MENU

Російські БПЛА. Чим РФ систематично порушує повітряний простір Укарїни

1338 4

Майже кожного дня Державна прикордонна служба повідомляє про випадки порушення безпілотниками РФ повітряного простору України. У деяких випадках бійцям вдається збити порушників, так, за найменшими розрахунками, силовики вже збили біля півдесятка БПЛА РФ, більшість з них на Донбасі, але є випадки знищення безпілотника і у небі над Запоріжжям.

Слід зазначити, що Росія дуже активно використовує БПЛА по всьому кордону для отримання розвідувальних даних про позиції прикордонників, а також, по свідченням бійців у зоні АТО, для наведення артилерії на розташування військовослужбовців та військової техніки.    

Але на питання, звідки у Росії з'явилось стільки зразків досить високотехнологічної зброї, відповідь надзвичайно проста: починаючи з 2010-х років РФ почала скуповувати у західних фірм, які вироблять БПЛА, готові зразки та навіть технології. Так, у постачанні безпілотників до армії РФ брали участь ізраїльська компанія Israel Aerospace Industries та австрійська компанія Schiebel. Слід зазначити, що після агресії Росії, міноборони Ізраілю зобов'язало розробників і виробників безпілотних літальних апаратів припинити переговори з представниками Росії про постачання цієї техніки, але під заборону потрапили лише нові поставки та контракти. 

Саме завдяки подібній співпраці у армії РФ використовується ізраїльський БПЛА IAI Searcher, який під назвою "Форпост" виробляється у Росії. "Форпост" має дальність радіозв'язку у 150-250 кілометрів та може знаходитись у повітрі протягом 17,5 годин. Під час польоту безпілотник може передавати данні у режимі онлайн або записувати їх у внутрішню пам'ять. Для збору даних використовуються цифрові камери, які можуть мати інфрачервоний або тепловий канал.

wikimedia.org "Горизонт Эйр S-100" - ліцензійна копія Camcopter S-100 від Schiebel

Австрійці ж свого часу поставили Росії безпілотний вертоліт Camcopter S-100, виробництво якого також налагодили на заводах РФ під назвою "Горизонт Эйр S-100". Цей БПЛА широко використовується на флотах багатьох держав, а також для збору розвідувальної інформації у горах завдяки здатності злітати і приземлятися на невеликих майданчиках. Дальність радіозв'язку до 200 кілометрів, в залежності від радіоапаратури. Робочий час польоту дорівнює мінімум 6 годинам, а радіус дії обмежений до 250 кілометрів.

popmech.ru Запуск БПЛА "Орлан-10"

Але головним БПЛА, який, судячи з всього, використовує РФ для збору розвідувальної інформації на кордонах з Україною та у зоні АТО є "Оралан-10", який вже декілька разів збивали наші силовики. Поставки цього безпілотника почались ще у 2010-2011 роках. Максимальна дальність використання "Оралан-10" оцінюється у 120 кілометрів, а у автономному режимі, коли БПЛА виконує програму польоту, а не керується з землі, до 600 кілометрів.

Окрім цих моделей, у розпорядженні армії та спецслужб РФ є ще декілька видів БПЛА, які відносяться до класу мініатюрних БПЛА і використовуються для тактичної розвідки на відстані до 25-50 кілометрів.

northropgrumman Статегічний розвідник США RQ-4 Global Hawk

Водночас міноборони РФ активно "підганяє" власних розробників і вимагає від них створення БПЛА важкого класу, який зможе самостійно наносити удари по наземним цілям. Аналогічні машини вже давно знаходяться на озброєнні США та активно використовуються у конфліктах. Як передає ИТАР-ТАСС, перший етап випробування нового БПЛА з масою у 20 тон, проти 0,5 тони у сучасних БПЛА РФ, планується завершити вже у 2015 році, а перший політ призначений на 2018 рік. Розробку веде концерн "Сухой", який став відомим завдяки своєму літаку Су-27 та машинам на його базі.

Симетричною відповіддю з боку України вже прозвучала заява від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який оголосив про створення у складі Нацгвардії оперативної ескадрильї безпілотних літальних апаратів.

facebook.com/arsen.avakov.

Один з базових прототипів українского БПЛА "Разом з командувачем Національної Гвардії Степаном Полтараком ухвалили рішення: об'єднуємо зусилля наших дослідницьких і досвідчених груп по тактичним безпілотникам, з понеділка у складі Національної гвардії буде створена Оперативна ескадрилья безпілотних літальних апаратів, на основі прототипів, представлених групою Касьянова, формуємо завдання на створення бойових тактичних безпілотних дронів в найкоротший термін", - написав міністр МВС у своєму Facebook.

Олег КАТКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини