MENU

Низка зауважень щодо пільг у сфері культури

1605 0

З Нового року не діятимуть пільги книговидавцям, кінематографістам, меценатам закладів культури. А також подорожчають всі види позашкільного навчання (в тому числі у мистецьких гуртках та студіях) на вартість ПДВ - 20%.

Відповідні зміни вносяться до Податкового кодексу України.

В принципі, безглуздо скасовувати відповідні пільги, оскільки цього року книжки фактично не видаватимуть, фільми практично не зніматимуть, меценати фактично не матимуть за що допомагати закладам культури. А в сім’ях не буде за що навчати дітей, а значить і платити те ПДВ, на яке так розраховує Уряд. Отже, не принісши ніякої користі бюджету, ці бездарні рішення просто демонструють суспільству акультурність тих, хто формував бюджет.

У нинішньому Кабміні і Парламенті багато хороших юристів, економістів і навіть комбатів, але практично немає представників культурної еліти України. Тож, я переконаний, що ці та інші «дрібні» проблеми культури ніхто навіть не підніме.

Закликаю депутатів уважно зважити, що їм важливіше: замість відсутніх податків з книговидавців, кінематографістів та меценатів отримати так само нічого, але продемонструвати своє антигуманне обличчя чи просто нічого не отримати, залишивши пільги, якими однак, через важкий стан економіки в країні майже ніхто не скористається.

Ліквідовуються наступні пільги у сфері культури:

1.звільнення від оподаткування прибутку видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України книжкової продукції, крім продукції еротичного характеру;

2. не включення до доходів (і не врахування при оподаткуванні податком на прибуток підприємств) суми коштів або вартість майна, отримані суб'єктами кінематографії (виробниками фільмів) та/або суб'єктами мультиплікації (виробники мультиплікаційних фільмів) і спрямовані на виробництво національних фільмів;

3. несплата податку на прибуток підприємств з суми коштів або вартості майна, добровільно перерахованих/переданих для цільового використання з метою охорони культурної спадщини установам науки, освіти, культури, заповідникам, музеям, музеям-заповідникам у розмірі, що не перевищує 10 відсотків оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік;

4. відсутність оподаткування ПДВ постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини