MENU

Музей Майдану має бути у Жовтневому палаці - Інститут національної пам’яті

710 0

На Алеї Героїв Небесної сотні постане Музей Майдану. Відповідний законопроект зареєстрували учора представники всіх фракцій більшості.

“Повернути у державну власність майновий комплекс підприємства Федерації професійних спілок України «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України» та створити на його базі музей Майдану” передбачає законопроект “Про увічнення пам’яті про Революцію гідності 2013-2014 років”, який депутати всіх фракцій більшості 9 лютого 2014 року зареєстрували у Верховній Раді України. Його автори Єгор Соболєв, Олег Медуниця, Ірина Луценко, Володимир Парасюк, Михайло Гаврилюк, Юрій Шухевич та Юлія Тимошенко.

Український інститут національної пам’яті підтримує ініціативу депутатів Верховної Ради про створення музею Майдану на базі “Жовтневого палацу” («Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України»).

“Прагнення свободи дозволило українцям залишитися собою протягом багатьох століть. Три Майдани (1990, 2004, 2013) — це найкращий вияв прагнення свободи теперішнього покоління українців, тому ми зобов’язані зберегти пам’ять про ці Майдани. Символічно, що місцем для музею стане будівля, де в 1930-ті розташували катівню НКВД — це означатиме остаточну перемогу ідеї свободи над тиранією”, — каже Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Громадськість, музейники та представники УІНП створили робочу групу, яка збирає артефакти Майдану та працює над стратегією майбутнього музею. Проте для створення музею Майдану потрібна ініціатива держави. 
 
“Жовтневий палац перебував у епіцентрі події взимку 2013-2014 рр. Тут розташувалися сотні Самооборони, медики, волонтери, діяв прес-центр. 18-20 лютого будівля опинилася в центрі трагічних подій. У самому палаці та неподалік, на вулиці Інститутській, загинули люди. Тому в Жовтневому доречно розмістити музей Майдану”, — пояснює Анастасія Гайдукевич, координатор ініціативної групи Музей Майдану / Музей Свободи.
 
Понад півтори тисячі артефактів і пам'яток, серед яких символ Євромайдану - "йолка”, більш як 300 аудіо- та відеозаписів усної історії — такі результати роботи ініціативної групи по створенню Музею Майдану / Музею Свободи. 
 
Нагадаємо, ініціативна група за останні півроку зорганізувала мистецькі виставки в Національному художньому музеї України та Національному центру народної культури “Музей Івана Гончара”. 

Український інститут національної пам'яті


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини