MENU

Європа «стурбована» загарбницькими планами «миротворця» Путіна

1953 0

Увага світової громадськості знову прикута до воєнних подій на сході України. Хоч Європа і запровадила санкції проти Росії, але на відміну від України, вона не визнала її країною-агресором. А тому продовжує лише «висловлювати стурбованість» та шукати плани урегулювання «громадянської війни» на Донбасі. Схоже, що європейці вже навіть згодні пожертвувати цілісністю України, аби умаслити Путіна і убезпечити себе від зазіхань на їхню незалежність.

 

Фактично провалилися п'ятигодинні переговори президента Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Ангели Меркель з Путіним 7 лютого у Москві.

зустріч Меркель і Олланда з Путіним

В обмін на мир він оголосив свій план для України, зажадавши її федералізації та автономії для Донбасу. Путін готує для України придністровський сценарій. Основні пункти документа - надання статусу автономії в рамках адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей; гарантія безпеки, недоторканності та безвідкличку обраних на позачергових муніципальних виборах осіб і органів влади. Також планом Путіна передбачалася гарантія виконання Україною закону «Про особливий статус» в повному обсязі, а також гарантія конституційної реформи України, що передбачає децентралізацію і федералізацію та створення Донецької та Луганської автономних областей (або республік).

Зазначу, що мирний план канцлера ФРГ і президента Франції стосовно України теж передбачає створення демілітаризованої зони від 50 до 70 км. У свою чергу президент України Петро Порошенко поспішив заявити, що план, який йому запропонували Меркель і Олланд, «може спрацювати». Однак він не погодився з ними щодо введення на Донбас  миротворчого контингенту ООН. За його словами, Україні потрібен закритий кордон з РФ, виведення російських військ, а не миротворці ООН.

Дещо раніше народний депутат Дмитро Тимчук заявив, що введення миротворчого  контингенту ООН призведе до того, що Україна втратить заняті бойовиками території. «Наше завдання номер один на сьогодні - не допустити ніяких розмов про «миротворчість». Це - шлях до позбавлення України її територій, тимчасово окупованих російсько-терористичними військами. Цей варіант не дає ніяких гарантій того, що зараза «русского міра» не буде й далі розповсюджуватися по нашій землі. Навпаки - Путін отримає чудовий плацдарм саме для таких дій, - стверджує Тимчук. - У випадку початку «миротворчої операції» Київ втрачає будь-яку можливість проведення своєї воєнної  операції у звільненні Донбасу, інакше він матиме конфлікт з ООН і міжнародним співтовариством. А це розв’яже руки Путіну для початку відкритої агресії РФ проти  України. В той же час «ДНР» і «ЛНР» (точніше, керуючий ними Кремль) зберігають  повну можливість вести бойові дії - адже вони не визнані державними утвореннями на міжнародному рівні».

Путін - агресор, і ядерна кнопка під рукою

Президент РФ Путін лише грається у миротворця і мирний план Меркель-Олланда відхилить. Таку думку висловив політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. За його словами, приїзд до України державного секретаря США Джона Керрі, канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда було спровоковано пропозицією Путіна лідерам Франції та Німеччини. «Але чому він це зробив, я свою версію висловлю, - були статті, доповіді у Великій Британії, США про можливість надання Україні оборонної зброї. І саме цей чинник дуже хвилює президента Російської Федерації. Він не хоче отримати в Україні якусь непереборну силу для своєї подальшої окупації, дестабілізації і більших втрат російських солдатів. Тому він грається у миротворця, - сказав Горбач і додав: - Мій прогноз – буде спроба сформулювати пропозиції на пропозиції Путіна і він їх відкине».

Дійсно, за свідченням іноземних ЗМІ, Путін пропонує Меркель і Олланду «абхазький план» для припинення українського протистояння. План Путіна «зовсім не мирний - це дорожня карта по перетворенню України на нову Абхазію чи Придністров’я». USA Today нагадує, що схоже Путін поводився в Грузії у 2008 році, коли відправив свої війська в сепаратистські регіони Грузії. Тоді йому вдалося уникнути осуду з боку Заходу. Оглядачі зауважують, що на відміну від подій 6 років тому, нинішня ситуація значно небезпечніша.

Мета Путіна – розвалити Євросоюз. USA Today зауважує, що головною мішенню російського президента є економічна, політична і військова єдність. Не виключено, що жорстка позиція Заходу проти Росії може перерости у воєнне протистояння. «Адже Путін майже не залишив Заходу вибору. Він розраховує, що західний альянс надто м'який для протистояння йому. На противагу цьому союзники повинні знову стати рішучими», - пише USA Today. Цілком логічно, що саме від реакції ЄС, США та НАТО багато в чому залежить те, наскільки далеко може зайти Росія в своїй військовій агресії щодо України.

на мітингу в Москві

А поки що західні партнери Києва не готові надавати нам зброю чи іншу військову допомогу. Заява Петра Порошенка про те, що досягнуті якісь домовленості (з ким?) про постачання в Україну сучасних зразків озброєнь (яких?), звичайно, вселяє оптимізм. Але, за останніми даними, російські військові вже готуються до наступу на Маріуполь, а наші військові жаліються на брак навіть звичайних РПГ.

Хоча, очевидно, що рано чи пізно ЄС, США та НАТО таки доведеться реагувати, зокрема і на пряме звернення українського МЗС з проханням надати військову допомогу. Адже досвід політики «умиротворення», яка провалилася в середині минулого століття щодо гітлерівської Німеччини, тільки доводить, що запізніла реакція на дії агресора приводить до більших втрат та видатків. Крім того, західна преса дедалі активніше тисне на керівництво Євросоюзу і США з тим, щоб змусити його до більш рішучих дій на українському фронті. А в цьому випадку Захід вже не зможе обмежитися «глибоким стурбуванням». Однак, команда Путіна сподівається, що реальна допомога Україні прийде нескоро. Відтак, у Кремлі впевнені, що у них достатньо часу, щоб заволодіти Україною.

Петро Порошенко у зоні АТО

Єдине, що може зірвати всі ці плани влади Росії – це ще більш активні дії наших військових по звільненню Донбасу. Керівництво країни і збройних сил повинне усвідомити, що навіть найменший відступ недопустимий. Відтак, потрібно посилювати наші підрозділи і новими бійцями, і озброєнням, і важкою технікою. Крім того, буде не зайвим оголосити загальну мобілізацію в населених пунктах, які знаходяться в зоні ризику подальшого просування російської армії. Кожне місто чи село має перетворитися на «Сталінград» для російських окупантів.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини