взагалі не працювали протягом 2012-2013 років. Виникає логічне питання, як такі компанії змогли виграти тендери на контракти вартістю в середньому 200-300 млн гривень?”, - констатує Дерев’янко.

Депутат зазначив, що після зміни влади ці сумнівні контракти ніхто не розривав, а навпаки - відповідальні за це люди почали активно їх просувати.

“Так 7 травня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк погодив проекти на 1 млрд 700 млн гривень, незважаючи на застереження Податкової про те, що компанії мають всі ознаки фіктивності. Більше того, були також погоджені 600 млн гривень на такі проекти як ремонт вагонів метро і придбання автомобілів для МВС. І це відбувається в той час, як непогодженими лежать проекти, які б могли врятувати від замерзання взимку школи, дитсадки та інші соціальні заклади”, - зауважує він.

Парламентар повідомив, що після звернення до Прем'єр-міністра, до МВС, Генпрокуратури - були порушені кримінальні справи по факту відмивання коштів проти Держекоінвестагентства, призначені перевірки і заблоковані усі платежі, в Генпрокуратуру направлений запит з проханням виступити в суді на стороні держави з вимогою розірвати ці контракти, які укладені з фіктивними компаніями.

“Станом на сьогодні звільнили першого заступника директора Державного агентства екологічних інвестицій та відсторонили другого заступника. Також у Кабміні відбулася нарада, після якої Мінекології зобов'язали оприлюднити усі проекти, які були погоджені і зараз знаходяться в роботі, з інформацією про те, в якому вони стані, і які компанії є підрядниками по цих проектах”, - повідомив Дерев’янко.

Крім цього, парламентар наполягає на необхідності додатково оприлюднити усі проекти, які зараз знаходяться на розгляді і перевірили ті проекти, які вже нібито були виконані.

“Щоб унеможливити повторення цієї ситуації мною було розроблено Законопроект, який зобов’язує кошти Кіотського протоколу витрачати на проведення заходів із енергозбереження об'єктів соціальної сфери. Відповідний документ зареєстрований під номером 4117а-2. Він є альтернативним до проекту Закону України "Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі", поданого до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів 18 червня”, - зазначив він.

Як відомо, майже 3 мільярди гривень "екологічних" коштів, які Україна отримала від продажу квот на викиди парникових газів, можуть потрапити до "конвертаційних мийок".

Нагадаємо, у 2009-2010 роках Україна отримала близько 470 млн євро від продажу одиниць дозволів на викиди парникових газів Японії та Іспанії.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини