MENU

Олігархи можуть розпрощатися з українськими газом і нафтою

6279 4

В Україні майже 110 компаній займаються видобуванням нафти та газу. І лише 20 з них частково або повністю належать державі. Якщо говорити про фінансову складову, то експерти стверджують, що прибутковість нафтогазової галузі дорівнює майже 800%! Колосальні надприбутки для тих, хто володіє родовищами. Тож уявімо собі, скільки грошей зможе піти до державної скарбниці, якщо вони будуть націоналізовані. І все це на фоні україно-російського газового конфлікту. Націоналізація родовищ так чи інакше допоможе частково розв’язати проблему дефіциту газу для населення.

Українська земля неабияк багата на корисні копалини. Але тим, що мало належати усьому народу, розпоряджаються кілька десятків олігархів. Не виключення і нафта з газом. Зайвим буде говорити про те, скільки заробляють бізнесмени на родовищах, назвемо лише їхні імена – Віктор Пінчук, Олександр Онищенко, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов, Юрій Іванющенко, Вадим Новинський. І цей список можна продовжувати.

Одна з областей, в якій зосереджена значна частина нафти та газу, є Полтавська. Якщо говорити конкретніше, то майже чверть родовищ нафтогазового комплексу, зосереджена саме тут. І на понад 60 родовищ припадає близько 40 приватних підприємств, які мають спеціальні дозволи на користування нафтогазовими надрами. Думаю, що цих цифр достатньо, аби зрозуміти у чиїх руках знаходиться нафтогазовий комплекс.

І здавалося б, що і газу у нас видобувають достатньо – більше 21 мільярда кубометрів, але й його катастрофічно не вистачає. Тому, щоб забезпечити економічну безпеку, я запропонував Верховній Раді націоналізувати приватизовані нафтові та газові родовища – стратегічні для нашої держави об’єкти. Бо зараз вони збагачують лише своїх власників, а не державу.

У разі ухвалення законопроекту, газові та нафтові родовища будуть викуплені у власників або примусово відчужені на підставі рішення суду. Перелік приватизованих родовищ буде готувати Кабмін, Верховна Рада затверджуватиме, а націоналізувати – Фонд державного майна. Оцінка родовищ буде здійснюватися незалежними оцінювачами. У разі незгоди з розміром компенсації, Фонд держмайна буде звертатися до господарського суду за місцем знаходження родовища, аби він визначив викупну ціну. Відшкодування відбуватиметься у грошовій формі та/або в обмін на держоблігації.

Також варто подумати і про якнайшвидшу децентралізацію бюджетів. Наприклад, підприємства, які видобувають газ і нафту на території Полтавської області, не завжди платять у місцеву казну податки. Так, «Полтавагазвидобування» 1,8 мільярда гривень податків сплачує не в місцевий бюджет. Я підготував клопотання до Президента, щоб перереєструвати це підприємство у Полтаві.

Думаю, що досить обкрадати країну, мов липку. Передача таких стратегічних підприємств, може стати першим кроком до соціальної справедливості та повернення народу того, що йому належить по праву.

Сергей КАПЛИН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини