MENU

Через відсутність реформ МВФ відмовився рятувати «Нафтогаз»

1389 0

МВФ і Україна досягли попередньої угоди про розширення фінансової підтримки. Сума кредиту МВФ протягом 4 років становитиме 17,5 млрд. дол. Разом із коштами інших донорів (ЄБРР, Світовий банк, Євросоюз) обсяг кредитування може становити 40 млрд. дол. Водночас, підтримка енергетичного сектору України не буде фінансуватися за рахунок коштів МВФ, відмічає в коментарі член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Рішення МВФ і надалі підтримати Україну є позитивним у сучасній складній фінансовій ситуації. Але попри це негативним фактором переговорів із МВФ стала відмова міжнародних структур передбачити виділення кредитних коштів для компенсації тарифів на газ для населення і теплокомуненерго.

Причиною такого кроку МВФ стала відсутність проведення реформи і поділу «Нафтогазу» згідно енергетичних пакетів ЄС. Також МВФ не переконали популістичні обіцянки «Нафтогазу» підвищити тарифи на газ для населення у 3-5 разів. Адже подібні заяви були скеровані насамперед як тиск на МВФ з метою отримати кредити для виплати дотацій на газ.

У перекладі на людську мову позицію МВФ щодо «Нафтогазу» можна описати наступними словами: немає реформ – немає кредитів.

Відповідно, уряд Яценюка вкотре за рік фактично продемонстрував, що плани реформувати систему «Нафтогазу» є порожнім звуком. Адже у 2015 році Україна і надалі буде дотувати вартість газу для населення і ТКЕ.

Сума дотацій у 2015 р. озвучена прем’єром Яценюком становить 12,5 млрд. грн. Але така сума є відверто заниженою. Із врахуванням вартості імпортного газу реальні дотації у 2015 році сягнуть суми більше 40 млрд. грн. Наскільки відомо, уряд України у переговорах з МВФ наполягав на тому, щоб МВФ фінансував дотацію вартості газу для населення і ТКЕ. І сума дотацій мала становити не менше 1,5 млрд. дол. на рік.

Зрештою, відмовившись підтримувати ідею дотацій тарифів МВФ нарешті поставив крапку у багаторічній дискусії із усіма попередніми урядами Тимошенко, Януковича, Азарова і от тепер Яценюка. Відповідно, МВФ відмовився виділяти кошти для порятунку «Нафтогазу», а переклав це знову на бюджет України.

І таке ставлення МВФ стало наслідком відсутності реформ у нафтогазовій сфері, поділу «Нафтогазу». Як наслідок, для виплати дотацій за газ уряд знову буде продовжувати практику випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). А це означає подальшу девальвацію гривні.

Втрачений рік уряду – без реформ у нафтогазовій галузі – поставив хрест на планах отримати частину кредитів МВФ для виплати дотацій на газ. Саме це було би оптимальним кроком для поступового підвищення тарифів і поступового зменшення дотацій на газ протягом наступних 3-4 років. І в такому випадку це не завдавало би такого фінансового та соціального удару по значній частині населення, на яке очікує не менш як 100% підвищення тарифів на газ у 2015 році.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини