MENU

Свіжі подробиці домовленостей щодо перемир'я на сході України

3524 7

Уже декілька годин неможливо дізнатися, на яких умовах Україна та підтримані Росією бойовики (читай - російські війська) домовилися про припинення вогню.

Джерела, наближені до переговорної групи в Мінську, розповіли мені частину подробиць - сам документ поки не розголошується.

Перше. У шапці ідеться про те, що цей протокол базується на мирному плані Порошенка і враховує ініціативи президента Путіна. Це було умовою Росії, аби прізвище їхнього президента також згадувалося в заголовку.

Друге. Сторони домовляються про припинення вогню.

Третє. Сторони домовляються про моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ факту припинення вогню.

Четверте. Сторони домовляються про моніторинг на кордоні, в тому числі силами ОБСЄ, щоб на територію України не проходила техніка і жива сила.

П'яте. Сторони домовляються про звільнення заручників та амністію.

Шосте. Сторони домовляються про так званий "інклюзивний діалог" - тобто діалог за участі усіх сторін конфлікту, а також про дочасні вибори в місцеві органи влади у Донецькій та Луганській областях і про децентралізацію влади.

Сьоме. Сторони домовляються про виведення незаконних військових формувань.

Восьме. Має розпочатися економічне відродження Донбасу. У тому числі - поза рамками договору - ідеться про проведення великої конференції донорів з метою залучення коштів для цього.

Мої джерела стверджують, що в документі немає слова "федералізація", а також абревіатур ДНР та ЛНР. 

Водночас кажу як є - мої джерела відмовляються коментувати, чи будуть і далі ці території називатися Донецькою та Луганською областями в складі України. Відповідь на це питання зашифрована в пункті "децентралізація".

"Питання статусу цих територій має бути визначено додатково", - стверджує джерело, близьке до мінських переговорників.

"Там сказано про особливий статус районів Донецької та Луганської областей", - додає моє джерело.

З того, що я почув, документ є великою мірою рамковим, і кожен пункт буде надалі наповнюватися змістом в рамках своєї окремої "дорожньої карти". Кінцева мета - підписати повноцінний мир. 

Чого я боюсь - того, що цей "Великий договір" не став реінкарнацією так званого "плану Козака", який Росія намагалася нав'язати Молдові для врегулювання ситуації з Придністров'ям - у результаті чого контрольовані Росією сепаратисти фактично отримували право вето на рішення, що стосуються молдовської зовнішньої політики.

З боку Росії було би цілком логічно очікувати такої вимоги, аби Донбас мав вплив на зовнішній курс Україні. Але це є абсолютно неприйнятним для нас, оскільки цементує за територією України статус московської колонії.

Сергій ЛЕЩЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини