MENU

У Львові розпочали будівництво музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія терору»

7036 0

Сьогодні на вул. Чорновола, 46 урочисто освятили початок будівництва Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія терору». Орієнтовна площа забудови – 805 кв м. Орієнтовна вартість будівельних робіт – 14 млн грн, приблизна тривалість будівництва – 18 місяців.

Музей Територія Терору створюється на місці, де колись були розташовані "пересильна тюрма №25", а перед цим "львівське ґетто". 

Під час нацистської окупації з листопада 1941 р. до червня 1943 р. у Львові було створено одне з найбільших ґетто у Східній Європі. Воно займало територію дільниць Замарстинова і Клепарова, відокремлену з півдня залізничним насипом, зі сходу – вул. Замарстинівською, із заходу – вул. Варшавською, а з півночі – берегом р. Полтва. На дільницях, де до цього мешкало 25 тисяч осіб, окупаційна адміністрація переселила понад 136 тисяч євреїв. Тут перебувала більшість львівських євреїв та євреїв-біженців із сусідньої Польщі. Вони заселили помешкання, з яких виселили попередніх власників. Частину єврейських родин поселили у бараки колишнього кварталу для соціально незахищених верств населення Львова, відомого під назвою «Локєтки».

Протягом двох років нацистської окупації у львівському ґетто та Янівському концтаборі було знищено понад 250 тисяч людей, зокрема євреїв.

Пересильна тюрма №25 була створена радянською окупаційною владою у 1944 р. За приблизними підрахунками, через "пересилку" за 10 років її функціонування до концтаборів ГУЛАГу було етаповано понад 500 тисяч в’язнів не лише з Галичини, а й з Волині, Закарпаття та Буковини. Здебільшого це були люди, причетні до національно-визвольних змагань, а також військовополонені.

Афіша культурних подій Львова


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини