MENU

Без консолідації еліт Україна може в чергове застрягнути у болоті

608 0

Повернувся з-під Парламенту

Висновок: без консолідації та об'єднання нових еліт країна ризикує втратити чергову нагоду перейти на якісно новий рівень розвитку і застрягнути у старій системі координат.

Всі вже певне в курсі, що депутати завалили голосування по законопроектам щодо внесення змін у виборче законодавство. Гадаю, що та ж доля чекає на законопроекти, які здатні запустити реальні механізми люстрації.

Воно й не дивно. Ті, кого прагне люструвати суспільство, не пилятимуть гілку на якій сидять і не формуватимуть правила, за якими суспільство здатне прогнати "упирів" з Ради.

Але зачепило мене не це. Я був впевнений, що голосування цим і закінчиться. Мене перейняли емоційні заклики одного чоловіка з Харькова, який приїхав разом із Dmitro Drobot та харківською делегацією.

Він ходив між людьми і не міг збагнути, як можна говорити про вибори, коли в країні війна. Чому усі не переймаються лише цією проблемою?..

Один із учасників акції намагався пояснити це тим, що у Києві та решті центрально та західноукраїнських регіонах все відносно мирно, якщо не враховувати поранених та загиблих, які постійно прибувають зі сходу, та мобілізацію, під яку потрапляє дедалі більша кількість чоловіків. Тобто, люди не відчувають, що йде війна. Попри те, що вона дійсно відбувається.

Я 100% за очищення влади, так само як і за зміну виборчого законодавства. Та разом з тим я не можу не погодитися з харків'янином. Але, на жаль люди мають одночасно воювати на два фронти - як на зовнішньому так і на внутрішньому.

Проїхавши переважну більшість західних областей дискутуючи про те, як люди змінять країну важко було не відмітити, що топ-2 проблем, які турбують активних громадян - це питання безпеки та питання корупції у вищих ешелонах влади.

Обидві ці проблеми є надзвичайно важливими, на ряду із необхідністю підтримувати наших вояків і сімей поранених та загиблих.

У мене таке відчуття, що обидві проблеми можуть бути вирішені лише після очищення влади. І тут важливо розуміти, що очищення передбачає прихід нових, які мають замінити старих.

А для цього, як би це комусь не подобалось чи не тисло на персональні амбіції, нові пост революційні еліти мають об'єднатися і створити демократичний блок, який би був здатен кинути виклик старим елітам.

Це об'єднання мало би стати політичним виразником волі громадян та якісно новим ефективним інструментом впливу громадян на політичні процеси в країні. І тут є дуже важливим суспільний запит на це і публічний тиск людей на нових лідерів, який мав би суттєво прискорити формуванню такого блоку.

Утворення такої спільноти, яка б отримала вотум довіри від громадян, могло б якісно змінити політику, очистити владу та привести до неї порядних професіоналів, які б підсилили обороноздатність країни і втілили усі, вже так перезрівші, реформи...

Відсутність консолідації еліт загубила Русь. Вона ж поховала зародки державності у 1918-1920 роках.

Зараз м'яч на полі громадян. Перший "пас" за нами!

Ruslan Rokhov


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини