MENU

Ціна хліба в столиці може й надалі зростати – експерт

1387 1

Днями стало відомо, що з січня цього року в Києві подорожчали три сорти хліба. Як основний аргумент такого рішення у правлінні ПАТ «Київхліб» наводять збитковість підприємства. За дослідженням «Публічного аудиту» щодо проблеми подорожчання хліба, незначне зростання цін не вирішить ключових проблем виробників.

 

«Ми запропонували послабити контроль за ціноутворенням, спрямувавши підприємства на природну конкуренцію. Крім того, акцентували на необхідності відмінити Постанову КМУ від 27 серпня 2014 року №381, якою було скорочено обсяги постачання борошна пекарям за пільговими цінами від Аграрного фонду (державна спеціалізована бюджетна установа, уповноважена провадити цінову політику в агропромисловій галузі економіки України). Це б значно полегшило фінансовий тиск на виробників, дало можливість знизити ціну на основні види хліба на 10-15%», – розповідає фахівець «Публічного аудиту» Андрій Андрущенко.

 

За словами аудитора, Україна безрезультатно нарощує обсяг експортованого зерна замість контролю та збереження вартості такого стратегічного продукту, як хліб.

 

«Судячи з результатів 2014 року, крім зростання ціни на внутрішньому ринку, експорт зерна не приніс очікуваних результатів у збільшенні обсягу валютної виручки в Україні. Це пояснюється тим, що збільшення пропозиції на світовому ринку спричинило падіння ціни на експортоване зерно (подібна ситуація була на ринку нафти в 2014 році)», – розповідає він. 

На думку аудитора, підвищення вартості цін на хліб цілком можна було б уникнути, зважаючи на високу врожайність зерна в минулому році. Проте ціни на хліб, за прогнозом фахівця, зростатимуть, якщо Аграрний фонд і надалі підніматиме відпускні та не відновить пільгові ціни на борошно для виробників.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини