MENU

Чому Єгипет важливий у зовнішній торгівлі України

1299 1

Єгипет - важливий ринок для українських виробників. Він здатний приносити Україні близько $ 3 млрд. На рік. Близько 5% експорту станом на 2014. Це не мало. У нинішніх умовах цей ринок архіважливий - це об'ємний ринок продовольства на якому якість не є основним критерієм для товару. Українські виробники після кризи 2008-2009 року активно розвивали цей напрямок і добилися успіхів.

У 2014 році з експорту в Єгипет було зростання. Це вкрай хороша новина. Особливо на тлі інших тенденцій у зовнішній торгівлі. Тому минулорічна новина про те, що Україна і Єгипет створюватимуть ЗВТ була сприйнята з оптимізмом. Це дійсно хороший крок. Нагадаю, що тоді йшлося про створення ЗВТ відразу по декількох напрямках. Країни Перської Затоки - це складно. Канада - вигода для українських виробників сумнівна. Туреччина - з урахуванням ЗВТ з ЄС туди ж, та й складно.

Ізраїль - вигода незначна. ЕКОВАС - звичайно круто, але з урахуванням позицій України в "чорній" Африці фантастично. А ось Єгипет - це був дуже навіть хороший варіант. Але поки у нас ЗВТ з Єгиптом обговорювалося на рівні "як би було добре і здорово", росіяни організували візит Путіна в Каїр.

Серед домовленостей: будівництво АЕС за російські гроші, інвестиції, космос і підписання ЗВТ. Можу припустити, що цілком могли існувати домовленості про скорочення поставок з України та заміщення їх російським товаром. Єгипет така країна, що про це можна говорити і домовлятися. Так це чи ні покажуть найближчі показники торгівлі. Прикро.

Україні потрібно перестати займатися внутрішнім піаром і почати реальні дії по заходу на альтернативні ринки.

Андрій КОЛПАКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини