MENU

Що дарував Хіларі Клінтон Порошенко

5898 0

Пригадуєте висловлювання Президента України Петра Порошенка на прес-конференції, що подарунки, отримані ним під час інавгурації забрала охорона? Цитата: "Тут, в адміністрації, працює якась дивна форма – охорона забирає ці подарунки, потім не повертає, чесно кажучи...". Так ось, я отримав відповідь від охорони. Вони передають ці подарунки в департамент Державного Протоколу та Церемоніалу Адміністрації Президента України. Про це написав заступник начальника Управління держохорони Ю.В.Федоров.

В Адміністрації Президента відповіли, що передають їх у Фонд президентів України. Але – у фонді інформували, що жодного подарунку, отриманого Президентом України Петром Порошенком, у них – немає. Коло замкнулося.

Про подарунки від попереднього Президента Януковича громадськість дізналася уже після його втечі з країни. Була зроблена виставка із частини подарунків "Кодекс Межигіря", а решта з них – й досі зберігаються у Межигір'ї. Наприклад, від Сергія Ківалова (до обрання нової Верховної Ради, очільника комітету з питань верховенства права)

Якщо в Україні поки неможливо дізнатися, хто і які подарунки презентував, наприклад, Президенту Петру Порошенку, знайти деяку інформацію можна із зарубіжних джерел. Наприклад, прочитати, що дарував Петро Порошенко американським урядникам.

В США є сайт (федеральний реєст), де викладають інформацію про подарунки для посадовців США.

Це публічна інформація і там чиновники не можуть брати подарунки вартістю вище 20 доларів. Отримані подарунки вважаються власністю держави.

Отже. Що дарував Петро Порошенко?

Як міністр закордонних справ він двічі передавав подарунки своїй колишній колезі – Гіларі Клінтон, керівниці державного департаменту США у 2009 році. Одного разу це був годинник на мармуровій основі, монети, книги на суму, яку оцінили американці в 630 доларів.

Одна з подарованих книг

Іншого разу – подарунки для Гіларі Клінтон оцінені в 660 доларів, це 2 картини: "Українська жінка в традиційному одязі" та "Сільські діти. Зимова сцена".

Ще можна знайти інформацію про подарунок Петра Порошенка, коли він був секретарем РНБО. У той час, в 2005 році, він подарував хромований пістолет часів СРСР в неробочому стані – директору управління з реконструкції Посольства США у Багдаді Вільяму Тейлору (майбутньому послу США в Україні).

Загалом, у США громадськість, журналісти та блоггери пильно відстежують, що і кому дарують. Подарунок саме Петра Порошенка увійшов у матеріал кількох тамтешніх блогерів.

Один із коментарів був такий: "в неробочому стані? Брр. Це як подарувати дитині іграшку без батарейки"


Звичайно, можливо, сьогодні питання подарунків видаються дрібними, але їхня прозора звітність допоможе нашим посадовцям уважніше ставитися до презентів, а громадськості – відстежувати, хто і що дарує, та де це все зберігається – в новому "Межигірї" чи в державній бібліотеці або музеї?

Загалом, в Україні повинна бути створена електронна база про отримані подарунки нашими урядниками, хоча б так, як це є в США чи Великобританії.

Сергій АНДРУШКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини