MENU

ВМС України готові відбити атаку російських агресорів

2007 5

В умовах загострення воєнного протистояння з Росією Україна модернізує і посилює свої військово-морські сили. Після підступної  анексії Російською Федерацією Криму минулого року український флот був передислокований із Севастополя в Одесу.

«Росіяни запевнювали весь світ, що в зв’язку з тим, що Крим було взято без жодного пострілу, вся військова техніка буде передана Україні. Але це була брехня і черговий фарс з боку Росії, - сказав колишній  заступник начальника генерального штабу українських ЗС генерал-лейтенант Ігор Романенко. - Всім відомо, що комплексні системи озброєнь, навіть якщо вони й були повернуті Україні, знаходилися в плачевному стані і були пошкоджені. Це стосується, в першу чергу, військово-морських сил». За його словами, всебічна підтримка армії і військово-морського флоту України вкрай важливі нині. На основі рішення про зближення з НАТО необхідно досягнути прогресу у виконанні всіх висунутих структурами НАТО вимог.

Першим важливим кроком у реорганізації наших ВМС стали тактичні маневри в Чорному морі українського фрегату «Гетьман Сагайдачний» та американського есмінця «Дональд Кук», які відбулися 11 січня. «Обидві сторони отримали цінний досвід під час цих навчань, які  допомогли нам краще налагодити взаємодію, зміцнити партнерські зв’язки і підвищити  рівень безпеки в регіоні», - зазначив помічник офіцера з оперативних питань есмінця «Дональд Кук» Ентоні Мелендес-Діас.

Слідом за цим 11 лютого військово-морські сили України розпочали тактичні навчання із залученням авіації та сухопутних підрозділів. В рамках навчань зведений  підрозділ військ берегової оборони із застосуванням броньованої і автомобільної техніки здійснив багатокілометровий марш у взаємодії з літальними апаратами морської авіаційної бригади, спеціальним підрозділом управління МВС України в Одеській області. Навчання проводилися у взаємодії з Державною прикордонною службою України та іншими  правоохоронними органами. Були залучені також військовослужбовці, які мають досвід участі в антитерористичній операції. Навчання відзначалися високою динамікою та  постійними змінами ситуації.

Наш морський кордон має велику протяжність, і ми маємо бути готовими захистити берегову лінію від військово-морських сил Російської Федерації, які потенційно можуть атакувати з території Криму. А ще потужний флот необхідний Україні не лише для захисту кордонів, але і для захисту економічних інтересів держави. Адже ми зацікавлені в альтернативних поставках нафти і корисних копалин. Тож необхідно мати флот для захисту наших суден і торговельних шляхів.

Водночас із цими навчаннями вже з початку року розпочалася підготовка до українсько-американських навчань «Сі бриз-2015». В організаційній конференції, яка відбулася в Одесі, взяли участь представники українського військового командування, американські військові моряки, а також представники флотів  Болгарії, Великобританії, Греції, Грузії і Туреччини, аташе з питань оборони посольства США.

Учасники конференції виробили спільний сценарій навчань, порядок дій на морі, на суші та в повітрі. Заступник командуючого військово-морських сил України з бойової підготовки капітан першого рангу Олексій Неїжпапа переконаний, що цього року обсяг заходів на навчаннях «Сі бриз» значно зросте, що підвищить професійний рівень військових моряків, зміцнить безпеку на морі й стабільність у регіоні. Навчання «Сі бриз» демонструють потенційному противнику боєготовність українських ВМС і рішучість Заходу втрутитися у тому випадку, якщо на Україну буде здійснено напад з моря, якого можна чекати лише від однієї країни.

Зазначимо, що двосторонні українсько-американські навчання серії «Сі бриз» із запрошенням представників інших країн проводяться з 1997 року. За цей час вже відбулося 12 таких навчань.

Необхідність убезпечити свої морські кордони від можливого нападу Росії зумовлена тим, що країна-агресор постійно посилює «демонстрацію мускулів» на Каспії.

На початку лютого корабельні з’єднання і берегові війська Каспійсьої флотилії вже провели навчання за участю 10 надводних кораблів та чотирьох літаків.

Слідом за цим заплановані спільні тактичні навчання із залученням морської авіації Чорноморського флоту і мотострілкових підрозділів Південного військового округу. На полігонах берегові війська флотилії і мотострілки проведуть висадку морського десанту на узбережжя з підготовкою плацдарму для основних сил наступу. На думку військових експертів, так Росія готує удар з моря по Одесі. Тож будьмо пильними і готуймося будь якої миті відбити морську атаку російських агресорів.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини