MENU

Розслідування підпалу «Жовтня» - це питання честі

3181 0

Розслідування підпалу кінотеатра "Жовтень" має стати питанням честі. В цьому переконана і про це пише на своїй сторінці у "Фейсбуці" журналіст, директор Інформаційної аґенції культурних індустрій «ПРО» Ірина Плехова. 

"Звісно, історія з Жовтнем просто шокуюча з усіх сторін. Підпал заради території, вияв гомофобських настроїв? Усе виглядає просто варварством... Будь-яка версія. І головне, що картинка теж створена відповідна: або це кримінальна країна, яка все ще марить розподілом-перерозподілом територій (читай - бабла), або це територія людей, які не здатні толерантно сприймати один одного..." - переконана вона.

"Питання честі: розслідувати цей злочин! Питання честі: не допускати ні подібних кримінальних замахів на центри культури, ні чергових провокацій довкола "незручних" до нині питань релігії, сексуальної орієнтації і т.д." - наголошує Плехова.

Журналіст відзначає прикрість того, що знову чиїмись руками столиця опинилася з "варварським" обличчям! "І прикро, що це справді існує в нашому суспільстві - бажання наживи, бажання розплати, бажання нищити все і вся, що не вкладається в систему...", - зазначила Ірина Плехова.

Нагадаємо, що 29 жовтня, увечері, під час сеансу фільму «Літні ночі» з програми Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Sunny Bunny (програма фільмів про ЛГБТ) невідомі підпалили зал «Гегемон» кінотеатру «Жовтень». Про це пише повідомляє сайт фестивалю «Молодість».

«Загоряння, за попередньою інформацією, сталося о 21.45 в середу, під час сеансу на задніх рядах кінозалу. Пожежні і МНС спрацювали оперативно, людей евакуювали, постраждалих немає. Вогонь локалізували», - повідомив Віталій Кличко.

Пожежу в кінотеатрі ліквідували близько шести годин. За інформацією ДНС, загоряння виникло на даху кінотеарту у 21.41, ліквідувати вогонь вдалося о 2.26. Вогнем було знищено дах на площі 300 кв. м. Причина пожежі та розмір матеріальних збитків наразі встановлюються.

Директор кінотеатру Людмила Горделадзе повідомляє, що в кінотеатрі  проводка була справною: «В «Жовтні» стара проводка не горіла. Щороку експертиза перевіряє проводку. І вогнегасники були. І дерев'яне горище було оброблене спецрідиною. Але горище тліє досі. Пожежні заливають його водою. За 11 годин після загоряння. Щоб вже напевно ...»

Водночас видання «Подробности» наводить подробиці інциденту зі слів очевидців. Вони стверджують, що зал кінотеатру «Жовтень» підпалили навмисно під час сеансу фільму «Літні ночі». «На початку було кілька шиплячих звуків, але більшість людей не звернули уваги. Потім з верхніх рядів почулося: "Дим!" І через короткий час вже було видно вогонь», - розповів виданню киянин Олексій Чащин, який був на сеансі.

За його словами, глядачі швидко залишили приміщення, але гасити пожежу почали не відразу. «Всі оперативно мобілізувалися і вийшли із зали, обійшли інші зали кінотеатру і вивели людей звідти. Потім приїхала пожежна машина, але однієї було очевидно замало, адже дим вже став валити з вікон фойє другого поверху. Підкріплення пожежних довелося чекати не менше півгодини. До того часу вже палав дах кінотеатру», - сказав очевидець.

При цьому інші очевидці повідомляють, що пожежа в кінотеатрі на Подолі спалахнув через димову шашку. «Ми пішли в кінотеатр "Жовтень" на фільм "Літні ночі" в рамках кінофестивалю "Молодість". Під час фільму, невідомий кинув нам за спину запальну димову шашку», - повідомляє свідок події Євген Зельман.

Так нині виглядає зала кінотеатру "Жовтень"

Наразі МКФ «Молодість» повідомляє, що усі сеанси в кінотеатрі «Жовтень» скасовано. Втім фестиваль триває і в інших кінотеатрах покази відбудуться за розкладом.

У п'ятницю, 31 жовтня, об 11.00 під стінами Київської міської держадміністрації кияни зберуться з вимогою «Поверніть "Жовтень"!». Акція з вимогами:

- ефективно і прозоро розслідувати підпал кінотеатру
- виділити кошти на відновлення будівлі з міського бюджету на найближчій сесії міської ради;
- гарантувати, що на цьому місці буде відбудовано кінотеатр за оригінальним проектом;
- гарантувати, що кінотеатр разом з ділянкою не буде передаватись у власність комерційним структурам;
- продовжити договір з ТОВ Кіноман про оренду приміщення;
- озвучити конкретні кроки щодо захисту культурної і історичної спадщини міста. 

Акція проходитиме без політичної чи партійної символіки. Її часників об'єднуватиме одяг жовтого кольору.

У соціальних мережах подію дуже активно обговорюють. Наприклад Голова Державного агентства України з питань кіно  Пилип Іллєнко на своїй сторінці написав, що кінематографісти втратили один з найбільш лояльних до нашого кіно майданчиків, а кияни - улюблений кінотеатр і закликає відновити «Жовтень»: «Щойно був біля кінотеатру "Жовтень". Жахливе видовище пожежі. Покидьки, які це зробили, мають бути знайдені і суворо покарані. Українські кінематографісти втратили один з найбільш лояльних до нашого кіно майданчиків, а кияни - улюблений кінотеатр, в якому завжди було хороше кіно. Справа честі для всіх нас - відновити "Жовтень"».

Заступник директора Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко у свою чергу написав, що підпал має бути кваліфіковано як теракт і Людмила Горделадзе має бути звільнена від будь-якої відповідальності за «муніципальне майно»: «Згорів легендарний кінотеатр "Жовтень". Вщент. Його відновлення має стати справою честі всієї кінематографічної спільноти. Підпал має бути кваліфіковано як теракт: в залі перебували люди, які чудом вціліли. Директор ТОВ "Кіноман" Людмила Горделадзе має бути звільнена від будь-якої відповідальності за "муніципальне майно", а це реальна юридична загроза її безпеці. Ситуація може обернутись абсурдистським чином: суд зобов'язував "Кіноман" залишити приміщення на підставі відсутності договору оренди, укладання якого саботувала Київрада, але тепер може перекласти на нього відповідальність за розтрату або нищення державного майна. І, наскільки я розумію, прокуратора буде зобов'язана розпочати таке судове провадження».


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини