MENU

Розрекламовані проросійські марші вилилися в акції патріотів України. ВІДЕО

14170 7

«Катерининський марш» в Одесі перетворився на марш свободівців

Уже минулося і майже забулося, коли в Україні впродовж багатьох років панував «русскій мір» і безборонно влаштовував у столиці та інших містах усілякі шабаші на шталт «російських маршів». А сепаратисти, на жаль, не перевелися, і їм нетерпелиться продемонструвати себе антиукраїнськими акціями, до яких їх усіляко заохочують російські ЗМІ, московські та промосковські політики. Саме вони стали натхненниками оголошених на 4 листопада «Слов’янського маршу» у Києві та «Катеринівського маршу» в Одесі. А коли конкретно, то ініціювали ці марші москвич Дмитро Дьомушкін, який опікував Київ, та одесит Сергій Долженков на прізвисько «Капітан Какао».

Приурочили вони свої «марші» до Дня народного єднання в Росії, який святкується саме 4 листопада. Лідер націонал-шовіністичного об’єднання «Русские» Дмитро Дьомушкін громогласно повідомив, що цього дня під гаслом «слов’яни єдині» у Києві пройде погоджений з владою «Слов’янський марш». Організатором акції мала бути політична партія Соціал-патріотична асамблея слов’ян (СПАС). Її лідер Едуард Коваленко, заявивши тисячу учасників, мав намір провести колону з Майдану на Софійську площу, щоб там улаштувати мітинг за єдність слов’ян.

«Нам відомо про марш, який оголосив російський фашист Дмитро Дьомушкін, і це явна провокація, - сказав спікер «Правого сектору» Артем Скоропадський. – Якщо ці маргінали спробують зібратися й улаштувати «Слов’янський марш», вони отримають відсіч від ПС».

Ініціатор проросійських маршів Дмитро Дьомушкін

 

Як і обіцяли правосеки, у призначений час на Майдані зібралося близько 200 чоловік. Здебільшого це були працівники мас-медіа, разом з ними на учасників маршу чекали активісти Самооборони Майдану, «Правого сектору», партії «Свобода» та чоловік із двадцять динамівських фанатів, які готувалися протидіяти будь-яким провокаціям. Але всі спроби журналістів і їхніх добровільних помічників розшукати організаторів маршу чи бодай хоч одного прихильника «слов’янської єдності» були безрезультатними. Ті й носа на Майдан Незалежності не потикали. Тож анонсований російським агентством «Інтерфакс» «Слов’янський марш» виявився банальним фейком. Але саме він і зібрав на Майдані патріотично налаштованих киян.

У Києві на т.з. «Слов’янський марш» зібралися здебільшого журналісти

Ще однією стратегічною ціллю «сил двоголового орла» стала Одеса-мама. Схоже, що охочі до «слов’янського єднання» вирішили, що жителі південного міста залюбки клюнуть на наживку саме «Катеринівського маршу», тому й дали йому таку назву. Тут ще за годину до початку заходу міліція практично заблокувала Соборну площу, де мали зібратися учасники акції для подальшого маршу до пам'ятника Засновникам Одеси, центральною фігурою якого є скульптура імператриці Катерини Другої. До призначеного часу на Соборній площі зібралися близько десятка учасників маршу, в основному пенсіонери, яких правоохоронці переконали розійтися по домівках. Водночас на Соборці на той час уже було близько сотні проукраїнських активістів, які мали намір протидіяти шовіністам. Не дочекавшись «катеринолюбів», вони, скандуючи гасла «Слава Україні - Героям слава!», «Україна - понад усе!», пройшлися центральними вулицями міста до пам'ятника Дюку де Рішельє, де провели свій мітинг. Тож замість розрекламованого проросійського маршу в Одесі фактично відбулася патріотична акція свободівців.

 Катерина так і не дочекалася від одеситів квітів

Хоч розігнати «Катеринівський марш» їм і не вдалося через відсутність такого, однак із його потенційними учасниками свободівці таки поквиталися. Ось як це прокоментував активіст ВО «Свобода» В'ячеслав: «Під час нашої акції на Соборній площі ми отримали оперативну інформацію, що в районі стадіону «Чорноморець» група молодиків зібралася, щоб отримати гроші за мітинг, якого не було. Ми вирішили заощадити кошти горе-організаторів і не дали хлопцям «розвести» своїх спонсорів. Побачивши нашу колону із 30 чоловік, півсотні гастарбайтерів розбіглися. Нам удалося спіймати вісьмох. Ми їм дохідливо пояснили, що грати в такі ігри недобре і передали в руки міліції. А під відділенням ці люди уже співали відому народну пісеньку про Путіна».

Мабуть, після цих провалів сепаратисти не наважаться знову влаштовувати проросійські марші, бо як їх не маскуй, люди виведуть організаторів на чисту воду, а самі ці заходи знову перетворять на акції патріотів України.

Сергій ГОРИЦВІТ,

Фото із соціальних мереж.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини