MENU

Коли немає чим платити за кредит

9598 1

Якщо ви взяли кредит і тепер не можете його сплачувати, передусім потрібно відповісти собі на складне питання - як бути далі. Перше, що зазвичай спадає на думку боржникам - не платити взагалі нічого. Прийнявши таке рішення, треба бути готовим до судової тяганини з банком та виконавчою службою.

Спочатку банк до вас зателефонує та надішле листа з вимогою сплатити кредит. У разі відсутності будь-якої реакції від боржника – погашення боргу чи бодай якоїсь відповіді - він підготує позовну заяву та надішле її до суду. Якщо обґрунтованих заперечень з боку у позичальника не буде, а їх, як правило, немає, суд за два-три засідання приймає рішення про стягнення боргу. Якщо боржник не бачить для себе перспектив для оскарження рішення та не оскаржує його в апеляційному та касаційному суді, банк отримує в суді виконавчий лист і направляє у виконавчу службу до виконання.

Виконавча служба, в силу наданих їй повноважень, сприяє поверненню заборгованих банку грошей. Які мінуси цього варіанту? Якщо діалогу з банком немає, то у вас є ризик отримати необґрунтовано велику суму боргу.

Навіть після примусового відібрання житла у людини може залишитися борг. Аби цього уникнути, з банком бажано домовлятися про добровільний продаж житла для погашення боргу та списання остаточної суми боргу. Насправді банки не зацікавлені у довготерміновій судовій тяганині і примусовому продажі майна, оскільки їм доводиться витрачати на це достатньо багато часу і грошей. Друге, що робить більшість боржників банку - сплачує кредит частково. В такому випадку треба розуміти, що сума боргу не буде зменшуватися. Відповідно, претензії банку до вас не зникнуть – для нього ви все одно лишатиметься боржниками, які не виконують свої кредитні зобов'язання.

Тож вчиняючи так, позичальники фактично викидають гроші на вітер. Врешті результат буде таким самим, як і в першому варіанті - судовий позов від банку. Хоча простору для маневрів трохи більше: якщо ви займете активну позицію і відстоюватимете свої інтереси в суді та виконавчій службі, зможете трохи відтермінувати логічну кінцівку невдалих відносин з банком. Тому раджу заморозити конфлікт і взагалі нічого не платити. А гроші, які планували направити на часткове погашення боргу, краще збирайте.

Коли вдасться накопичити більш менш суттєву суму, виходьте на переговори з банком – аби спробувати домовитись про часткову сплату боргу та остаточне списання тієї суми боргу, що залишилася. Іноді цілком платоспроможні клієнти навмисно перестають сплатити кредит в надії на те, що банк піде на поступки і дасть суттєву знижку за умови миттєвої сплати боргу. І що дивно, банки піддаються на такий шантаж.

Іноді дисконт на остаточну суму боргу сягає 50 відсотків - тобто клієнт пропонує банку сплатити лише половину боргу з одночасним списанням другої половини. Одним із варіантів розвитку подій може бути продаж банком вашого боргу колекторській компанії. Зазвичай колектори починають морально тиснути на позичальників, дзвонять вдень і вночі, надсилають смс з повідомленням про виїзд всіляких служб, що насправді входять до тих самих колекторських компаній. Такі дії колекторів є незаконними, тому ви сміливо можете звертатись до міліції. Якщо справа дійшла до суду, з правової точку зору різниці між колекторською компанією та банком немає. Вступаючи в протистояння з банком, необхідно врахувати те, яким чином була отримана довідка про доходи позичальника, чи відповідає дійсності сума доходів, вказаних в даній довідці, з реальними показниками.

Також необхідно пам'ятати, що багато довідок про доходи отримані з організацій, де людина взагалі не працювала жодного дня (на таке нерідко йдуть заради отримання великих сум позик). В разі жорсткого протиборства банк завжди буде мати козир у вигляді такої довідки, яку він може використовувати в якості важеля впливу на вас.

Окремо стоїть питання сплати кредитів мешканцями зони АТО. В майбутньому вони можуть просто ігнорувати їх і нічого не платити. Також існує загроза того, що певні люди замовлятимуть викрадення кредитних угод з банків та нотаріальних контор, які брали участь у їхньому оформленні, адже не всі установи змогли вивезти документацію. Це суттєво ускладнить стягнення боргів після нормалізації ситуації на Донбасі.

Тобто є ймовірність того, що банкам взагалі ні з чим буде йти до суду для стягнення боргу у зв'язку з відсутністю оригінальних документів.

Отже, найкращий шлях - вступати з банком в діалог, пропонуючи варіанти, відмінні від примусового відбирання майна. Впевнений, арсенал пропозицій, що можуть запропонувати вам у банківській установі, є значно ширший, ніж описаний тут. Крім того, для оптимального пошуку шляхів виходу з особистої кризи позичальникам необхідно заручитись підтримкою юристів та банківських співробітників.

Андрій ТУРІЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини