MENU

Яка держава – такі й дебати?

7098 0

Пам'ятаєте такий собі анекдот з категорії чорного гумору про "яка країна – такі й теракти"? На жаль, він більше ніколи не буде актуальним, адже маємо тепер не просто теракти, маємо – справжню локальну війну.

Так, у нас чудова країна, але залишається питання, коли, нарешті, постане справедлива і ефективна держава? Відповідь на це питання багато в чому залежить від того, яким чином в Україні надалі відбуватимуться вибори, і не лише в контексті законодавства, а й щодо їхнього висвітлення в ЗМІ, особливо в суспільному мовленні.

Про непрозорість фінансування телереклами і джинсу все зрозуміло, немає про що говорити, потрібне нове законодавство, а ось дебати...

Вчора відбулось жеребкування дебатів на Першому національному. Сам по собі факт, що відбудуться дебати – це, справді, крок вперед. Але чи будуть ці дебати справжніми, а не просто почерговими виступами представників політичних сил?

Чому заявлено, що на дебатах мають бути лідери партій, а не лідери списків? (чи, може, я не правильно зрозумів з новин на УП?). Хотілося б, наприклад, нарешті почути мера Києва. Він був, напевно, дуже зайнятий і на взяв участі в жодних публічних дискусіях (адже справжні дебати так і не відбулись) на київських виборах, зараз – чудова нагода виступити вже на національному рівні, перед всією країною, адже має ж бути якийсь не лише електоральний, а й суспільний сенс в тому, що він очолив список партії Президента на виборах до ВР?

І головне. Це питання до Першого національного. Чи є у телеканалу і його керівництва свобода дії?

Це питання також до власників загальнонаціональних приватних телеканалів – покажіть, нарешті, що вам небайдужа Україна! Зробіть справжні дебати!

Зрозуміло, що треба давати можливість всім партіям проявити себе, але для розвитку суспільства і держави було б надзвичайно важливо і корисно побачити і почути (додатково!) дебати між тими політичними силами, які за загальновизнаною соціологією лідирують на цих виборах і від виборчих результатів яких залежатиме і конфігурація парламенту, і майбутній уряд, і майбутнє країни!

Якщо вже склався такий жереб і партії, які наразі мають найбільшу підтримку людей і між якими йде справжнє змагання, не потрапили на дебати в одну групу, потрібно організувати додаткові дебати, на яких мають зустрітись БПП, партія Ляшка, Громадянська позиція, Батьківщина, Сильна Україна, Народний Фронт, Самопоміч, Свобода, Опозиційний блок, з обов'язковою участю лідерів списків, не партій (!) – списків!

Якщо треба зробити декілька раундів – треба робити, адже від майбутньої ВР буде залежати, яким буде Третій Майдан – зміною системи завдяки новій Конституції і новим законам, які дадуть можливість реалізувати Угоду про Асоціацію з ЄС і підготувати країну до подання заявки на вступ до ЄС і НАТО, чи народним бунтом і громадянською війною.

Будь-ласка, не треба робити дебати грою в демократію. Йде справжня війна. Це не гра. Не треба ховатися за сліпим жеребкуванням, щоб потім поставити "пташку" – ми провели дебати. Невже ми так швидко забули Майдан?

Медіа мають допомогти суспільству отримати більше реальної інформації для свідомого вибору, а не вибору на основі кількості телевізійної реклами, новинної і... дебатної джинси.

Олег ДЕРЕВ'ЯНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини