MENU

Восьмий парламент має бути «коротким»

1205 1

Призначивши дочасні вибори парламенту, президент через свого прес-секретаря, далі процитуємо дослівно: "закликав усі демократичні політсили до походу на вибори однією проєвропейською командою". У який спосіб здійснити таку ідею? Парламентські партії Майдану – Батьківщина, УДАР та Свобода мають сформувати єдиний список? Нездійсненно, наразі, бо закон не передбачає утворення партійних блоків, а змінювати його некоректно – це буде зміною правил виборчої кампанії після її фактичного оголошення. Крім того партії, розваленої УДАРом та Свободою, коаліції демонструють наявність системних конфліктів інтересів, а президентська партія Солідарність самостійним походом на вибори відбиратиме голоси перед усім в УДАРу, який прагне стати наріжним каменем коаліції майбутньої.

Цей стан речей підвищує вартість акцій таких політичних брендів, як партії Олега Ляшка, Анатолія Гриценка та Андрія Садового, а також дає певну надію неперсоніфікованим політичним проектам, на кшталт Демальянсу, або Вільних, на фінансування їхньої участі у виборах з боку суб'єктів, зацікавлених у грі проти "демократичних політсил".

Словом, у демократичному таборі усе залишається, як і у минулі двадцять три роки – війна усіх з усіма, тимчасові союзи, зради, змови, безупинний популізм і обслуговування корупційних інтересів фінансово-промислових груп.

Є одна відмінність – раніше усі ці обставини були чинником поразки демократів у боротьбі з владою, сьогодні – вони самі влада. Нехай – знову за підтримки майже тих самих фінансово-промислових груп, нехай – часто з тими самим персоналіями, що і за попередніх злочинних режимів, нехай – навіть з тими самими корупційними схемами та хапальними рефлексами, але за інших цивілізаційних орієнтирів суспільства.

За президенства В. Ющенка владою так само декларувався європейський і навіть євроатлантичний вибір, боротьба з корупцією, відданість демократичним принципам і свободам, але суспільство, відстоявши Майдан 4-го року, відсторонено споглядало за боротьбою у таборі переможців, зі зростаючим розчаруванням та огидою. Сьогодні громадяни зі зброєю у руках відстоюють свої свободи і незалежність країни від російського окупанта. Це інше суспільство.

Проведення виборів за законом, який був запроваджений в інтересах режиму Януковича, є спробою обдурити це – інше суспільство. Мета обману – зберегти у представницькій владі тих самих персонажів, яких ми там споглядаємо десятиліттями, а головне – лобістів корупційних схем, можливо і під виглядом "нових облич". Після перемоги другого Майдану система політико-економічних взаємин, сформована ще радянським чиновницьким апаратом та корупційною тіньовою економікою, намагається повернути собі стан рівноваги.

Добра новина полягає у тому, що система нічому не навчилася і продовжує діяти старими засобами маніпулятивних політичних технологій у суспільних умовах, які для цього вже малопридатні. Погана новина – Україна немає часу на ці маніпулятивні ігри. І то не лише через війну, але й через прискорену динаміку соціальних змін у Світі. Система грає з вогнем, їй підіграють старі і нові політичні суб'єкти.

Систему треба руйнувати – із зовні та з середини. Зовні – шляхом публічного тиску на владу з визначеними вимогами щодо засад конституційного ладу, перед усім. З середини – обравши один з чинних політичних суб'єктів як носія цієї програми.

Її основою має бути публічна домовленість про те, що Верховна Рада восьмого скликання має стати "коротким парламентом". Їй слід ухвалити нову Конституцію, Виборчий кодекс, закони про уряді і місцеве самоврядування, забезпечити проведення строкових виборів до місцевих рад, виборів президента (у випадку, коли повноваження цього державного інституту будуть змінені у порівнянні з чинними) та розпустися з метою проведення виборів Ради дев'ятого скликання відповідно до нової Конституції.

Натомість можна спрогнозувати інакший хід подій. У чинному парламенті триватимуть торги довкола зміни виборчого закону вже в ході виборчої кампанії. Мета – запровадити виборчі блоки щоб на основі спареного бренду "УДАР-Солідарність", сформувати правлячу коаліцію, за потреби рекрутувавши до неї "незалежних" мажоритарників та представників свіжоспечених брендів.

Система сподівається повернути собі рівновагу. Вийде?

Костянтин МАТВІЄНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини