MENU

Корупціонери часів Януковича вивели «з-під слідства» награбоване майно

2893 0

Як з'ясувалося, у кримінальній справі щодо передачі права власності на урочище "Межигір'я" питання про повідомлення підозри біглому екс-президентові Януковичу ще досі... не вирішили!

Кричущий випадок із поверненням родині екс-міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Присяжнюка майже двох мільйонів доларів готівкою отримав хвилю не менш резонансних фактів.

Услід за слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва Підпалим В.В., котрий зняв арешт із рахунків Сергія Арбузова (лише розголос активістів не дозволив представникам одіозного екс-віце-прем'єра забрати 200 млн. грн.), а до того тишком-нишком, 5 липня 2014 року, виніс ухвалу, якою зняв арешт та повернув майже два мільйони доларів, вилучених під час обшуку за місцем проживання його сестри Симонової Л.В., з'явилися не менш вражаючі факти (без) діяльності слідчих Генпрокуратури за головування усуненого з посади Віталія Яреми.

Тоді слідчі прокуратури не подали на таке рішення судді протесту, а сама Генпрокуратура не забила на сполох, хоча факт незаконного походження цієї готівки був очевидним. Майже два мільйони доларів були спаковані у валізи, поруч знайшли підроблені податкові накладні, котрі начебто свідчили про те, що ця готівка – дохід від підприємницької діяльності, з якого сплачено податки. Промовистим був і знайдений тут же авіаквиток до Туреччини на ім'я чоловіка сестри Присяжнюка – Вадима Симонова (він же – колишній перший заступник Голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України). Звідки у чиновника такі кошти – питання вочевидь риторичне...

Після з'ясування цього факту наш парламентський комітет з питань запобігання та протидії корупції вирішив поцікавитися долею майна, грошей та цінностей, арештованих в рамках розслідування кримінальних проваджень щодо інших, не менш одіозних представників режиму Януковича. Нагадаю, усі вони проходять по "важкій" кримінальній справі, передбаченій ч. 5 ст. 191 КК України ("привласнення, розтрата майна, або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинена в особливо великих розмірах"). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

З'ясувалося, що на чималу кількість нерухомого майна і активів Пшонки, Януковича, Ставицього, Присяжнюка, Захарченка та інших протягом майже року не було накладено арешту (!), що дозволило змінити їх власників ще... восени? І це при тому, що журналісти та громадські активісти надали конкретні матеріали ще у березні-квітні минулого року. Наприклад переоформлення Артемом Пшонкою власної квартири ціною у майже у 1 млн. дол. на донецького юриста, яке відбулося 12 вересня минулого року!

Ще 22 березня 2014 року в.о. Генпрокурора Олег Махніцький оголосив, що в результаті обшуку помешкань екс-міністра палива та енергетики Едуарда Ставицького було вилучено майже 50 кг золота у злитках, близько 5 млн. дол. готівкою, мішки з діамантами і коштовностями і 16 дорогих годинників (за попередніми даними їх оціночна вартість становить кілька мільйонів доларів). Ці вражаючі кадри з обшуку в квартирі Ставицького тоді побачила уся країна. А згодом стало відомо, що одна з квартир, яка належала Ставицькому, була переоформлена на іншу юридичну особу.

Загалом, після порушення кримінальної справи Генпрокуратура заарештувала п'ять (!) маєтків екс-міністра. Проте частину власності його родина дивним чином, уже під час слідчих дій, змогла безперешкодно переоформити. Наприклад, будинок у Печерську районі м. Києва, за адресою вул. Дубенська, 14, ще до жовтня минулого року знаходився у власності тещі Ставицького – Валентини Ушакової. Його вартість – мільйон євро. Слідчі пояснюють свої дії тим, що теща Ставицького "не є стороною кримінального провадження чи особою, яка несе цивільну відповідальність за завдану екс-міністром шкоду". Але не пояснюють, з яких доходів вона придбала маєток! Як результат, вже у жовтні право власності на цей будинок перейшло кіпрській компанії "Magavenia Investments", яку пов'язують із родиною Януковича. На цю ж компанію нещодавно переписали і ТОВ "Актив капітал груп", яким раніше володіла В.Ушакова. Директором "Актив капітал груп" і досі лишається Анатолій Ставицький – батько екс-міністра.

Така ж доля і у офісного центру на вул. Шота Руставелі у Києві. Вартість однієї кімнати в цьому будинку перевищує 300 тисяч доларів, а їх там – кілька десятків на кожному поверсі. Колишній власник будівлі Олена Ставицька – дружина Едуарда Ставицького. У кінці минулого року вона успішно передала право власності черговій кіпрській компанії. І знову жодної реакції на це від правоохоронців. Банально мабуть запитувати, чому родичам фігурантів найгучніших корупційних справ режиму Януковича дали так легко вивести "з-під слідства" награбоване майно?...

Чому підозри цілому ряду фігурантів санкційного списку, наприклад Юрію Іванющенку (встановлено факт розкрадання кіотських грошей), було висунуто лише в кінці 2014 р.? Як могло трапитися так, що провадження по цих статтях почалися лише в грудні?

"Пшонка В.П. – оголошено про підозру 22.12.2014 (розкрадання держ. коштів на суму понад 60 млн. грн... при здійсненні будівництва приміщення Генпрокуратури, матеріали направлені для оголошення в міжнародний розшук). Пшонка А.В. – оголошено про підозру 29.12.2014 (розкрадання держ. коштів на суму понад 60 млн. грн... при будівництві Генпрокуратури, разом із Пшонкою В.П.). Клименко О.В. – оголошено про підозру 22 грудня 2014 (вчинення розкрадання держ. коштів на 615 млн грн). Портнов А.В. - оголошено про підозру 29.12.2014 (розкрадання коштів на суму 120 тис. грн).Клюєв А.П. - оголошено про підозру 23.12.2014 (розкрадання держ. коштів на суму 170 млн. грн. з заводу напівпровідників). Для прикладу, Центр протидії корупції звернувся в ГПУ з заявою про цей злочин ще 16 квітня 2014 р.! Янукович О.В. – оголошено про підозру 23.12.2014 (розкрадання державних коштів – відшкодування податку на додану вартість по справі МАКО-холдингу. По цьому епізоду за зверненням Центру протидії корупції МВС разом з Генпрокуратурою працювали ще з 3 березня 2014 р.!) " – з виступу першого заступника Генпрокурора Олега Заліска на засідання комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції від 14.01.2015 р. (провадження теж були в грудні розпочаті або перекваліфіковані).

Кульмінацією нашого дослідження стали відомості Генпрокуратури, отримані на депутатське звернення. Виявляється, у справі передачі права власності на урочище "Межигір'я" до сумнозвісного ТОВ "Танталіт" питання про повідомлення підозри біглому господарю цього символу корупції Віктору Януковичу ще й досі... вирішується!


Чому не має подання у ВРУ щодо позбавлення депутатської недоторканості Сергія Клюєва, ще донедавна формального власника "Межигір'я"?! З нетерпінням чекаємо відповіді (а ще краще відповідного подання) від Віктора Шокіна.

У пошуках арештованого майна екс-чиновників часів Януковича, зараз скерували депутатське звернення новому Генпрокурору В. Шокіну з проханням надати детальну інформацію, де зараз знаходяться виявлені у будинках В. Януковича та В. Пшонки предмети розкоші, зокрема "легендарний" двокілограмовий "золотий батон", котрий став символом колишньої влади. Не здивуюся, що і його могли повернути родичам, наприклад, коханки екс-президента Любові Полежай. А раптом якийсь суддя визначив, що ця річ належить саме їй? Адже сьогоднішню локацію "золотого батону", як і про місце знаходження інших речей з особняків колишніх можновладців, офіційних відомостей немає. Нагадаю, що окрім цінностей у "Хонці" виявили вартісну колекцію вин, два автопарки з автомобілями, вартістю від 100 000 до 800 000 дол. за кожен. Та багато чого іншого.

Ми маємо з'ясувати, які слідчі дії були вчинені щодо цього майна, яке викликало такий публічний резонанс. Яка юридична доля цього майна, коштів, нерухомості, де зараз перебувають ці активи, який їх правовий статус. Яке походження цього майна та грошей, чи намагались підозрювані, їх родичі якимось чином легалізувати це майно чи передати у власність третім особам.

Хто понесе відповідальність за сприяння у поверненні коштів та переоформленні майна високопоставлених корупціонерів часів минулого режиму. І чи є в ГПУ узагалі план повернення цього майна та коштів народові України, у якого все це було вкрадено в особливо цинічний спосіб? А це вже тест для пана Шокіна! Особисто я оцінюватиму його роботу за перших сто днів перебування на посаді саме за результатами цих розслідувань.

Дмитро Добродомов, секретар Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, народний депутат України


Дмитро ДОБРОДОМОВ, секретар Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини