MENU

Банки не можна докапіталізовувати за рахунок чергової емісії НБУ - експерт

9411 0

Для відновлення довіри до банків та фінансової стабільності банківської системи України необхідно докапіталізувати банки на 170 млрд грн, – йдеться в аналітичному звіті групи Інвестиційний Капітал Україна» (ICU).

На думку фахівців ГО «Публічний аудит», підрахунки ICU стосовно докапіталізації банківської системи у 170 млрд грн виглядають реалістичніше, ніж озвучені НБУ 66 млрд грн. При цьому важливо, за твердженням фінансового аналітика «Публічного аудиту» Андрія Андрущенка, щоб ці кошти були вкладені реальними акціонерами фінансових установ (в т. ч. іноземних), а не надавалися у вигляді чергової емісії регулятора для фінансування державних банків (як це планують зробити з «Ощадбанком» на суму 11 млрд грн). 

«На сьогодні банківська система показує абсолютну нездатність раціонально використовувати додаткові джерела надходження коштів. Так, обсяг короткострокових кредитів (152,1 млрд грн станом на кінець жовтня 2014 року), наданих Нацбанком на повернення депозитів населенню розміром 145 млрд грн (45 млрд грн та $ 8 млрд в еквіваленті), для банківської системи фактично 

не дав нічого. При цьому збільшення грошової маси в обігу лише призвело до стрімкого знецінення гривні», – говорить Андрущенко.

Експерт «Публічного аудиту» додає, що основна проблема полягає в пошуку вищезазначених акціонерів. «Складно знайти акціонера, який би погодився так ризикувати власним капіталом, бо за правилами економіки – простіше позбутися неприбуткового бізнесу, ніж продовжувати фінансувати його збитковість», – зазначає Андрущенко.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини